Modevisning i Tingshuset – för begagnade kläder

Skjortor, byxor, blusar och skor – plagg efter plagg visades upp av modellerna från Röda korset på den provisoriska catwalken i Tingshuset under onsdagen.

ANNONS

– Barbro kommer med en kornblå kavaj för 80 kronor, säger Maarit Järvelä, konferencier för modevisningen.

Drygt 40 åskådare har tagit sig till Tingshuset under onsdagsförmiddagen – bara en är man. Allesammans beskådar de modellernas kläduppvisning när de går ut på ”catwalken” på löpande band.

– En klänning med fin skärning, säger Maarit Järvelä när modellen Jutta Sundborg spatserar fram.

När modellerna gått fram och tillbaka går de in i ett omklädningsrum och sätter på sig nya kläder innan de går ut igen och visar upp sig.

Är det nervöst att vara modell?

– Jag har varit med många gånger. Det är jätteroligt, svarar Jutta Sundborg.

ANNONS

Skänkta av allmänheten

Kollegan Ingemar Persson står bredvid. Han tar också det hela med ro.

– Det är inte alls nervöst. Jag har varit lärare innan så man är van vid grupp. Men det här är en ny karriär på något sätt då, säger han och de båda skrattar.

Han fortsätter:

– Det känns roligt. Samtidigt gör man ju en bra insats för Röda korset förhoppningsvis.

Kläderna som modellerna har på sig går att köpa efter modevisningen. Kläderna är skänkta av allmänheten och har handplockats av Röda korset innan modevisningen. Varje höst anordnas en modevisning, och en varje vår. Det hela sker i samarbete med Lerums kommun.

– Det är en öppen träffpunkt och vem som helst får komma till den. Men det är klart, de flesta som är daglediga är väl seniorer och programmen tilltalar nog de äldre något mer, säger Carl Martin Haegermark, äldrepedagog i Lerums kommun.

Jobbar för öppenhet

Kommunen anordnar träffpunkter varje vardag på olika ställen i hela kommunen.

– Så det finns något att göra varje dag för den som vill, säger Carl Martin Haegermark.

Varför är det bra med träffpunkter?

– Vårt uppdrag på förebyggande enheten är att minska ohälsan och den ofrivilliga ensamheten, framför allt bland kommunens seniora befolkning, inte bara men det är vårt huvudsakliga uppdrag. Därför är det bra att ha öppna mötesplatser där det är låga trösklar och du får alltid något att äta, svarar Carl Martin Haegermark.

Så avslutar han:

– Vi jobbar för en öppenhet och för att människor ska få nya bekantskaper, vi försöker varva samhällsinformation med underhållning och samtal så vi lär känna varandra lite bättre för de som vill.

Paret Erik Andersson och Marianne Andersson brukar besöka Tingshuset. Här sitter de tillsammans med kamraten Karin Widlund, i rosa jacka: ”Det är kul med modevisningen”, säger Karin Widlund.
Paret Erik Andersson och Marianne Andersson brukar besöka Tingshuset. Här sitter de tillsammans med kamraten Karin Widlund, i rosa jacka: ”Det är kul med modevisningen”, säger Karin Widlund. Bild: Tobias Kjellberg

Erik Andersson besöker onsdagens modevisning som enda man. Det brukar vara åtminstone två eller tre, intygar en personal.

– Jag var lite rädd i dag, för det är bara kvinnor, säger Erik Andersson som är här med hustrun Marianne Andersson.

– Det är så trevligt att man kan köpa kläder där intäkterna går till välgörande ändamål, vi brukar gå hit varje onsdag. När det inte är modevisning är det alltifrån bingo till konsert med elorgel, säger hon.

LÄS MER:Lerums kommun väntas göra ett stort överskott

LÄS MER:Säkerheten ses över efter trädfall på förskola

LÄS MER:Stort polispådrag i centrum får kritik av företagare

ANNONS