Vid flera tillfällen har personer ringt till konsumenter och felaktigt påstått sig ringa på uppdrag av Lerum energi.
Vid flera tillfällen har personer ringt till konsumenter och felaktigt påstått sig ringa på uppdrag av Lerum energi. Bild: Stefan Bennhage

Lerum Energi varnar för samtal från bluffmakare

Nu går Lerum Energi ut och varnar för bluffsamtal, där uppringaren påstår sig jobba för elbolaget.
– Vi ringer aldrig upp och jagar folk, säger Beatrice Otterberg, marknadskommunikatör på Lerum Energi.

ANNONS

I måndags fick Beatrice Otterberg ett samtal från en kund som berättade att hon blivit uppringd av en man som utgav sig ringa på uppdrag av Lerum Energi.

– Han hade noterat att hon hade flyttat in på adressen nyligen, och sa att det var dags för henne att teckna ett elhandelsavtal, för nu var ju nätavtalet klart. Han sa att han kunde erbjuda ett mycket billigare pris, 40 procent lägre än vad vi hade. Då kände kvinnan att det var något som inte stämde, säger marknadskommunikatören.

Kvinnan bad mannen upprepa var han ringde ifrån, och mannen påstod återigen att han ringde på uppdrag av Lerum Energi.

ANNONS

– Kvinnan blev lite stressad, och frågade vad han hette och bad att få ringa upp. Sedan avbröt hon samtalet och ringde till oss och frågade om vi gör på det här sättet.

Söker inte upp kunder

Det gör Lerum Energi inte, bekräftar Beatrice Otterberg.

– Vi ringer alltid ifrån 0302-nummer. Och vi ringer aldrig upp och jagar folk, utan det är snarare kunderna som ringer till oss. Vi jobbar inte heller med såna rabatter.

Lerum Energi har tidigare under året fått höra att andra kunder fått liknande samtal. Då många ser sig efter bästa möjliga pris just nu, tror elbolaget att det kan röra sig om oseriösa företag som försöker få kunderna att teckna avtal med dem.

– I det här fallet kan det kanske också handla om att han vill ha hennes mobila bank-id, men det vet vi ju inte, säger Beatrice Otterberg.

Inför det omfattande mätarbytet som Lerum Energi nu genomför i kunders hem, har elbolaget också gått ut med varningar för bluffmakare.

– Vi identifierar oss alltid, och även våra samarbetspartners. Och vi har alltid logga, och även de som utför själva bytet.

LÄS MER:Efter ilskan i Lerum: Polisen beslagtog trimmade mopeder vid skolor

LÄS MER:Polisen varnar: Många telefonbedrägerier i Lerum

LÄS MER:Åsikt: Värna ägandet av Lerum Energi och vårt elnät

ANNONS