Här kan det bli nya kolonilotter i Lerums kommun

På fem platser i Lerums kommun kan nya odlingsområden bli verklighet – om intresset är tillräckligt stort. Det ska kommunen nu undersöka genom flera informationsmöten.

ANNONS

Idag finns det odlingslotter på två platser i Lerums kommun, Seglarvägen och Strömängsvägen, båda i tätorten. För två år sedan fick samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att utreda om det finns fler lämpliga platser runtom kommunen.

Nu har förvaltningen presenterat sitt förslag. I Stenkullen, Olstorp och Sjövik anser man att det finns förutsättningar för nya frilandsodlingar, och i Gråbo och Floda för så kallade stadsodlingar.

– Det innebär att man har pallkragar eller liknade. Där har man inte hittat någon plats där man kan odla direkt på marken, säger enhetschef Johan Benjaminsson.

Måste bilda en odlarförening

Nya riktlinjer för kommunens odlingsområden har också tagits fram. På varje plats är det tänkt att hugade odlare ska bilda en förening, som i sin tur hyr ut lotterna.

ANNONS

– Det krävs minst tre personer för att bilda en förening. Sedan behöver de tre personerna välja ett namn, skriva stadgar och utse en styrelse.

Innan några nya odlingsområden kan bli verklighet ska kommunen undersöka det lokala intresset för att starta föreningar och hyra odlingslotter. Den 15 juni hålls ett första dialogmöte på Ljungviksskolan om möjliga odlingar i Olstorp och Gråbo.

Ytterligare informationsmöten kommer inom kort hållas för Sjövik och Stenkullen.

– Är det så att det finns ett intresse, måste politikerna sedan besluta om vilka områden som ska anläggas. Och när de tagit beslutet, kan vi ge klartecken till de här personerna att bilda en förening. Och när själva anläggningen är klar, så kan vi upplåta marken till dem, säger Johan Benjaminsson.

Hur ser intresset ut för de existerande odlingslotterna?

– Strömängsvägen har varit fullt i många år, det är väldigt få som säger upp sin plats, men på Seglarvägen har vi haft väldigt många lotter. Men vi ger ut fler och fler.

Efter sommaren ska samhällsbyggnadsförvaltningen återkoppla till Lerums politiker, som troligtvis fattar ett beslut om odlingsområdena under hösten.

– Från det politiska beslutet är det nog sex månaders anläggningstid. Så det finns en chans att det finns nya platser till nästa odlingssäsong.

LÄS MER:Max Larsson, 19, har en odlingslott vid Aspen

LÄS MER:Så påverkar torkan Lerums bönder: ”Bättre förberedda”

LÄS MER:Trafikverket testar ny metod mot parkslide i Lerum

ANNONS