Lerums mäklare tar tempen på lokala bostadsmarknaden

Det stora intresset under pandemin för fritidshus och renovering har svalnat. Ökar gör istället intresset för energieffektivisering och bostadsrätter. Det menar de lokala mäklarna som LT pratat med.

ANNONS
|

Pandemins ”dopade” bostadsmarknad har bromsats till följd av kriget, inflationen och de stigande räntorna. Under fjolåret sjönk priserna på bostäder för första gången på flera år.

Men nu verkar det som om bostadsmarknaden i Lerum börjar återhämta sig, menar Fabrizio Messina, som jobbar som mäklare på Svensk fastighetsförmedling.

– Vi märker att efterfrågan har ökat lite när det gäller villor, jämfört med i slutet av förra året. Priserna har stabiliserat sig, men det är inte de priserna som var under pandemin såklart. Men nu börjar köparna köpa för utgångspris i alla fall.

Allt fler väljer att sälja sin befintliga bostad innan de köper en ny. Att få sitt hus sålt är dock inte så svårt som vissa tror, enligt Fabrizio Messina.

ANNONS

– Det problemet finns egentligen inte, det tar bara lite längre tid.

Tror på stabil uppgång

Även Michaela Vidén, mäklare på Bjurfors i Lerum, anser att marknaden nu stabiliserats, och påpekar att priserna fortfarande är högre än för tre år sedan.

– Framgent tror jag på en fortsatt stabil uppgång som ligger mellan tre och fem procent per år.

Radhus, som sålde som smör under pandemin då många såg nyttan i att ha en liten trädgård, går nu trögare.

– Det gör även mindre lägenheter där vi ofta har unga förstagångsköpare, säger Michaela Vidén.

Istället har intresset för bostadsrätter ökat.

– Jag tror att det har att göra med att folk som bor i hyresrätt idag, och inte har något att sälja, känner sig lite tryggare med det. Det är väldigt många som inte vågar köpa hus. Det är konstigt egentligen, då det inte finns någon bättre tid än nu för de som vill stegra upp lite. Säljarna kanske får lite mindre pengar för sitt hus, men man kan också köpa för mindre pengar. Man borde passa på, säger Fabrizio Messina.

Renoveringsviljan minskar

2021 var ett rekordår för renoveringsbranschen. Nu ser flera aktörer att renoveringsviljan avtar, och åtgärderna handlar allt oftare om energieffektivisering än estetik, visar statistik från Offerta.

Även mäklarna i Lerum märker att intresset för hus med eftersatt underhåll minskat.

– Köparna är oroliga för tillkommande kostnader, säger Michaela Vidén.

Allt fler frågar också om uppvärmningssystem- och kostnader.

– Folk uppskattar alternativa energikällor som solpaneler och solceller mycket mer. De är mer medvetna om att energi är en stor kostnad. Men det som egentligen bekymrar dem mest är lånesituationen och räntorna, säger Fabrizio Messina.

Vilka områden i Lerum som är populärast har däremot inte förändrats nämnvärt.

– Det är Aspenäs, Södra Lerum, Norra Hallsås, Hyltorna, Olstorp samt centrala Gråbo, säger Michaela Vidén.

LÄS MER:Sandras loppisfyndade inredning inspirerar tusentals

LÄS MER:Två mäklarfirmor slåss om att få sälja storslagna landmärket

LÄS MER:Daniel från Lerum byggde unik koja – sa upp sig från jobbet

ANNONS