Pensionerade elektrikern får Nääs slott att lysa upp

Nääs slott har lite pengar och stora renoveringsbehov. Ideella krafter drar därför ett lass för att kulturskatten ska bevaras till eftervärlden. Och en av eldsjälarna är elektrikern Hans Hagström som ser över belysningen och energiåtgången på fastigheten.

ANNONS
|

Hans Hagström och hans hustru promenerar ofta på Nääs med hundarna, och en dag när de gick förbi lekhuset hörde de några ord som lät dem förstå att de två kvinnorna som arbetade med en lampa kunde behöva en hjälpande hand.

Paret gick fram och Hans presenterade sig och berättade vilken kompetens han har på området. Några dagar därefter var de ute och gick på området igen, och då presenterade en av kvinnorna honom för Maria Sidén som är vd på August Abrahamsons stiftelse, som driver fastigheten.

Hans är pensionär idag men arbetade tidigare som ansvarig för el och vvs på Mölndals stads fastighetsavdelning. Om Hans nu skulle vara med och titta över belysningen och energiåtgången i byggnaderna på Nääs hade han ett krav:

ANNONS

– Jag vill absolut inte ha betalt, det är det enda jag kräver, säger han med ett leende och fortsätter:

– Det är otroligt att vi har det här i kommunen, det är verkligen jättefint. Personalen gör ett jättearbete, men det finns fortfarande väldigt mycket kvar att göra.

Tips och trix

Hans arbete började med att han och Karin Kvicklund, som är kulturutvecklare på slottet, träffades en gång i veckan och gick igenom lamporna.

– Så bytte vi ut de moderna till lite mer tidsenliga. Det är ett arbete som fortfarande pågår, och ibland kommer de på att en lampa passar bättre på ett annat ställe och då får den flyttas, säger Hans, som också renoverade en del armaturer.

Han tillägger:

– Det är viktigt att tänka på säkerheten när man arbetar med el och en del av de gamla armaturerna är inte godkända, och då får vi bygga om dem lite. Sedan har vi också tittat på en del elinstallationer som är godkända men inte bra.

Hans är certifierad för att arbeta med el. Elsäkerhetsverket gör också regelbundet tillsyn för att se att allt är gjort på korrekt sätt. Det var dessutom så att när han var anställ i Mölndal jobbade han en del på Gunnebo slott, så han har tips och trix med sig därifrån också.

– Som att sätta in element i kakelugnarna, det blir dels snyggt och dels blir hela kakelugnen varm och alstrar värme till rummet.

Hyllar och hyllas

Lamporna får de bland annat av privatpersoner.

– Och den här har Aspen Rotary club donerat, säger Maria Sidén och visar en stor kristallkrona från 1800-talet som nu, tack vare Hans, hänger i entrén till Vänhem.

Vad får du ut av att hjälpa till?

– Det är ett eldorado för mig. Jag är jätteförtjust i gamla belysningsarmaturer, svarar han och fortsätter:

– Och så det här, säger han med ett stort leende och klappar sig på hjärtat.

– Jag blir glad när jag känner att vi gör något som behövs, och att jag får vara med och arbeta för att ett kulturarv bevaras. Sedan känner jag mig väldigt välkommen här, de som jobbar här är otroligt fina.

Hans fortsätter att lovorda personalen, och de lovordar honom.

Vad betyder Hans för er?

– Dels är han trevlig och dels är han ett jättestort stöd. Det känns stort att du bryr dig och tror på att vi kan få ordning på Nääs, säger Maria med en nickning mot Hans.

Kollegan Henrik Hällerdal, som arbetar med byggnadsvård, tillägger:

– Jag är väldigt tacksam för det stöd jag får när jag ringer honom med någon fråga om något. Sedan är det extra roligt för att Hasse är Hasse, säger

– Nu blir jag generad, säger en märkbart rörd Hans.

Har hittat sin favorit

Han har, förutom att gå igenom belysningen, även tittat över fastigheten från golv till tak, och var bland annat uppe och kröp på de olika vindarna tillsammans med Henrik. De har också gått igenom fönster och dörrar för att se om det är glipor och drag någonstans som de kan täta, och på det sättet göra huset mer energieffektivt.

I början var Hans på slottet och arbetade varje måndag nu blir det mer sällan, när behov uppstår.

Något särskilt som du har varit med om under arbetet på Nääs slott?

– En av mina favoriter finns här, Sophie Elkan.

Vad är det som är så speciellt med henne?

– Vet inte riktigt, hon är bara min favorit. Jag hejar på henne varje gång jag går förbi flygeln där hon bodde, och ibland bodde ju även Selma Lagerlöf där med henne. De säger att de var ett par men jag vet inte.

LÄS MER:Kulturarvet på väg att raseras – nu ska Nääs slott räddas

LÄS MER:Nu avslutas första etappen av renoveringen på Nääs slott

LÄS MER:Här besökte kungen Nääs slott – fick gåva av Lerums kommun

ANNONS