Naturskyddsföreningen anordnar vattenvandring längs med Säveån

Den 12 augusti arrangeras det en vattendragsvandring med fokus på de fiskar som vandrar upp och ner genom Säveån.
– Vi passerar genom väldigt vacker natur, ett av de finaste naturreservaten i Västsverige, säger Stefan Larsson, som leder vandringen.

ANNONS
|

Med anslutning till Västerhavsveckan som arrangeras 5–13 augusti kommer alla som är intresserade kunna delta i en guidad tur från Floda till Stenkullen via Säveån.

Det kan tyckas märkligt att Lerum som inte har något hav i kommunen deltar i en temavecka om havet. Men genom Säveån i kommunen vandrar dagligen fiskar fram och tillbaka till havet. Stefan Larsson, biolog är den som kommer att leda vandringen, fokus kommer ligga på just vandringsfiskar och ål.

– Det här med ålen som jag jobbar mycket med är en väldigt ”het fisk” om man säger så. Dess utsatthet och händelsen med PM Nilsson, statssekreteraren som avgick på grund av tjuvfiske, säger Stefan Larsson.

ANNONS

Storvuxna laxar

Både laxfiskar och ål har haft det svårt att ta sig upp och ner i Säveån på grund av de flera kraftverk som ligger längs med. Förra året byggde Stefan Larsson en ålyngelledare i Floda så att ålfiskarna skulle kunna ta sig förbi där, vilket tidigare inte varit möjligt. En av flera satsningar i ledet för att utveckla fiskarnas vandringsvägar genom Säveån.

– Västsveriges mest storvuxna laxbestånd finns i Säveån, säger Stefan Larsson.

Vattendragsvandringen startar vid Floda station och man går utmed Säveån till Stenkullen Station. På vägen går man också förbi Hillefors grynkvarn.

– Vi passerar genom väldigt vacker natur, det är ett av de finaste naturreservaten i Västsverige, säger Stefan Larsson.

Vattendragsvandring med tema vandringsfiskar

Vattenvandringen arrangeras av Lerums Naturskyddsförening och Floda Sportfiskeförening. Det är en del av ”Västerhavsveckan” som arrangeras varje år. Västerhavsveckan är en temavecka som arrangeras av Västra Götalandsregionens miljönämnd. Totalt deltar 15 kommuner och Lerum är en av dem.

Vandringen startar vid Floda station, på sjösidan. Det kostar inget att delta och ingen föranmälan krävs.

Vill man kan man ta med eget fika, annars finns fika att köpa i Hillefors grynkvarn för den som inte vill ha med eget.

Datum: 12 augusti

Tid: 10:00 - 14:00

LÄS MER:På jakt efter trollsländorna

LÄS MER:Flera meter djupt hål i Säveån – åtgärdsarbete påverkar trafiken

LÄS MER:Efter 40 års efterforskning – nu ger hon ut bok om Säveån

ANNONS