Paviljonger ersätter förskola – grannarna överklagar

Ventilationen på Bråtastugans förskola lever inte upp till nya lagkrav. Förskolan ska därför läggas ner, och ersättas av tillfälliga paviljonger på Tånvägen. Det har väckt oro för ökad trafik bland närboende – som överklagat bygglovet.

ANNONS

I augusti 2025 stängs Bråtastugans förskola på Ryd Västergårdsvägen för gott.

– Det är en äldre byggnad och ventilationsanläggningen kan inte anpassas till framtida miljökrav, säger Solveig Knutsson, en av kommunens skolchefer.

En ny, tillfällig förskola planeras nu i närområdet, i korsningen mellan Tånvägen och Bråta Kärrvägen, för att möta behovet att förskoleplatser.

– Det är modulhus som man sätter upp. De är jättefina och ofta väldigt bra planerade förskolor.

Varför blir inte förskolan permanent?

– Det är i avvaktan på nya Kring Alles förskola. Den är ju något försenad. Vi har ett behov av förskoleplatser och vi behöver få fram dem innan den har byggts.

ANNONS

Solveig Knutsson fortsätter:

– Men tillfälligt bygglov kan ges på fem, tio och 15 år. Så förskolan blir inte tillfällig i något år, utan säkert upp till tio år.

När paviljongerna väl är på plats, kommer fler barn troligtvis inte att tas in på Bråtastugan.

– Vi tänker att vi kommer att påbörja en överflytt tidigare än 2025.

Grannar överklagar bygglovet

När det kan ske är dock oklart, då bygglovet för den nya förskolan har överklagats av två personer i området. Förskolan beräknas kunna ta emot upp till 80 barn och ha runt 17 anställda, och flera närboende har uttryckt oro över hur trafiksituationen ska bli på Tånvägen.

Överklagandena lyfter att den aktuella vägen är väldigt smal, och redan trafikeras av boende och föräldrar som kör sina barn till och från grundskolorna i Hulan. En förskola skulle innebära ännu mer trafik och att ”stressade föräldrar, personal och leveranser ska trängas på denna väg som redan idag inte inger trygghet för någon” skriver en av dem.

Han påpekar också att vägens gångyta inte är avskild med en trottoar, och att mötande bilar därför får trängas med skolbarn, cyklister och fotgängare.

Inväntar länsstyrelsens beslut

En person har yrkat på inhibition, det vill säga att uppförandet av förskolan inte får påbörjas, inte ens på byggherrens egen risk.

– Det har länsstyrelsen redan avslagit. Men projektenheten avser ändå att vänta på att överklagandet ska behandlas, säger Linda Ternström, bygglovschef i Lerums kommun.

Hon hänvisar i övrigt till den trafikutredning som kommunen låtit utföra.

– Den visar att det inte finns något hinder för byggnation av ny förskola.

LÄS MER:Förskolor i Hulan stänger avdelningar

LÄS MER:Lärarna larmar: Förskolor i Lerum överfulla – behöver akut lösning

LÄS MER:Laura, 2 år, försvann på förskolans utflykt – hittades på tågperrong

ANNONS