På Aspenäs herrgård får gästerna lösa mord vid middagen

Året är 1818 och åtta lägenhetsinnehavare samlas för en seans. En av dem brags om livet. Vem mördaren i historien är, får middagsgästerna på Aspenäs herrgård vara med och klura ut under hösten.
– Det är ett unikt koncept, säger L Per E Pettersson, vd för teaterföretaget bakom föreställningen.

ANNONS

Den 14 oktober har nyskrivna mordgåtan ”I gastarnas grepp” premiär på Aspenäs herrgård. Det är en så kallad ”gående mordgåta” där middagsgästerna får följa med en valfri skådespelare i föreställningen, förklarar L Per E Pettersson, vd för teaterföretaget Comedy Art Theatre.

– De åtta misstänkta möts två och två i olika rum vid flera tillfällen under kvällen, och det sker flera såna möten under kvällen. Man kan byta karaktär att följa, när den stöter på en annan.

Publiken behöver dock aldrig bli indragna i handlingen.

– Utan man är som en fluga på väggen.

Upplägget innebär att ingen i publiken får se hela föreställningen, utan gästerna får pussla ihop och diskutera vad de sett när de senare sitter vid middagsborden. Där kan de också få besök av skådespelarna, och fråga ut dem.

ANNONS

– Man ska försöka lista ut vem det är som är skyldig, och så får man se upplösningen, säger L Per E Pettersson och fortsätter:

– Har man hittat alla ledtrådar är det fullständigt logiskt och givet. Det är inte så att det slumpmässigt är någon som är mördaren, utan man kan verkligen räkna ut det.

Var fjärde gäst löser mordet

Målet är att ungefär en fjärdedel av gästerna ska kunna klura ut vem mördaren är.

– Om över hälften klarar det, då sitter den andra hälften och känner sig dumma.

Att hitta rätt svårighetsgrad är en utmaning, medger L Per E Pettersson. Men efter att ha skrivit över 20 mordgåtor vet han ungefär hur många ledtrådar som behövs. Att alla gäster gått bet, har aldrig inträffat.

– Men sämsta gången var det bara en som klarade det. Det var en av de första gångerna med en ny mordgåta, och det saknades information helt enkelt. Jag fick lägga till en ledtråd till nästa föreställning.

Årets mordgåta, I gastarnas grepp, skrev L Per E Pettersson i Florens, Italien. Historien har hämtat inspiration från både staden, konstnären Leonardo da Vinci och renässansen teknik.

– En av karaktärerna har fått kontakt med Leonardos ande och ska nu lyckas öppna hans hemliga skrin. Det kräver en viss vetenskaplig förmåga och nu ska deltagarna ha en seans år 1818 för att kunna öppna det. Sedan går det inte som alla vill, utan det är naturligtvis någon som råkar dö, och sedan är storyn i gång.

Turnerat sedan 2005

I 18 år har ensemblen, i olika konstellationer, turnerat med mordgåtorna på slott och herrgårdar.

– Vi spelar över halva Sverige, men vi har alltid urpremiär i Lerum.

Genom åren har teaterföretaget fått flera trogna gäster som åker långväga ifrån för att få besöka slotten och lösa den senaste mordgåtan.

– Vi har oerhört mycket stammisar. De har varit trogna i tio, femton år till och med. Skådespelarna känner ju igen dem, för de har också varit med i många år, så det blir nästan som gamla bekanta. Det är roligt.

Konceptet är också unikt, menar L Per E Pettersson.

– Det är faktiskt så unikt att det är ett registrerat varumärke.

LÄS MER:Stort kalas när Aspenäs herrgård fyller 200 år – och alla är bjudna

LÄS MER:Släkting till slottets sista ägare framför historisk opera på Nääs

LÄS MER:LT tipsar: Nio saker du kan göra i Lerum under helgen

ANNONS