Conny Holm, med ryggen mot kameran, pratar med Viktor Lundblad, Moderaternas kommunalråd på beredskapsdagen.
Conny Holm, med ryggen mot kameran, pratar med Viktor Lundblad, Moderaternas kommunalråd på beredskapsdagen. Bild: Lerums kommun

Lerums kommun ska bli tryggare – nytt råd inrättas

På onsdag inrättar politikerna ett trygghetsråd. Viktor Lundblad, Moderaternas kommunalråd, svarar på frågor om vad och varför.

ANNONS
|

Varför inrättar kommunen ett trygghetsråd?

– Syftet är att samordna det brottsförebyggande arbetet i kommunen och den tecknade samverkansöverenskommelsen mellan kommun och polis, svarar Viktor Lundblad och fortsätter:

– Trygghetsrådet är alltså ett samarbetsorgan mellan kommun, polisen och räddningstjänsten som verkar för att öka tryggheten och minska brottsligheten i Lerums kommun.

Är Lerum otryggt?

– I Sveriges kommuner och regionernas öppna jämförelser för trygghet och säkerhet ökar Lerums kommun från plats 16 i Sverige till plats 8. Antalet våldsbrott har minskat, antalet stöld- och tillgreppsbrott har minskat och andelen som känner sig trygga utomhus i sitt bostadsområde har ökat.

ANNONS

– Med andra ord ser vi en positiv utveckling, slår Viktor Lundblad fast och fortsätter:

– Dock ser vi också undantagsfall. Vi kunde exempelvis läsa i Lerums Tidning om ett företag i Stenkullen drabbades av tjuvar mitt på dagen som stal värmepumpar. Det är inte okej.

Trygghetsrådet ska träffas två till fyra gånger om året, eller i den omfattning som ordförande bedömer lämplig. Och det är Viktor Lundblad som kommer vara ordförande för rådet.

Vad ska ni göra när ni träffas?

– Rådet är ett informations- och referensorgan för kommunen. Vi kommer rapportera lägesbild över brottsligheten i kommunen och följa upp arbetet utifrån en gemensam trygghetsplan.

– Rådets deltagare ska tillsammans skapa en kommungemensam lägesbild över brottsligheten i kommunen. Lägesbilden skapar grund till en trygghetsplan med konkreta åtgärder för att säkerställa tryggheten och säkerheten.

Vad hoppas ni uppnå?

– I grund och botten handlar det om att, med gemensamma krafter, säkerställa ordning och reda, trygghet och säkerhet i Lerums kommun. Genom att samla relevanta aktörer för att ta fram gemensamma lägesbilder och enas kring gemensamma åtgärder kan vi systematiskt arbete brottsförebyggande för en tryggare kommun.

Trygghetsrådet kommer inrättas på kommunstyrelsens sammanträde på onsdag den 8 november. Med i rådet finns representanter från kommunstyrelsen, säkerhetschefen eller någon annan anställd i säkerhetsenheten samt representanter från berörda myndigheter. Det kommer också erbjudas plats till minst en representant från polisen och minst en representant från räddningstjänsten. Sedan blir det också deltagare från civilsamhället och föreningslivet som ska vara med.

LÄS MER:Fräckt inbrott mitt på dagen – stal flera bergvärmepumpar

LÄS MER:Fräcka stöldräden: Bröt sig in i fyra bilar – mitt i rusningstid

LÄS MER:Lerumsbo utsatte flickor för sexualbrott – döms till rättspsykiatrisk vård

ANNONS