Tingshuset i Lerum målas om – men vädret ställer till det

Just nu pågår ett måleriarbete på Lerums gamla tingshus. Fasaden ska få sig en uppfräschning men arbetet drar ut på tiden. Anledningen är den senaste tidens omväxlande väder.
– Man får chansa och se glad ut, säger Filip Gadd, lärling på Jir målerifirma.

ANNONS

Den uppmärksamme centrumbesökaren har kanske noterat att Lerums ståtliga tingshus är klätt i byggnadsställning. Det gamla huset, som byggdes 1892, får nu lite kärlek och ny färg, bland annat av målerifirman Jir.

Janos Budai är arbetsledare och berättar att uppdraget har dragit ut på tiden på grund av regn:

– Egentligen skulle väl ställningen tas ner nästa vecka tror jag. Men det kommer bli fördröjt nu.

Hur länge då tror du?

– Det hänger ju på vädret, det är inget vi kan påverka, säger han.

På byggnadsställningen med pensel i hand står Filip Gadd som är lärling på Jir målerifirma. Han har nyligen pluggat en ettårig utbildning i Göteborg och detta är hans första målarjobb i Lerum.

ANNONS

– Det är första gången jag målar ett så här stort hus och det känns bra. Det är väldigt härligt att jobba ute också, även om vädret är lite sisådär. Det är skönare att jobba i detta än när det är alldeles för varmt, säger han.

Tingshuset i Lerum är en av centrums äldsta byggnader och byggdes 1892.
Tingshuset i Lerum är en av centrums äldsta byggnader och byggdes 1892. Bild: Matilda Falk

Trots att solen värmer mot den grå och nymålade fasaden börjar lätta droppar trilla ner från himlen. Vädergudarna, eller kanske mer korrekt, väderapparna, är opålitliga, tycker Filip:

– Det är svårt att säga om vi ska fortsätta måla nu om vädret blir dåligt. Det stod att det inte skulle regna idag men man sitter ju och kollar apparna hela tiden.

Delar av fasaden i dåligt skick

Han berättar att när det regnar löser färgen upp sig och fäster inte på träet. Då får man bara sätta sig i bilen och åka till ett annat projekt inomhus.

– Man får chansa och se glad ut, säger Filip.

I övrigt är målerijobbet inte så komplicerat, menar Janos Budai. Så vitt han vet målades tingshuset om för drygt tio år sedan och skicket på fasaden är okej.

– Vissa delar har varit dåliga. Framförallt de som vetter mot väster. Där har det varit en del skrapning, säger han.

Tingshuset målas nu om i samma färg som tidigare.

– Det är ju inte målat med linoljefärg så vi kör på med samma färg som målades med sist, akrylatfärg, säger Janos Budai.

LÄS MER:Bo kom hem till en tom altan: ”Alla våra utemöbler stulna”

LÄS MER:Familjen Löwenmark driver minigolfbana i sin trädgård

ANNONS