Blåbär rena hälsobomben – helt gratis i skogen

Ni vet väl om att blåbärssäsongen är här? Världens bästa självplock, som dessutom är gratis. Det går ju inte att tacka nej till, det förstår ju till och med katten.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det såg lite dystert ut inför årets säsong. Enligt experterna var det en kall blomning så många bär frös bort. Däremot har senaste tidens rikliga regn gjort att det nu ser helt okej ut i blåbärssnåren. Till och med så bra att man kan lura ut familjen att plocka.

I veckan kunde jag rentutav locka barnen att hänga med. Och inte nog med det. Våra två katter slog följe för att plocka ur skogens skafferi – rena Bullerbyidyllen! En halvtimmes slit gav uppemot tre kilo bär.

Blåbär måste vara världens bästa självplock

Det här måste ju vara världens bästa självplock – med en fruktansvärt bra prisbild som ser ut att hålla i sig från år till år. Kilopriset ligger även i år stadigt på noll kronor i skogen – icke att förväxla med frysdisken hos din lokala handlare där du kan få pröjsa runt 80 kronor. Lägger man dessutom till att man får sig en skogspromenad är det här helt enkelt för bra att tacka nej till.

ANNONS

Blåbär tillskrivs en mängd nyttiga egenskaper och beskrivs ofta som en hälsobomb. Jag nöjer mig med att det är förbaskat gott att äta. Själv föredrar jag blåbär och mjölk med en rågad sked socker. Sedan sitter man där med blå tunga och njuter.

Min kärlek till blåbär går tillbaka till när jag gick på dagis. I den anslutande skogen jämte fanns blåbärsris och jag frågade min fröken om jag fick en bunke att plocka i så att vi kunde göra en blåbärspaj i köket (fungerar det så här idag på förskolan?).

Blåbärshjälte på dagis

Hon trodde nog att jag skulle tröttna ganska snabbt och sa ja. Sedan gick timmarna och mina fingrar blev blåare och blåare. Dessutom började kompisarna hjälpa till och vi fyllde faktiskt bunken. Fröken höll sitt ord och jag och min kompis fick gå in i köket och med vuxen assistans baka en blåbärspaj som blev fika på eftermiddagen. Gissa om vi blev hjältar den dagen...

För er som ännu inte testat lyckan i Lerums blåbärsskogar – det är bara att ge sig ut och plocka. Mitt bästa tips är att investera i en bärplockare. Det går så mycket snabbare att få ihop en anständig mängd och sedan slipper man bli blå om fingrarna. Enda nackdelen är att det blir lite blad att rensa bort innan förtäring.

LÄS MER:Sverigeunik svampodling huserar på Hedefors bruk

LÄS MER:Honung en bisak för nyblivna biodlaren Therese i Björboholm

LÄS MER:Inga-Lisa Adler får gården utanför Gråbo att blomstra

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Lerums Tidning i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS