Fräckt inbrott mitt på dagen – stal flera bergvärmepumpar

Mitt på dagen bröt sig tjuvar in hos Riddarkyl i Stenkullen.
Företagaren Fredrik Colliander är övertygad om att det var en planerad kupp.
– Det har krävts en hel del för att få med sig de sex eller sju stora värmepumparna, som väger mellan 150 och 180 kilo styck, säger han.

ANNONS
|

Vid 13-tiden på söndagen åkte en annan företagare från industriområdet i Stenkullen, och då låste han porten med en kätting.

– När jag kom vid 15.30 var kättingen avsågad, säger Fredrik Colliander på Riddarkyl, och fortsätter:

– Inbrottstjuvarna har alltså tagit sig in dagtid, när det har varit ljust. Jag är övertygad om att det var en planerad kupp. De visste vad de var ute efter. Och det har krävts en hel del för att få med sig de sex eller sju stora bergvärmepumparna, som väger mellan 150 och 180 kilo styck.

Begärligt stöldgods

Fredrik Colliander tror att tjuvarna har använt en vinkelslip för att få av kedjan som låste den stora gallergrinden. Sedan har de tagit sig in i ett soprum för att såga upp ett hål i en vägg till ett förråd som ligger intill soprummet. Därefter har de slipat av låsanordningen på dörren till förrådet.

ANNONS

– Sedan måste de ha tagit ut pumparna med truck och fraktat iväg dem med lastbil. Jag kan inte se hur de annars skulle ha fått med sig dem, säger han.

Fredrik Colliander berättar att den här typen av värmepumpar är mycket begärligt stöldgods, för de är eftertraktade och har ett högt värde. Han vet i nuläget inte försäljningsvärdet på det stulna, men konstaterar att det är högt.

– Det är inte bara vi som har drabbats av den här typen av inbrott. Det är flera andra företag i samma bransch som har haft inbrott. Väldigt tråkigt, säger företagaren.

En otrevlig upplevelse

Vad kände du när du såg att någon hade tagit sig in hos er?

– Det var ingen trevlig känsla, verkligen inte. Och det mest flagranta var att de tog sig in dagtid, när det var ljust ute.

Kommer det påverka er verksamhet?

– Nej, vi har tillräckligt många värmepumpar för att kunna fortsätta arbeta. Det är annars en väldigt stor kostnad för ett företag om man blir av med så mycket gods att de anställda inte kan åka ut på installationer utan blir sittande på företaget utan att ha något att göra.

Händelsen är polisanmäld, men i nuläget finns ingen misstänkt. Det är oklart om gärningsmännen har fastnat på film på någon av områdets övervakningskameror.

LÄS MER:Stöldkupp mot företag i Stenkullen – stal värmepumpar

LÄS MER:Fräcka stöldräden: Bröt sig in i fyra bilar – mitt i rusningstid

LÄS MER:Vuxen man tvingade till sig en moped från en tonårstjej

ANNONS