Ny mottagning erbjuder klimakterierådgivning i Floda

Mer än hälften av alla kvinnor lider när de går in i klimakteriet. Trots det är det är det få som får hjälp. I dag finns endast två specialiserade mottagningar via vårdcentraler i Sverige. En av dem är nyöppnad i Lerums kommun.
– För mig är det viktigt att alla kvinnor ska kunna få hjälp med sina besvär, säger Tanja Miloloza Melin, distriktssjuksköterska på Närhälsan i Floda.

ANNONS
|

I sin blå vårdklänning står Tanja Miloloza Melin med en penna i handen och blickar ut över Floda torg. Blicken är skarp och en mörk hårslinga blåser över hennes ansikte i vinden.

För två månader sedan startade hon upp en kvinnomottagning på vårdcentralen vid torget. Satsningen är unik i Sverige och i dagsläget ligger den närmaste kliniken, med liknande vård, i Borås.

– Det är väldigt många kvinnor som sökt sig till Borås. De har åkt från Lerum, Herrljunga eller Kungsbacka, berättar hon.

Klimakteriet och de vanligaste symptomen

Klimakteriet är en naturlig, biologisk process och ingen sjukdom. Hormonnivåerna sjunker och detta påverkar kvinnor i olika grad. 50-75 procent av alla kvinnor som kommer i klimakteriet drabbas av svettningar och värmevallningar men även en rad andra symptom som till exempel lokala slemhinnebesvär i underlivet, minskad sexlust, nedstämdhet, värk i muskler och leder, sömnstörningar och koncentrationssvårigheter.

Mottagningen i Borås blev den första i Sverige och startades 2021 av distriktssjuksköterskan Lena Rindner. Det efter att hon forskat och gjort en avhandling på hur man kan hjälpa kvinnor med klimakteriebesvär.

ANNONS

Det är med Lena som handledare Tanja nu vill hjälpa kvinnor i åldern 45–60 som upplever besvär.

– Klimakteriet är en naturlig period i livet! Men det är väldigt många kvinnor som drabbas av besvär och behöver hjälp med det, säger Tanja Miloloza Melin.

Tanja Miloloza Melin är distriktssjuksköterska och diabetessjuksköterska på vårdcentralen Närhälsan i Floda. Där har hon jobbat i tio år.
Tanja Miloloza Melin är distriktssjuksköterska och diabetessjuksköterska på vårdcentralen Närhälsan i Floda. Där har hon jobbat i tio år. Bild: Matilda Falk

När Tanja berättar om de kvinnor hon har mött genom åren, och om vården som saknat specifikt fokus på kvinnohälsa, medicinsk behandling och vikten av kvinnors livsstils, märks hennes engagemang i frågan:

– Oftast är det kvinnor som är mitt i livet och arbetar väldigt mycket. Det är kvinnor som jobbar minst heltid, har en familj omkring sig och kanske inte har sovit på väldigt länge. Det är mycket frustration och sorg.

Viktigt att förebygga riskerna

Sömnsvårigheter, värmevallningar, depression och en ökad risk för benskörhet och diabetes, är bara några av de besvär man kan uppleva när man är i klimakteriet. Enligt Tanja är det viktigt att söka hjälp om man upplever att ens livskvalitet påverkas till det sämre.

– Det är både kroppsliga och psykologiska besvär och oftast kan dessa besvär härledas till en minskad östrogenproduktion.

Hon fortsätter:

– Även hjärta och kärl påverkas. Östrogenet har en dämpande effekt på hur vissa blodfetter lagras in i kärlväggen, som ett led i själva åderförkalkningsprocessen. Det kan kopplas till att kvinnor har en ökad risk för hjärtinfarkt efter menopausen (den sista mensen reds.anm).

Hon påtalar också vikten att börja behandling med hormoner i god tid och förebygga riskerna, vilket man kan få hjälp med på mottagningen:

– Att se över kvinnans besvär och behandla dem är oerhört viktigt för att förebygga många andra sjukdomar och öka livslängden.

Hjälp att få på mottagningen

Behandlingen anpassas individuellt beroende på symptom och riskfaktorer. Menopausal hormonbehandling (MHT) är en viktig del i behandlingen mot klimakteriebesvär men behöver inte vara förstahandsval. Sunda levnadsvanor kan öka välmående och minska besvären men även ge kvinnan en möjlighet att själv påverka sin situation. I behandlingen fokuserar vi att stötta kvinnan att hitta balans i livet, stresshantering, hitta till bra motion – och kostvanor.

Tanja berättar att ofta uppdagas andra kvinnorelaterade problem under läkarbesöken. Därför samarbetar mottagningen med både vårdcentralens psykologteam och rehabteam med sjukgymnaster som är specialutbildade i bäckenbottenträning.

– Det här är en grupp som ofta också har besvär med inkontinens, framfall och de blir mer uttalade i samband med klimakteriet. Det hindrar också många att träna och vara fysiskt aktiva, vilket är inte bra för hälsan.

På Tanjas skrivbord ligger en bok med titeln ”Klimakteriet – En uppdatering”. En talande detalj för Tanjas arbete och drivkraft. Hon berättar om sitt engagemang i frågan:

– Jag tycker att kvinnor ska kunna få hjälp på sin vårdcentral. En uppstyrd klimakteriemottagning på vårdcentralen kan motverka att kvinnor slussas runt inom vården och tvingas söka hjälp för många olika symptom separat. Det ska inte vara krångligt, det ska inte kosta pengar och det ska inte vara en klassfråga.

Tanjas tips till dig i klimakteriet

• Vila mer, skapa fler mikropauser i din vardag. Avslappning i olika former minskar symptomen.

• Var mer fysiskt aktiv och ät mer hälsosamt. Träning kan hjälpa! Enligt studier är t.ex. speciellt styrketräning effektiv och bidrar att det frigörs mycket endorfiner. Endorfiner är vänner i nöden under denna period med lägre hormonnivåer. Vissa kvinnor upplever att akupunktur lindrar symptomen.

• Minska alkoholintag – alkohol kan göra vallningar värre men kan även försämrar sömnen. Riskbruk av alkohol har blivit vanligare och redan vid låg konsumtion ökar risken för bröstcancer.

• Fundera vad som är viktigt för just dig och din vardag och gör små steg framåt!

LÄS MER:Bosse från Floda – en prisad skogsman

LÄS MER:Brandflyget spanar efter bränder – se bilderna

LÄS MER:Nationaldagsfirande i Lerums kommun – se bilderna

ANNONS