Säkerheten ses över efter trädfall på förskola

I fredags föll ett stort träd över gården på Öxeryds förskola. Nu ska kommunens fastighetsenhet se över säkerheten.
– Det hade kunnat bli en allvarlig incident, säger verksamhetschef Morgan Persson.

ANNONS
|

När personalen på Öxeryds förskola anlände i måndags upptäckte de att ett stort träd fallit över förskolans gård där barnen brukar leka. Enligt en läsare som hört av sig till Lerums Tidning ska det ha blåst omkull vid 18-tiden i fredags, då det rådde starka vindar. Inga pedagoger eller barn ska ha varit kvar på förskolan när trädet föll.

Säkerheten på kommunens skolgårdar kontrolleras varje år, enligt Morgan Persson, verksamhetschef för fastighetsenheten på Lerums kommun.

– De ses över i samband med att vinter bli vår och innan det blir vinter igen, så två gånger om året. Men vi har ju också kontinuerlig uppföljning. Vi har möten med vaktmästarna regelbundet. Det kallas för husmöten, säger han.

ANNONS

Är träd något ni tittar på under säkerhetskontrollen?

– Om det finns risk att det blir avbrutna? Det tror jag inte ingår i checklistan.

Borde det göra det?

– I det här fallet hade det kunnat bli en allvarlig incident, så det ska givetvis kontrolleras och tas upp i vår riskanalys. Men vi har väldigt många träd att hantera och det går inte att göra annat än en visuell bedömning.

Ska kontrollera träden

Enligt Morgan Persson kommer fastighetspersonalen också få i uppdrag att se över träden i anslutning till skolor.

– Det var likadant när ett barn i en annan kommun hade ramlat ner från ett tak, då gjorde vi på motsvarande sätt. Vi kontrollerade hur lätt det är ta sig upp på taken, och hur skydden ser ut. Så det där är ett kontinuerligt arbete. Sedan går det inte att kolla alla träd i Lerums kommun.

Trädet på Öxeryds förskola låg kvar på skolgården under måndagen och tisdagen, men ska nu vara borttaget, enligt Morgan Persson. Att det dröjt tror han beror på en miss i kommunikationen mellan de olika enheterna på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Gården är fastighetsenhetens ansvar, men de kan behöva stöd från park- eller vägberedskapen med de praktiska åtgärderna.

– Vi har själva en beredskapsbil att skicka ut, men vi har typ en tigersåg liggande i den.

Han fortsätter:

– Men vi ska prata med beredskaperna, så att det inte blir några missförstånd i vem som gör vad när vi hjälper varandra.

LÄS MER:Stort träd föll över förskolas gård i Öxeryd

LÄS MER:Man skadades på jobbet – fick fallande träd över sig i Lerum

LÄS MER:Stort polispådrag i centrum får kritik av företagare

ANNONS