Lokala orkestern fyller 10 år – firar med unik konsert i Floda

2013 får Flodakillen Carl Vallin en idé – han vill starta en orkester. Tillsammans med sina vänner arrangerar han en konsert i Skallsjö kyrka. Det blir startskottet på en tio år lång resa som nu kulminerar i ett jubileumsår och ett födelsedagskalas på hemmaplan.
– För mig personligen känns detta oerhört stort, säger Carl Vallin, violinist.

ANNONS
|

Bara 16 år gammal vandrar Carl Vallin upp till Skallsjö kyrka från hemmet på Kyrkmossen. Han vill att det ska hända något. Han vill starta en klassisk orkester med sina vänner.

– Om man ville arrangera en konsert var det mest naturliga att gå upp till kyrkan och prata med organisten, och det gjorde jag, berättar Carl Vallin och fortsätter:

– De vågade satsa på oss! Låna ut nyckeln, låta oss vara där i en vecka och repa och sedan hålla konsert. Det är helt sjukt så här i efterhand.

Tio år senare vankas det födelsedagskalas i samma kyrka. Kanske är det till viss del även samma publik i bänkarna. Men mycket har förändrats. Skallsjö sommarorkester, som de 22 musikerna kallar sig, är inte längre gymnasieelever.

ANNONS

– Då var vi gymnasiekids med drömmar om att bli musiker. Efter några år blev vi studenter på musikhögskolan och nu har vi tagit klivet till att vara proffsmusiker. Vi representerar många av de stora, professionella orkestrarna i Norden och även utomlands, säger Carl Vallin som idag är orkesterns konstnärliga ledare och till vardags konsertmästare i Kungliga Hovkapellet.

”Klart att man blir nostalgisk”

Under onsdagskvällen kommer bänkraderna i Skallsjö kyrka fyllas med folk och på scen kommer Skallsjö Sommarorkester riva av sin unika konsert ”memory lane”. Det kommer bli en tillbakablick fastän orkestern sällan spelar samma stycken.

– Under åren har vi haft som idé att vi ska spela så många repertoarer som möjligt. Vi spelar sällan saker två gånger utan vi försöker upptäcka nytt hela tiden. Och ikväll kommer vi spela det som har fastnat. Allt det vi minns från alla år och saker som vi tycker extra mycket om, berättar Carl Vallin.

Carl Vallin är orkesterns konstnärliga ledare och till vardags konsertmästare i Kungliga Hovkapellet.
Carl Vallin är orkesterns konstnärliga ledare och till vardags konsertmästare i Kungliga Hovkapellet. Bild: Matilda Falk

Det blir även en tillbakablick för Carl själv.

– För mig personligen känns det oerhört stort. Jag har varit med och fått skapa någonting som varat i tio år. Man ska inte ska underskatta värdet i att en verksamhet är levnadskraftig.

Han fortsätter:

– Det går långt bortom mig såklart. Nu är vi vid en punkt där jag skulle kunna lägga av med fiolen och det skulle fortsätta ändå. Det är så jäkla häftigt, tycker jag och det är klart att man blir nostalgisk när man börjar närma sig 30.

Crescendot – ett beställningsverk

”Memory lane” kommer bjuda på en bred repertoar med allt man kan tänka sig inom den klassiska musiken. Något annat än ”Lugna klassiska spellistor på Spotify” som Carl skämtsamt uttrycker sig.

– Allt ifrån kärva moderna toner till den här klassiskt romantiska smäktande, till lekfull Mozart och väldigt lugn klassisk musik, sammanfattar Carl Vallin lycksaligt.

Crescendot på konserten kommer var ett nytt stycke som spelas för första gången inför publik, nämligen beställningsverket Syldaviska danser från kompositören Johan Ullén. Och visst finns det en viss nervositet.

– Nu spelar vi något ingen har spelat förut. I vanliga fall kan man alltid lyssna på inspelningar och känna att ”jo vi låter rätt bra i relation till andra”. Men när det bara är ett stycke som bara finns på noter. Hur det kommer tas emot är man väldigt spänd på.

Efter konserten i Skallsjö kyrka väntar orkestens största och längsta sommarturné någonsin. Turnén kommer ta dem runt om i Sverige men även till Tyskland.

– Vi har nog aldrig gjort så här många konserter tidigare men det känns väldigt kul. Vi är så goda vänner också så även om vi spelar på professionell nivå känns det inte som jobb för att vi umgås och har kul. Då hittar man någonting i musiken som man inte hittar ofta, säger Carl Vallin.

LÄS MER:Turnerade med stjärnor – nu släpper Emil egen musik

LÄS MER:Erik spelar med Billy Idol och känner LA:s kändisar

ANNONS