Frågan om ett kallbadhus har väckt debatt bland politiker och invånare i kommunen. Badföreningen Aspedoppet vill bygga badhuset till vänster om piren (i bild) vid Aspen badplats.
Frågan om ett kallbadhus har väckt debatt bland politiker och invånare i kommunen. Badföreningen Aspedoppet vill bygga badhuset till vänster om piren (i bild) vid Aspen badplats. Bild: Tobias Kjellberg

Politiker misstänks för jäv – badhusbeslut kan ha varit ogiltigt

En politiker i miljö- och byggnadsnämnden misstänks ha varit jävig – detta efter att ha medverkat i beslut kring det uppmärksammade kallbadhuset vid Aspen badplats, när han själv bor i området. Det visar en granskning av LT.

ANNONS
|

Det var i januari i år som miljö- och byggnadsnämnden i Lerums kommun möttes för att än en gång besluta om det omdiskuterade kallbadhuset vid Aspen badplats i Lerum.

Lejonparten av politikerna röstade då ja till kallbadhuset – bara företrädarna från S och MP opponerade sig.

Nu visar det sig att en av de beslutande politikerna, Christer Gellerman (L), ingår i den offentliga sakägarkretsen för kallbadhuset. Han anses därmed vara direkt berörd av frågan och har haft juridisk rätt att överklaga besluten kring kallbadhuset.

– Det har aldrig fallit mig in att jag skulle ingå i sak­ägarkretsen, säger Christer Gellerman till LT.

ANNONS

Experten: Tveklöst fall av jäv för badhus

Jan Turvall, statsvetare och expert på kommunal förvaltning på Göteborgs universitet, menar att det är ett tveklöst fall av jäv.

– Det är klart att det är en jävssituation. Om han ingår i den gruppen som har rätt att överklaga är han själv berörd, säger Jan Turvall och citerar kommunallagen:

– En förtroendevald är jävig om saken angår honom eller henne själv. Och det gör det om han ingår i kretsen som har rätt att överklaga. Så det måste vara helt tydligt.

Christer Gellerman får kännedom om att han är sakägare först när LT berättar det för honom – nästan tio månader efter han deltog i beslutet om kallbadhuset.

– Vem säger att jag är sak­ägare?

Jag har ett utdrag på sakägarkretsen här, där förekommer ditt namn och din adress. Det var inget du visste?

– Vi har fått hem ett brev efter att nämnden tog det här beslutet. Så det stämmer, ja, det har du rätt i, svarar Christer Gellerman.

Politiker i Lerum har tillgång till kartsystem

Inför mötet i januari fick samtliga politiker i miljö- och byggnadsnämnden en kallelse – där står det att sakägarna har fått tillfälle att yttra sig om badhuset.

Christer Gellerman upprepar emellertid att han vid tillfället inte visste om att han själv var en del av sak­ägarkretsen.

Borde du inte ha koll på det, innan du är med och beslutar?

– Jag fattar inte, du menar att om jag i varje ärende skulle ta reda på om jag ingår i sakägarkretsen?

Han fortsätter:

– Din fråga antyder att ja, det borde jag. Då frågar jag: Okej, om man nu anser att jag borde det, hur ska jag då ta reda på det?

Johanna Estving är jurist på Lerums kommun. Hon berättar att kommunen har meddelat sakägarna via en annons i LT, samt på kommunens hemsida. Därtill har politikerna tillgång till ett kartsystem där sakägarkretsen framgår, berättar hon.

Bor inte vid Aspen badplats

Douglas Thisell (M), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, vill inte kommentera situationen. Men han svarar i generella drag på frågan:

Förväntas nämndledamöter själva ha koll på ifall de är sakägare i ett ärende?

– Ja, det är upp till ledamoten att anmäla jäv, svarar Douglas Thisell.

Nämnden har tidigare varit drabbad av anklagelser om jäv i fråga om kallbadhuset, då mot ledamoten Elisabeth Sandén (MP), som har en nära anhörig bland sakägarna. Den anhörige har då också överklagat ett av besluten.

Det var när LT granskade sakägarkretsen i sin helhet, bestående av omkring 340 namn varav flera på samma adresser, som det framgick att ledamoten Christer Gellerman ingick.

”Jag förstår fortfarande inte logiken.”

Men också ersättaren Andreas Lifmark (C) finns på listan – han anmälde sig emellertid jävig under mötet och lämnade salen när beslut skulle fattas, det framgår av protokollen.

Du kände inte att det fanns en möjlighet att du också kunde vara jävig när Andreas Lifmark ändå tog upp jävsfrågan?

– Nej, eftersom jag inte bor där nere. Han bor ju strängt taget vid badplatsen, det gör inte jag, svarar Christer Gellerman.

Vad tänker du om att du själv har ingått i sak­ägarkretsen och har varit med och beslutat om det här?

– Jag inte vad ska jag svara. Jag har utgått från att jag inte har ingått i den, annars hade jag anmält mig jävig.

Beslut revs upp av andra skäl

Johanna Estving menar att det finns en viss förmildrande faktor i att Christer Gellerman inte bor i direkt anslutning till badplatsen, och påpekar att det är en stor sakägarkrets.

Det är upp till länsstyrelsen att avgöra om en politiker har varit jävig, fastslår hon – men först måste den misstänkta jävssituationen anmälas till länsstyrelsen av de överklagande.

– Konsekvensen kan bli att länsstyrelsen upphäver beslutet. Då får man fatta ett nytt beslut där de här personerna som bedömts vara jäviga inte är med, säger Johanna Estving.

Kan de här politikerna uteslutas ur nämnden?

– Nej, inte av juridiska skäl. Utan det är i så fall om deras parti tycker annorlunda eller om de själva tycker att de inte ska vara med, svarar Johanna Estving.

Efter intervjun hör Johanna Estving av sig och vill betona att beslutet som Christer Gellerman deltog i redan har rivits upp av länsstyrelsen i somras – av helt andra skäl, vilket LT har skrivit om tidigare.

Förstår inte logiken

Frågan om kallbadhuset behandlas emellertid nu på nytt av länsstyrelsen, eftersom miljö- och byggnadsnämnden gav badhuset ytterligare ett positivt förhandsbesked, så sent som i september. Då var Christer Gellerman inte närvarande.

Christer Gellerman försvarar sig genom att lyfta upp tillfällen då han har haft synpunkter på byggärenden i kommunen, men inte kunnat överklaga på grund av att han inte haft angränsande tomt.

– Jag antog att det var samma sak här, säger han.

Förstod du inte att du var sakägare när du fick ett brev om beslutet?

– Med facit i hand borde jag kanske ha insett det när brevet kom från kommunen. Men jag förstår fortfarande inte logiken, varför jag är sakägare i det här fallet.

LÄS MER:Kallbadhus vid Aspen i Lerum får nej igen: ”Vi får hämta andan”

LÄS MER:LT granskar 50 000 mejl – avslöjar dolda förhandlingar om mast på Hallbergs täppa

LÄS MER:Beskedet: Masten dras tillbaka – glädje på Hallbergs täppa

ANNONS