Kravet på danstillståndet tas bort – firas i unik kvarn

I 67 år har det krävts tillstånd för att ordna danstillställningar. Den 1 juli tas kravet bort – och det firar Hillefors grynkvarn med att bjuda upp och in till dans i sensommar.
– Det är först till kvarn, säger initiativtagaren Bodil Johansson.

ANNONS

Sedan 1956 har det krävts tillstånd från Polismyndigheten för att få arrangera en danstillställning. Den som ansökt har även behövt betala en avgift. En lag som inneburit att spontandansande gäster kan leda till böter för krögare.

Efter många års debatterande har regeringen beslutat att avskaffa lagen, från och med den 1 juli.

Lagändringen har inspirerat Bodil Johansson från Hillefors Grynkvarns museiförening att återuppta den gamla svenska traditionen med dans på logar och i magasin. Den 17 augusti bjuder föreningen in till dans i kvarnen i Stenkullen, till musik av det lokala bandet Melodikterna.

– Jag fick idén efter att bandet spelade här inför en sittande publik förra året. Det spratt i benen! säger Bodil Johansson.

ANNONS

– Ni skulle sett Bodil, hon kunde inte sitta still, säger sångaren och gitarristen Olav Wiinberg och skrattar.

Tillåts spontandansa

Tack vare den nya lagen behöver varken Bodil eller någon annan lägga band på sig nästa gång Melodikterna spelar i kvarnen. Och bandet är kända för att spela just svängig musik, främst från 50- och 60-talet.

– Då kom ju mycket pop- och rocklåtar, och vi har både Beatles och Elvis. Och nu håller vi på att lära in en massa nya dansanta låtar som till exempel Chanson d'amour med Manhattan Transfer, säger Olav Wiinberg och brister ut i sång.

Han blir snart avbruten av sin bandkamrat Irene Häglund, som hellre vill lyfta fram lite rockigare musik i form av Jerry Williams.

– Vi ska spela I just wanna dance with you. Det är en fin låt.

Unik havregrynskvarn

I Hillefors grynkvarn, som tros vara världens enda vattendrivna havregrynskvarn, har det tidigare hållits bröllop, dop och utställningar. Danstillställningen blir dock den första i sitt slag, och den unika lokalen kan mycket väl vara Sveriges vackraste dansställe, menar arrangörerna.

– Den här lokalen har en otrolig atmosfär, säger Olav Wiinberg.

Inför den 17 augusti kommer den lilla dansbanan i magasinet också att pyntas traditionsenligt med kulörta lampor och björkris. Plats finns för både sittande och dansade gäster, men på grund av brandskyddsbestämmelser kan man endast ta emot 50 danslystna Lerumsbor.

– Så det blir först till kvarn, säger Bodil Johansson, som dock hoppas att det blir fler tillfällen.

– Vi hoppas också på fullsatt den 17 augusti, fyller Olav Wiinberg i.

– Hoppas? Det är vi helt övertygade om, säger Bodil Johansson.

Danstillståndet

Krav på danstillstånd har funnits i ordningslagen sedan 1956. Det tillkom efter debatter om ökande förekomst av danstillställningar, "omoralisk" musik, alkoholkonsumtion och okontrollerade möten mellan unga män och kvinnor.

Tillståndet söks hos Polismyndigheten som i sin tur kan ställa krav på bland annat ordningsvakter. År 2022 kostade anmälningsavgiften 870 kronor.

Alla svenska riksdagspartier utom Socialdemokraterna har genom åren lagt eller bifallit förslag om att avskaffa danstillståndet.

I maj 2023 beslutade regeringen att avskaffa danstillståndet på platser som inte är offentliga. Tillståndsplikten ersätts med en anmälningsplikt, vilket innebär att en danstillställning ska anmälas till Polismyndigheten. Det är dock kostnadsfritt. Lagändringarna träder i kraft den 1 juli 2023.

LÄS MER:Sju platser där du kan fira midsommar i Lerum

LÄS MER:Efter 36 års strävan – Hillefors grynkvarn i Stenkullen snurrar

LÄS MER:Här kan det bli nya kolonilotter i Lerums kommun

ANNONS