Simprojekt på Vattenpalatset läggs ner när Damernas afton försvinner

I över 20 år har ideella krafter lärt nysvenska kvinnor att simma under Damernas afton på Vattenpalatset. Nu riskerar dock projektet att läggas ner när badhuset slutar med sina timmar för enbart kvinnor.
– Det är en av förutsättningarna för att vi ska kunna bedriva verksamheten, säger Gudrun Norrfjärd, diakon i Skallsjö församling.

ANNONS

För drygt 15 år sedan kom Nada Kassim till Vattenpalatset med en önskan om att lära sig simma. Drivkraften var stark men det fanns även en stor rädsla för vattnet.

– Det var jättejobbigt första gången. Jag höll mig i trappan för att jag inte vågade gå längre. Jag hade strumpor på mig för jag var rädd för att halka, berättar hon.

En väninna hade berättat för Nada om frivilliga simlärare från Skallsjö församling som höll i simlektioner för nysvenska kvinnor under Damernas afton. Ett koncept som möjliggör för kvinnor att vistas ensamma i badhuset under tre timmar varje söndag.

ANNONS

– Jag insåg till slut att vattnet inte var farligt, fortsätter hon.

Nada Kassim lärde sig att simma genom projektet för drygt 15 år sedan. I dag är hon en av de ideella simlärarna.
Nada Kassim lärde sig att simma genom projektet för drygt 15 år sedan. I dag är hon en av de ideella simlärarna. Bild: Matilda Falk

Känslan när hon för första gången låg och flöt i bassängen beskriver hon som att ligga hemma på sängen – en enorm frihet.

I dag är Nada själv simtränare och har de senaste åren lärt andra kvinnor, i liknande sits, att simma. Ideella simläraren Kerstin Nordström är en av de som startade projektet för över 20 år sedan:

– Här får de lära sig att överhuvudtaget vara i vattnet. Många är livrädda för det, säger hon.

Ett integrationsprojekt

Många har fått lära sig grunderna i simning men projektet har också fungerat som ett sätt att bryta isolering och lära sig språket. Om söndagskvällarna är det oftast glad stämning med mycket skratt i bassängen.

– Det är många som har fått både vattenvana och tränat svenska. Ytterligare en sak som är viktig är att de kommer ut och har roligt och får skratta, berättar Kerstin Nordström.

Damernas afton har blivit ett forum för samtal om livet, familj och jobb. Att verksamheten nu hotas med nedläggning upprör, berättar Nada Kassim:

– Många av kvinnorna som är med är väldigt ledsna och undrar om vi inte ska fortsätta med något annat.

”Makt över sitt liv”

Kvinnorna som kommer till Vattenpalatset är i blandade åldrar och ofta från länder med låg simkunnighet. Enligt Nada Kassim är det många, inklusive hon själv, som varit så rädd för vattnet att rädslan smittat av sig på resten av familjen.

– Vi har små barn som inte heller kan simma och då är det jätteviktigt att mamma kan, säger hon och fortsätter:

– När jag kom till Sverige kunde jag inte vara i vattnet eller ta mina barn till stranden, jag var jätterädd. När jag badade i Aspen, där är det grunt, bad de mig att inte gå för långt. Då förstod jag att jag hade skrämt upp dem, och det är samma sak för de andra mammorna.

Vattenpalatset och Actic menar att de vill möta fler samhällsgruppers behov av motionssim.
Vattenpalatset och Actic menar att de vill möta fler samhällsgruppers behov av motionssim. Bild: Matilda Falk

Gudrun Norrfjärd fyller i:

– Man kan tycka: ”Vad spelar det för roll om jag kan simma eller inte”, men det medför många andra saker. Man får makt och trygghet över sitt liv. Det är en livförsäkring och ger självkänsla som kan smitta av sig på fler delar av livet.

Damernas afton läggs ner

I höst kommer Actic, som bedriver verksamheten på Vattenpalatset, lägga ner Damernas afton. Beslutet innebär ett slut för simprojektet:

– Om de inte ändrar sitt beslut så blir det ingen verksamhet i höst, säger Gudrun Norrfjärd.

