Paret ställer upp i SM – grillar tävlingsburgare på hemmaplan

Mikael och Ida Lindgren från Stenkullen älskar att grilla, och speciellt hamburgare. Till helgen ställer de för andra året i rad upp SM i hamburgare i Gråbo. LT har träffat paret som nu tränar för fullt.
– Vi har varit på många restauranger och provat mycket hamburgare, säger paret.

ANNONS

På Stakebergsvägen i Stenkullen doftar det grill. Snart ska runda köttpuckar och fluffiga bröd läggas på det stekheta grillstålet. Köttet ska tryckas platt och sedan ska cheddarost få smälta under lock. Här är det noga med temperaturen och varje moment ska utföras med stor noggrannhet.

Vid grillen står paret Lindgren, och här har de stått i ur och skur, i drygt en månad. De har nämligen legat i hårdträning inför det stundande SM i hamburgare där de ställer upp som ”glada amatörer”.

– Vi har varit med ett år tidigare men nu vill vi satsa och vara ännu bättre, säger Ida Lindgren.

ANNONS
Under kontot Grilla med Stake på Instagram kan man följa parets grillresa. Där fylls flödet med inspiration och mat.
Under kontot Grilla med Stake på Instagram kan man följa parets grillresa. Där fylls flödet med inspiration och mat. Bild: Matilda Falk

Det var när paret besökte SM i hamburgare 2021 som idén om att själva ställa upp kläcktes. Intresset för både mat och grill fanns i familjen sedan tidigare men den nya tekniken att ”smasha” burgarna väckte grillusten till liv.

– Vi har lagat burgare länge men det var då vi började smasha burgare. Så vi gjorde det i ett år och bestämde oss sedan för att ställa upp själva, säger Mikael Lindgren.

Ni har fått mersmak för burgare då?

– Det kan man verkligen säga! Det är ett stort intresse och att bara utvecklas och bli bättre är superroligt, svarar Ida Lindgren.

Femte plats i folkliga kategorin

Likt förra året läggs mycket krut på den signaturburgare paret kommer bjuda på under mästerskapet. Enligt tävlingsreglerna är det förbjudet att avslöja vad som står på menyn men Ida och Mikael kan ändå utlova en någorlunda klassisk burgare med tvist.

– Den sticker ut med härliga smaker som man kanske inte van vid, säger Ida Lindgren hemlighetsfullt.

Mikael avslöjar också att det blir mycket fokus på lokalproducerat.

– Det är bra lokalproducerade råvaror från kommunen och ängarna här i Gråbo.

I förra årets SM kom paret på en 17:e plats men vann folkets röst och hamnade på 5:e plats i grenen peoples choice.
I förra årets SM kom paret på en 17:e plats men vann folkets röst och hamnade på 5:e plats i grenen peoples choice. Bild: Matilda Falk

I år hoppas paret klättra på poängstegen och få bättre placeringar i tävlingens olika grenar och i totalen. Förra året hamnade de på en 17:e plats.

– Att se att man har utvecklats och placera sig bättre än sist är målet. Men vi ser oss fortfarande som två glada amatörer och vi tävlar mot gäng som har både food trucks och restauranger, säger Ida Lindgren.

Mikael fyller i:

– Detta är ju ett intresse och en hobby. Det är en kul grej att bara vara där och inspireras och ha en härlig dag med andra nördar.

Samtidigt imponerade de på juryn i folkets gren peoples choice och hamnade på en femte plats.

– Det var superhärligt och det är det man vill på något sätt, att få berätta om det man brinner för, säger Ida Lindgren.

Flera lärdomar från förra året

Inför helgens tävling har det blivit träning både i köket och vid grillen. Paret och dess nära och kära, som fått agera panel, har testat allt från hamburgebröd, sås och toppings. Tillsammans har de kommit fram till att köttet ska ha en hög fetthalt och grillas på en glödhet grill.

– Det ska vara mycket fett så att det blir riktigt krispigt och saftigt. Sedan är det också viktigt med en hög temperatur på grillen annars händer det ingenting. Gärna mellan 280 och strax över 300 grader tycker vi personligen är bäst, säger Mikael Lindgren.

Vad tar ni med er från förra året?

– Förra året körde vi bara egentligen. Vi tyckte det var roligt att göra så mycket som möjligt och dela ut burgare vilket var väldigt uppskattat. Men denna gången har vi övat på momenten så de blir perfekta.

Ida fortsätter:

– Vi tyckte att vi hade flera bra burgare förra året men vi föll lite på tekniken. Vi tänkte att mycket goa saker blir gott men lagom av allt är bäst, så det gifter sig i burgaren. I år har det varit mycket väga gram, få rätt storlek och stekyta.

Under året har det också inmundigats en hel del hamburgare på restaurang. Favoriterna är bland annat Diné i Göteborg och Mr York i Alingsås. Men hur är det nu, kan man tröttna på hamburgare?

– Ja, det kan man! Det har hela familjen utom jag blivit under en period, säger Mikael skämtsamt och fortsätter:

– Men nu är alla sugna igen.

LÄS MER:Startar spanskinspirerat smörrebrödskafé – i Floda

LÄS MER:Hamburgerhaket 3 Guys får ljummet betyg av Lunchkollen

ANNONS