Lyckligt slut på fågeldramat i Tollered i Lerum

Nymfkakaduans livskamrat räddades undan kajornas klor i Tollered. Och redan nu står det klart att de flyktade fåglarna får ett nytt hem – efter mellanlandningen på Sjölyckans kontor.
– Det är som en Disneyfilm, säger Christian Wiksten.

ANNONS
|

Ja, händelseutvecklingen i Tollered hade lika gärna kunnat utgöra ett manus till en sockersöt familjefilm. I rollerna: Paret Christian Wiksten och Monica Edvardsson, som driver Sjölyckan, en lokal nymfkakadua-expert och en gäst hos grannetablissemanget Nääs Fabriker.

I lördags hittade Christian en nymfkakadua vid Sjölyckans kanotbrygga. Under tisdagen återförenades den med sin livskamrat.

Gäst på Nääs fabriker räddade fågeln

I måndags kunde Lerums Tidning berätta om den flyktade nymfkakaduan – och att ännu en fågel av samma art siktats vid Nääs fabriker.

– Det kom fram en främling från Tollered, en person jag aldrig träffat förut. Det visade sig att han är nymfkakadua-expert, han har haft tre hemma själv. Han hade varit och letat bland träden och sa att det gäller att hitta den fort, att det handlar om timmar för att rädda den. Det sitter kajor och måsar i närheten och bara väntar på att den ska bli svag, berättar Christian om jakten på den andra fågeln.

ANNONS

Under tisdagen var Christian och Monica i Göteborg. Då fick de ett samtal från receptionen på Nääs fabriker – en gäst hade fångat in den andra flyktade fågeln.

– Kajorna attackerade den, den hade precis gett upp och kajorna skulle börja käka. Gästen räddade den och gick in med den till receptionen, säger Christian och fortsätter:

– De (Nääs fabriker) frågade om vi kunde komma och hämta fågeln. De hade läst att vi hade fågel nummer ett. Den lille rackaren är en kopia av den vi har.

Paret åkte tillbaka till Tollered – och nu bor fåglarna i en riktig fågelbur, som nymfkakadua-experten bidragit med, i stället för den ombyggda kattransportbur som tjänade som tillfälligt hem åt den först infångade fågeln.

Fåglarna kan få nytt hem – i Tollered

Christian hoppades kunna hitta ägaren – eller någon annan som skulle kunna förbarma sig över fågeln. Han befarade att den skulle riskera avlivning om den hamnade hos polisen utan att någon gett sig till känna.

Och redan nu står det klart att fåglarna kommer att få ett nytt hem.

– Sedan igår har fyra eller fem personer hört av sig. De kommer att få ett bra hem, säger han och fortsätter:

– Nu sitter de och pussas och kacklar och har det hur bra som helst. Det är som en Disneyfilm.

Båda fåglarna är, enligt Christian, vingklippta.

– Man ser att det är ett amatörjobb. Någon har klippt dem med en vanlig sax och har ställt till det. De kan inte fly och det förklarar varför de är så stressade och nervösa, säger Christian.

Han döpte fågeln som han fångade in i lördags till Calimero, efter en nymfkakadua som han haft tidigare i livet. Men nu går fåglarna under arbetsnamnen ”Vännen” och ”Väninnan”.

– Monica är livrädd för att vi annars ska få för starka känslor för dem och inte kunna släppa dem.

Nu talar en del för att ”Vännen” och ”Väninnan” hamnar hos nymfkakadua-experten på andra sidan motorvägen.

– Fågelvägen är det bara 50 meter, säger Christian.

LÄS MER:De hittade en nymfkakadua i Tollered – söker ägaren

LÄS MER:Hunden Balder har över 12 000 följare på Instagram

LÄS MER:Hunden Frasse försvunnen i en månad – kan ha förvildats

LÄS MER:Flera rapporter om salmonellsmittade katter i Lerum

ANNONS