Stefans heta företagsidé: Såser med sting

För ungefär en månad sedan startade tidigare Lerumsbon Stefan Marteleur företaget Hot sauce Alingsås. Nu finns hans heta chilisåser i flera butiker.
– Chili väcker något i folk, säger Stefan.

ANNONS

Solen strålar in i familjen Marteleurs kök i villan. Det är här Stefan tillverkar sina chilisåser, som lämnat hyllorna i skafferiet snabbare än vad räknade med då han startade företaget Hot sauce Alingsås i september.

– Vi fick en inbjudan till en chilifestival i Göteborg och där tog alla flaskor slut. Efter det är det flera som hört av sig, bland annat en kvinna från julmarknaden i Åmål som vill att vi ska vara med där. Jag har också lyckats få in såserna i butiker både i Göteborg och i Alingsås, säger Stefan.

Gillar sin nya hemstad

Stefan Marteleur är ursprungligen från Örebro men hamnade på Västkusten genom sin fru, som är uppvuxen i Lerum. Det var också där paret var bosatta fram till 2021 då de köpte Stefans svärföräldrars villa på Lövekulle.

ANNONS

– Vi har alltid dragits till Alingsås. När vi bodde i Lerum och skulle åka och handla åkte vi hit och inte till Göteborg, så det var ett enkelt val att köpa huset. Det är också därför jag har med Alingsås i produktens namn, för att jag verkligen gillar Alingsås.

Länge velat starta eget

Stefan är mellanstadielärare och arbetar på Nolbyskolan. Att starta eget företag har dock varit en tanke som funnit med honom under i stort sett hela livet. Likaså matintresset.

– Jag har alltid sett mig själv ha ett företag men jag har inte vetat inom vad. Min morfar är och var uppfinnare och entreprenör och min elvaårige son Filip har redan drömmar om att bli företagare. Så det finns nog något i släkten, säger Stefan.

Två sorter

Det var kombinationen av det tidigare nämnda matintresset, ett odlingsintresse och bygget av ett växthus som gjorde att det blev chili som hamnade i fokus för Stefans företagande.

– När jag stod där med massor av chili började jag fundera på att ställa ut lådor med såser här vid tomten och ha swishförsäljning men det var väldigt mycket regler kring det där. Jag läste på mer och mer och det slutade med att jag sökte tillstånd och startade företaget i september.

Stefan har för närvarande två såser i sitt sortiment. Dels en habanero/tomat-sås, dels en jalapeño/äpple-sås.

– Sen kommer det en habanero/morot som jag har på gång, säger Stefan, och visar upp burkar med morötter under fermentering, placerade i skafferiet.

Hur starka är dina såser?

– Jag skulle säga medelstarka, och jag lägger mycket fokus på smak. Det ska inte bara vara starkt. Habanero har ett värde på 150 000 på Scovilleskalan, Jalapeñon är mildare. Man kan jämföra med Carolina Reaper, världens starkaste chili. Den har ett värde på 1,5-2 miljoner på skalan. (Efter att intervjun gjordes blev det klart att chilisorten Pepper X numera är världens starkaste chili, före Carolina Reaper, reds. anm.)

Vad äter du själv helst till såserna?

– Jag tycker de passar till allt! En lite oväntad grej som är jättegod är chilisås till stekt ägg.

Vad har du för visioner för företaget framöver?

– Jag ser lite vad som händer, kanske kan det här växa sig ännu större!

Scovilleskalan

Scovilleskalan är en skala för att ange upplevd hetta hos födoämnen, särskilt chilipeppar. Eftersom smakupplevelsen av hetta beror på förekomst av kapsaicin anger Scovilleskalan egentligen halten av kapsaicin i det aktuella födoämnet. Värdena sträcker sig från 0 Scovillegrader för sötpaprika till 16 miljoner Scovillegrader för rent kapsaicin.

Källa: Nationalencyklopedin

LÄS MER:Per Anger ny chefredaktör för Lerums Tidning

LÄS MER:Veronica tog bästa läsarbilden i september – fångade norrskenet

LÄS MER:10-årige Vinston spelar ledande roll i ny splatterfilm

ANNONS