Filmen om Eva visas världen runt – vann pris i Azerbajdzjan

Kortfilmen Eva och Ramona handlar om en vänskap som har överlevt avstånd, maktens tvång och skilda världar. Eva är Tolleredsbon Eva Wilms. Och just nu visas filmen om henne runt om i världen, med en vinst på en filmfestival i Azerbajdzjan som en av höjdpunkterna.

ANNONS
|

Kortfilmen Eva och Ramona har visats på en rad festivaler i en rad olika länder. Den har också visats på Tollereds biograf. Och på tisdag kväll, 21 mars, har Lerumsborna en ny chans att se filmen på Degårdsgalleriet, där Eva Wilms också har en konstutställning.

Hur känns det nu?

– Jag är så stolt och glad över filmen. Jag tycker den berättar om något av det viktigaste i livet. Vänskapen.

Vilken respons har ni fått?

– De gånger som jag varit med vid visningar har folk blivit väldigt berörda. Mest av vår vänskapsrelation tror jag, som alla kan relatera till. Men även av den världshistoria som min generation, födda på 60-talet, minns, med kalla kriget och murens fall.

ANNONS

– Jag förvånas dock gång på gång över att så få i Sverige kände till att Östtyska befolkningen hade utreseförbud till väst. Europa var verkligen delat.

Vann ett filmpris

Något som sticker ut som har hänt med anledning av filmen?

– Den har fått några fina festivalvisningar i jordens olika hörn och vann bästa regi i Azerbajdzjan på Baku International Short Film Festival 2022, svarar Eva Wilms och fortsätter:

– Minka Jakerson, som är regissör, var inbjuden men hon kunde inte åka så den svenske konsuln bar med sig priset hem till Stockholm. Lite kul.

Hur kändes det med vinsten?

– Det var så fantastiskt att veta att människor så långt bort hade tagit del av vår vänskapshistoria och att den berört även dem som bor och lever där.

– Vänskapshistorien med förbud om att träffas och sedan återförening när Östtyskland föll har säkert många paralleller i Azerbajdzjan, som också tillhörde Sovjetrepubliken och blev självständigt 1991.

Filmen vann även publikens pris för bästa film på kortfilmsfestivalen Romance och relationships festival. Och den har visats på en rad festivaler runt om i världen. På tur står The Palace International Short Film Festival 2023 i Bulgarien och därefter Dresdens filmfestival.

– Det känns särskilt kul, för Ramona bor nära Dresden så hon kan se filmen där, säger Eva Wilms.

När filmen har turnerat klart finns ett avtal med TriArt.se, vilket innebär att den kommer ligga på deras sida för hyrfilmer

Båda var ensamma

Eva Wilms växte upp i Kungsbacka med en pappa från den del av Tyskland som blev Östtyskland och en mamma från Sverige. Hon var ofta i Östtyskland som barn och 1971, när hon var tio år, fick hon åka dit själv. Det var då hon för första gången träffade Ramona, som bodde i ett annat hus på samma gård.

– Vi fick med en gång en väldigt stark vänskap. Den blev kanske extra stark för att båda var rätt ensamma, säger Eva Wilms och utvecklar:

– I tonåren var jag väldigt mobbad och Ramona var också ensam på sitt håll. För mig blev vänskapen en motpol till det jobbiga i Sverige. Jag tror att det var tack vare att jag hade henne och de andra i Östtyskland som jag visste att mobbarna inte kunde ha rätt. När man är utsatt är det lätt att tro att det de säger är sant, men mina upplevelser i Östtyskland och vänskapen med Ramona gjorde att jag förstod jag att jag inte kunde vara så dålig som mobbarna sa.

I skilda världar

Under åren träffades de med jämna mellanrum och de skrev också brev till varandra. Efter att Ramona hade gift sig med en officer i Warsawapakten kom Stasi hem till henne och sa att de kände till hennes vänskap med Eva och att hon måste avsluta den.

– Att välja maken eller mig var ett svårt val för henne. Men hon skrev att hon inte kunde ha någon mer kontakt med mig. Jag förstod att hon valde familjen, men hade svårt att förstå att hon verkligen var tvungen att välja. Hon å andra sidan tyckte att jag var naiv som inte förstod, hon trodde att det var samma sak för kvinnor som var gifta med militärer i alla länder, har Eva Wilms förklarat i en tidigare artikel.

Den starka vänskapen hittade trots hinder vägar att överleva. De bägge kvinnorna skickade till exempel brev till en väninna till Ramona som sedan skrev om breven, ändrade namnen och lade breven i nya kuvert för att skicka dem vidare till den rätta mottagaren. De träffades också vid två tillfällen efter förbudet, en gång i Budapest och en gång i Prag. Mötena skedde utan att någon, ens Ramonas man, visste om det.

LÄS MER:Satsning på filmturism i Leriwood

LÄS MER:Lerumsbo scenograf i hyllad pjäs – som kommer till Lerum

LÄS MER:Han tar över Coffee station i Lerum – drömmer om att expandera: ”Ska hyra ut båt”

ANNONS