Lerumsbon sålde receptfria läkemedel utan tillstånd.
Lerumsbon sålde receptfria läkemedel utan tillstånd. Bild: Kent Hallgren

Lerumsbo sålde läkemedel i torgstånd – döms till böter

En man i 75-årsåldern sålde receptfria läkemedel från ett marknadsstånd. Nu döms han till att betala dagsböter på 4 000 kronor.

ANNONS
|

Det var receptfria läkemedel som bafucin, alvedon, treo och nicotinell som mannen, som bor på en adress i Lerums kommun, sålde på en marknad i Göteborg. Han döms nu i Göteborgs tingsrätt för försäljning vid två tillfällen 2022, ett på våren och ett på hösten. Påföljden blir 40 dagsböter på 100 kronor styck, totalt 4 000 kronor. Han åtalades också för penningtvättsbrott men friades av rätten på denna åtalspunkt.

Brottsligheten uppdagades efter att en apotekare hade sett ett marknadsstånd där det såldes läkemedel och ringde polisen. När polisen kom till platsen fanns det mycket riktigt en mängd varor som i vanliga fall finns på apotek. Lerumsbon hade varorna på och under bordet, samt bakom sig.

ANNONS

Ett vittne har berättat att 75-åringen vid det andra brottstillfället fick frågan om tabletter. Enligt vittnet uppmanade då Lerumsbon kunden att komma tillbaka om fem minuter och bad en anhörig hämta tabletter i bilen. Vittnet säger att han reagerade på att mannan uppmanade den anhöriga att vara försiktig och inte hämta för mycket eftersom tabletterna var farliga att sälja. Vittnet såg sedan mannen sälja läkemedel från sitt torgstånd, fickan och bilen.

Trodde det var lagligt

Mannen säger att han hade vissa läkemedel för egen räkning och att han sålde andra, men att han inte visste att det var otillåtet.

Under förhöret frågar han vilka läkemedel det gäller och polisen svarar alvedon, treo, nikotikplåster och nikotintuggummi.

Han kontrar:

– Tuggummin är läkemedel?

Polisen svarar:

– Inte tuggummin utan nikotintuggummin.

Och 75-åringen säger:

– Det visste jag inte.

Rätten anser det bevisat att 75-åringen har erbjudit varorna till försäljning och sålt dem. Eftersom det har varit fråga om åtskilliga läkemedelsförpackningar kan inte gärningen bedömas som ringa.

LÄS MER:Stöldliga kom över datorer och vattenskotrar för flera miljoner kronor – döms till fängelse

LÄS MER:Kasst knark – orsak till sänkt fängelsestraff för Lerumsbo

LÄS MER:Lerumsbo hade 32 kilo knark i bostaden

ANNONS