LT har tagit del av en mejlkonversation mellan Actics platschef Emma Thun och församlingen som försöker förstå beslutet. Emma Thun skriver bland annat att beslutet handlar om att sträva efter ett friskare samhälle genom att ge alla invånare möjligheten till motionssim.

”Vi vill också möta fler mäns önskemål om fler motionssimningstider, det har ju funnits en orättvisa när de exkluderats”, lyder en av förklaringarna i mejlkonversationen.

Simläraren Kerstin Nordström förstår inte Vattenpalatsets argument:

– Vattenpalatset säger att de vill ge möjlighet till alla att motionera och tycker att om herrarna får tre timmar mindre i veckan exkluderas de. Men de tänker inte att de exkluderar alla dem som inte kan simma när det är män där.

Församlingen har försökt att boka ett möte med Actic för att påverka beslutet.

– Vi har försökt framföra vår åsikt utifrån de erfarenheter vi har. Att Damernas afton har varit väldigt betydelsefull för många och är en av förutsättningarna för att vi ska kunna bedriva denna verksamhet, säger Gudrun Norrdfjärd.

Emma Thun, platschef på Actic och Vattenpalatset.
Emma Thun, platschef på Actic och Vattenpalatset. Bild: Daniel Elfvelin

På grund av religiösa och kulturella skäl är det otänkbart för många av kvinnorna att vistas i simhallen tillsammans med män, enligt Gudrun Norrfjärd. Hon anser att det är viktigt att respektera deras önskan att få vara själva i badhuset. Samtidigt är hon övertygad att andra kvinnor kan dra nytta av Damernas afton.

– Om man ska vara inkluderande räcker det inte bara med ord. Det räcker inte att säga att alla är välkomna utan det bygger också på en praktik.

Hon fortsätter:

– Det som är en nödvändig förutsättning för vissa kan bli något positivt för andra. Där andra kvinnor också får en kväll i veckan där man helt och hållet kan strunta i detta med mäns blickar.

Vattenpalatset: ”Blivit erbjudna en annan tid”

När LT kontaktar platschef Emma Thun svarar hon via mejl och beklagar att verksamheten inte fortsätter då engagemanget för kvinnorna är beundransvärt. Hon upprepar också att främsta anledningen till beslutet är att de ska leva upp till sin vision om ett friskare samhälle. Och att det finns en önskan om mer tider för motionssim från andra grupper.

”Damernas afton har varit en kväll enbart för kvinnor över 18 år, vilket har exkluderat många individer”, skriver hon.

Du skriver i mejlkonversationen med församlingen att ni vill möta fler mäns önskemål om fler simtider och att det funnits en orättvisa när de exkluderats. Hur ser du på det svaret när dessa kvinnor i sin tur exkluderas genom ert beslut?

”Mitt svar handlar inte om att lyssna på män mer än kvinnor, utan om att belysa att alla skall ha tillgång till simhallen. Vi exkluderar inte kvinnorna, det är de själva som tar beslutet att inte komma på grund av att det inte längre bara är kvinnor i badet. Vi hälsar dem mer än gärna hjärtligt välkomna på söndagarna även framöver. Dessutom har vi försökt ge dem en lösning med en annan tid, en lösning de inte svarat på.”

Enligt församlingen i Skallsjö har Vattenpalatset erbjudit gruppen att hyra Vattenpalatset efter klockan 18.00 på lördagar. Ett alternativ som inte är aktuellt på grund av kostnaden. I dag nyttjar gruppen Vattenpalatsets 10-kort.

– Då får man en liten rabatt på varje entré. Simmerskorna har själva fått betala 50 kronor för varje tillfälle och församlingarna står sedan för resten av kostnaden upp till vad det nu blir – drygt 90 kronor per entré tror jag, säger Gudrun Norrfjärd.

Vad kostnaden skulle bli om gruppen skulle hyra simhallen vill inte Emma Thun kommentera:

”Frågan om pris har inte ställts till oss, men finns intresse så anser jag att den dialogen skall föras med oss och inte via en tidning.”

LÄS MER:Ny mottagning erbjuder klimakterierådgivning i Floda

LÄS MER:På klostret får både kvinnor och youtubern Mauri hjälp

LÄS MER:Mammor behöver också integreras i Sverige

ANNONS