Programmen som är mest populära på Lerums gymnasium

Nya siffror från Göteborgsregionens antagningsnämnd visar att Lerums gymnasium följer den regionala trenden där ekonomiprogrammet och de yrkesförberedande programmen ökar i popularitet.
– Det är proppfullt, säger Göran Careborg, verksamhetschef på Lerums gymnasium. Samtidigt sjunker intresset för det naturvetenskapliga programmet.

ANNONS
|

Sedan de tidiga ansökningarna i februari i år har Lerums gymnasium kunnat sia om höstens elevantal och vilka program som lockar kommande elever. I nuläget kommer gymnasiet välkomna omkring 570 nya elever till höstterminen. En ökning enligt Göran Careborg:

– Det är en liten ökning! Vi fyller den organisationen vi har planerat för.

Tidigare i år rapporterade LT om ekonomiprogrammets popularitet och att gymnasiets tre klasser inte har plats för alla sökande. När siffrorna över slutantagningen nu presenterats meddelar Göran Careborg att det är en lång reservplatslista.

– Det håller sig fortsatt starkt! Det är knökfullt. Där har vi också kö på ett 20-tal elever ungefär, säger Careborg och fortsätter:

ANNONS

– Fram till dess att reservantagningen är klar krävs det att någon slutar eller tackar nej till sin plats för att någon på kölistan ska kunna komma in. Efter det så äger skolan själv den problematiken. Då kan vi avgöra om vi ska ta in elever om vi tycker att vi har plats för det.

På Lerums Gymnasium går det cirka 1300 elever.
På Lerums Gymnasium går det cirka 1300 elever. Bild: Matilda Falk

Även de yrkesförberedande linjerna som barn- och fritidsprogrammet, bygg- och anläggningsprogrammet, el- och energiprogrammet och försäljning- och serviceprogrammet har fått ett uppsving. Där ska alla klasserna vara fulla.

– Det finns en ambition och ett tryck på gymnasieskolan i Sverige totalt sätt. Inte minst i Västra Götalandsregionen som vill få fler elever att välja yrkesprogram eftersom det finns ett arbetsliv som skriker efter arbetskraft. Så det känns roligt att de yrkesprogram vi har går så bra som de gör.

Nedåtgående trend för natur- och teknikprogram: ”Bekymmersamt”

Enligt siffrorna är det en nedåtgående trend i regionen gällande teknik- och naturvetenskapliga program. Något som märks av också på Lerums gymnasium.

– Det som är lite bekymmersamt och negativt är att vi har färre som valt att gå det naturvetenskapliga programmet, säger Careborg och fortsätter:

– Det är kanske ingen fara för de naturvetenskapliga utbildningarna direkt men vi ser en liten nedgång i regionen totalt och det är klart vi drabbas av det lokalt.

Till hösten har 16 elever sökt och kommit in på det naturvetenskapliga programmet som har 32 platser – inte ens en full klass. En väsentlig skillnad mot årets två klasser som tog studenten.

– Vi kommer följa upp och analysera detta. Och vi kommer naturligtvis på olika sätt att försöka profilera oss, inte minst på natur- och teknikprogrammen. Det är viktiga utbildningar för vårt samhälle att ha. Och det är viktigt att också ha det på hemmaplan.

Finns det någon oro att programmet kommer behöva lägga ner i framtiden?

– Nej, det gör det inte. Vi behöver vara på tårna. Vi kan inte luta oss tillbaka utan vi behöver agera. Och nu har vi tid på oss att skapa de här relationerna med de niondeklassarna som ska välja oss inför nästa läsår.

Hela listan – Antal antagna per program

UtbildningAntagna 2023 (2022)
Barn- och fritidsprogrammet BF 20 (12)
Bygg- och anläggningsprogrammet BA 32 (34)
Ekonomiprogrammet EK92 (96)
El- och energiprogrammet EE 37 (30)
Estetiska programmet ES - Bild och formgivning14 (12)
Estetiska programmet ES - Musik7 (6)
Estetiska programmet ES - Teater7 (6)
Försäljnings- och serviceprogrammet FS34 (26)
"Försäljnings- och serviceprogrammet, lärling"5 (6)
Introduktionsprogram IM - Individuellt alternativ0 (49)
Introduktionsprogram IM - Programinriktat val; mot Barn- och fritidsprogrammet6 (2)
Introduktionsprogram IM - Programinriktat val; mot Bygg- och anläggningsprogrammet2 (2)
Introduktionsprogram IM - Programinriktat val; mot El- och energiprogrammet2 (2)
Introduktionsprogram IM - Programinriktat val; mot Försäljnings- och serviceprogrammet10 (1)
Introduktionsprogram IM -Språkintroduktion0 (6)
Teknikprogrammet TE47 (63)
Naturvetenskapsprogrammet NA16 (32)
Samhällsvetenskapsprogrammet SA63 (64)

Fotnot: 2023 års siffror är från den presenterade slutantagningen 21 juni och exklusive reservantagning. Källa: Göteborgsregionen (GR) Gymnasieantagningen.

LÄS MER:Student i Lerum – möt de glada studenterna

LÄS MER:Här kan du följa studentfirandet i Lerum hela dagen

ANNONS