Nu rivs skolbyggnaden – så ser det ut inuti

Snart kommer skolbyggnaden Häggen vara jämnad med marken. Byggnaden har huserat de Estetiska linjerna på Lerums gymnasium i 20 år. Höga radonvärden och kemikalier i marken gör skolbyggnaden hälsofarlig.

ANNONS
|

Området runt byggnaden Häggen har varit avspärrat sen i början av sommaren. Här får man bara gå in om man har speciellt tillträde, och en skyddshjälm på huvudet.

I skalet av det som tidigare varit Häggens entré står en rivningsarbetare och plockar bort alla fönsterrutor en efter en. Man vill inte krossa fönsterna när man river byggnaden. Dessutom vill man undvika att personer kommer in på området och krossar rutor.

– Man vill inte inte ha för mycket glassplitter där gubbarna går, du kan tänka dig om det ligger glas på golvet och så halkar du och slår näven i glaset. Då är den dagen förstörd, säger Carljohan Johansson.

ANNONS

För tillfället är Häggen hans arbetsplats, inte som lärare utan som rivningsarbetare.

Hur känns det när man river sådana här ställen?

– Jag känner inte någonting speciellt, förutom när jag rev min egen högstadieskola hemma i Lund, då var det blandade känslor, säger Carljohan Johansson.

Kvarglömda noter och ett piano

I ett av rummen ligger en drös med noter och färgglada pärmar.

– Detta har ju varit en musiksal, här har de spelat och haft sig, säger Carljohan Johansson.

Mycket saker finns kvar som påminner om en svunnen tid och alla elever som passerat Häggen under åren. Det märks att Häggen har vart ett tillhåll för kreativa ungdomar och mycket saker har lämnats kvar.

– Här är ett piano, det fungerar alldeles utmärkt, vill du ha det?, säger Carljohan Johansson och spelar en liten trudelutt.

När Häggen byggdes använde man sig av blåbetong. Blåbetong är det byggnadsmaterial som innehåller mest radon. Det slutade tillverkas år 1975 och används inte längre.
När Häggen byggdes använde man sig av blåbetong. Blåbetong är det byggnadsmaterial som innehåller mest radon. Det slutade tillverkas år 1975 och används inte längre. Bild: Nanna Stenhede

Höga radonvärden

Flera väggar och tak i skolbyggnaden är uppbyggda av blåbetong. Ett vanligt byggmaterial som tillverkades fram till 1975 men som nu är förbjudet. Blåbetong innehåller radium och när det faller sönder bildar det ämnet radon. För höga radonvärden kan innebära en hälsorisk.

– Hela byggnaden är inkapslad i blåbetong, säger Carljohan Johansson.

Större luftväxling i lokalerna är ett sätt att få ner radonvärdena i huset. Det är precis det som gjorts här i Häggen. Ett stort ventilationssystem installerades för att hålla värdena på en godkänd nivå.

– Det har säkert hjälpt men det har de fått lägga många miljoner på, säger Carljohan Johansson.

När byggnaden är jämnad med marken kommer det återstå en betongplatta. Sen ska marken saneras. Marken Häggen står på tillhörde tidigare en kemtvätt och har därför blivit påverkad av klorerande lösningsmedel.

– Allt har sitt bäst före datum, även du och jag, säger Carljohan Johansson och sätter sig i grävskopan för att fortsätta med rivningsarbetet.

LÄS MER:Giftiga gymnasiebyggnaden rivs: ”Äntligen”

LÄS MER:Programmen som är mest populära på Lerums gymnasium

ANNONS