Ny satsning på smålokaler i Stenkullens industriområde

Kontor, husbilsförvaring eller mikrobryggeri? Det finns inga begränsningar för vad de nya industrilokalerna i Stenkullen kan användas till, enligt fastighetsmäklare Martin Jönsson. Eller nästan inga.
– Man får inte inrätta en permanentbostad.

ANNONS
|

Under nästa vecka påbörjas rivningen av den lantbruksfastighet och det garage som idag står på tomten mellan Beijers bygg och Colorama i Stenkullen. Här ska företaget Bralokaler istället låta uppföra en länga med industriradhus, innehållande 18 moduler.

Till skillnad från i andra, liknade hallar i kommunen ska lokalerna inte hyras ut eller säljas i bostadsrättsform, utan bli friköpta fastigheter.

– Det är första gången det händer i kommunen. Det innebär att man inte måste vara en juridisk person, utan privatpersoner kan också köpa om man till exempel har en husbil eller fina gamla veteranbilar som man vill ha under tak, säger Martin Jönsson, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Lerum.

ANNONS

Byggs helt i trä

Lokalerna finns i tre storlekar; 58, 72 och 108 kvadratmeter och har en takhöjd på sex meter. Huset byggs helt i trä.

– Det skiljer sig från de flesta andra industrilängor, som byggs i sandwichelement med plåt och cellplast i mitten. Trä ser lite trevligare ut, och framförallt är det mer hållbart.

Det finns också andra praktiska fördelar med att byggnaden är i trä, enligt Martin Jönsson.

– Det är inte helt ovanligt att någon backar in i fasaden. Och har då man såna här sandwichelement måste man byta hela. Här behöver man bara byta de brädor som blir skadade.

”Varje köpare bestämmer”

Lokalerna kan användas till allt från kontor och verkstad till förvarning och hobbyverksamheter.

– Det finns egentligen ingen begränsning för vad man kan ha det till. Varje köpare bestämmer efter eget smak och tycke vad man ska ha där. Tittar vi på Bralokalers tidigare projekt i södra och västra Sverige, så har det varit en stor andel privatpersoner som har dem som hobbyverkstad. Men det finns också mikrobryggerier och hel del hantverkare, säger Martin Jönsson.

Gränsen går dock vid att bosätta sig i sin inköpta modul.

– I och med att vi är i ett industriområde så får man inte inrätta en permanentbostad. Men bygghöjden är rejält tilltagen, så det finns utrymme att inreda med ett vindsplan. Där har man givetvis möjlighet att ha kontor, omklädning eller kanske även övernattning.

Stort intresse

Modulerna säljs som tomma skal, förberedda för vatten, avlopp och el.

– Sedan är det upp till var och en att bestämma hur man ska göra med lokalen.

Försäljningen är redan påbörjad, och sju av de 18 modulerna är bokade. Martin Jönsson tror att det kan finnas ett uppdämt behov av industrilokaler.

– Givet marknadsläget, som ändå är lite halvturbulent, så finns det ett väldigt stort intresse. Det finns ju inga vakanta lokaler i den här kommunen. Fastighetsägarna har alla sina lokaler uthyrda, och det finns till och med som har lite kö.

Våren 2024 beräknas industriradhusen stå färdiga att tas i bruk.

– Planen är att de ska kompletteras med ytterligare en länga, när den första är klar.

LÄS MER:Vinn en pop-up-butik – på Nääs fabriker

LÄS MER:Sverigeunik svampodling stänger för gott

LÄS MER:Startar spanskinspirerat smörrebrödskafé – i Floda

ANNONS