10-årige Vinston spelar ledande roll i ny splatterfilm

Lerumskillen Vinston Wilde spelar en av de ledande rollerna i en kommande dramaactionkomedi – med zombies.
– Det känns spännande, säger 10-åringen, som hoppas att hans föräldrar ska låta honom se filmen.

ANNONS
|

En bror och en syster som blev föräldralösa som barn, flyttar i vuxen ålder in i sina föräldrars gamla hus. Syskonen hinner dock knappt göra sig hemmastadda innan de måste slåss mot både spöken från det förflutna och blodtörstiga zombies.

Det är handlingen i kommande indiefilmen Sombi, som utspelar sig på den svenska landsbygden. En av rollerna spelas av 10-årige Vinston Wilde från södra Lerum.

– Det var roligt, det är första gången jag är med i en film, säger han.

Rollen fick han genom Stagepool, en portal där skådespelare och artister kan söka olika uppdrag. Där fick han konto efter att gång på gång uttryckt att han ville vara med i en film, berättar hans mamma Martina Wilde.

ANNONS

En önskan som uppfylldes när telefonen plötsligt ringde förra sommaren. Det var Aclem Productions, produktionsteamet bakom Sombie.

– De frågade om vi kunde komma och spela in om två veckor, berättar Martina Wilde.

Semestern hade turligt nog precis börjat, och svaret blev ett glatt ja.

Spelar yngre version av huvudrollen

Vinston fick ta sig an rollen som den yngre versionen av Anders, en av filmens två huvudkaraktärer. Väl på plats vid inspelningsplatsen i Lidköping, fick han instruktioner om hur han skulle agera.

– Jag fick köra en gång. Sen kanske de tyckte att det blev lite sådär, och då sa de vad jag skulle göra istället. När det blev bra kunde vi gå vidare.

Bland annat blev han tillsagd att inte visa tänderna när han log.

– För det gjorde Anders inte sen när var vuxen.

Roligast var en scen där familjen i filmen skulle ha en gemensam surströmmingsmiddag.

– Vi fick smaka på den också. Det luktade avlopp, säger Vinston och rynkar på näsan.

Mindre kul var all dötid. En inspelningsplats visade sig till exempel vara helt övervuxen med brännässlor när teamet kom fram. Då fick skådisarna vänta medan en gräsklippare ordnades.

– Sedan fick vi vänta på att solen skulle stå rätt också, så det tog lite tid.

Fick roll i Familjen Andersson

Hittills har Vinston bara sett några kort klipp från den kommande filmen.

– Det känns konstigt att se sig själv i en film, att det är jag som är med i den filmen. Och ibland tänker jag, varför gjorde jag så?

Under hösten kanske Vinston också får se sig själv i tv-rutan, som statist i SVT:s Sune-serie Familjen Andersson som spelades in i Lerum tidigare i år.

– Vi skulle sitta i ett klassrum och skratta när han ställde sig upp och dansade. Sedan skulle vi sitta och låtsas äta. Man fick en lunchlåda, men det var inte den godaste maten direkt.

Några fler skådespelarinsatser tror han inte att det blir på ett tag. Att få roller är svårt, och Vinston har hunnit tröttna lite. Han vill hellre satsa på att skapa själv.

– Jag skulle vilja göra 3D-animerad film.

Det är i alla fall det som gäller nu.

– När jag går in i något då satsar jag järnet på det. Sen när jag hittar något nytt, så satsar jag järnet på det istället, konstaterar Vinston.

Hoppas få se zombiefilmen

Bakom indierullen Sombie står producenterna Simon Åhman, Anders Wik och Ztefan Thánatosson, liksom ett team av filmarbetare från hela Skandinavien. Bland de mer kända finns danske sminkören Martin Hansen, som jobbat med Oscarnominerade kortfilmen Silent night.

Sombie har främst finansierats genom så kallad crowdfunding, vilket innebär att människor skänkt pengar till projektet. Att den inte har någon Hollywoodbudget syns, medger Simon Åhman i en intervju med Nya Lidköpings-Tidningen.

– Det syns att det är lågbudget, men det ser bra ut. Det ser inte B ut. Eller jo, det ser väl B ut, men på ett bra sätt, säger han.

Först till 2025 räknar produktionsbolaget med att filmen ska vara färdigställd. Då har Vinston hunnit fylla 12 år.

– Då kanske du får se filmen trots allt, säger Martina skämtsamt.

– Det gör jag gärna, säger han.

Martina grimaserar.

– Men vi kanske ska kolla på den först. Klippen vi fått se hittills är inte jättetrevliga, det är rätt blodigt.

LÄS MER:Här spelas SVT-serien Familjen Andersson in i Lerums centrum

LÄS MER:De satsar på att marknadsföra företag – med poddar

LÄS MER:Lerumsprofil avled innan filmen om honom hann visas

ANNONS