Vattennivåerna i Ömmern är ”exceptionellt höga”, skriver Lerums kommun och Alingsås energi. Lövhultsborna menar att det inte märks.
Vattennivåerna i Ömmern är ”exceptionellt höga”, skriver Lerums kommun och Alingsås energi. Lövhultsborna menar att det inte märks. Bild: Tobias Kjellberg

Kommunen: Exceptionellt höga vattennivåer i Ömmern

Det är exceptionellt höga vattennivåer i sjön Ömmern i Tollered, det skriver Lerums kommun på sin hemsida. Nu ska vattennivån i sjön sänkas – något som också kan påverka Torskabotten.

ANNONS

Regnoväder har medfört högre vattennivåer i sjöar och vattendrag i Lerums kommun, men i Ömmern i Lövhult har det gått till exceptionella nivåer, det meddelar Alingsås energi och Lerums kommun.

Nu ska Alingsås energi öppna dammluckorna i Ömmern för att låta vattennivåerna sjunka inför deras rutinmässiga vattenrevision.

”Vi har en sedan tidigare planerad revision av våra vattenkraftverk under veckorna 35–36. Dessa görs regelbundet för att säkerställa en hållbar och pålitlig vattenkraftsförsörjning”, skriver elbolaget på sin hemsida.

Boende i Lövhult vittnar om vattennivån

Sänkningen i Ömmern kan också påverka Torskabotten i Tollered, fortsätter de.

”(Det) kan leda till variationer i vattennivån där. Allt sker inom de givna ramar som vattendomen medger.”

ANNONS

LT har pratat med boende i Lövhult, som har bostäder vid strandkanten till Ömmern. De uttrycker ingen oro för vattennivån.

– Det är inte så högt. Jag tittar rakt ut på bryggan, det är ingen fara. Så jag vet inte om det är något annat ställe, men i Lövhult där jag bor är det helt okej, säger en boende till LT.

Det har inte svämmat över någonstans vad du kan se?

– Nej, absolut inte. Det kanske finns något annat hus som är mer benägen för översvämningar. Men där jag är vid min tomt vid vattnet är det ingen fara.

Märker skillnad på badstrand

En annan boende tycker att det syns en viss skillnad.

– Visst har vi märkt att det har blivit lite högre efter att det har regnat. Nere vid vår badstrand ser vi lite skillnad. Men jag kan inte påstå att det är extremt mot hur det kan vara.

Att vattennivån ska sänkas är inget nytt, menar de.

– Det brukar de ju göra vid några tillfällen. Det gör de när det når en viss nivå, så släpper de på, säger en boende.

LÄS MER:Dykare städade Säveåns botten i Floda – fick upp ett ton skräp

LÄS MER:Ännu en stöld av exklusiva utemöbler i Aspenområdet

LÄS MER:Solkatten anklagas för PR-kupp när Julia Franzén och Bingo Rimér blev miljonkunder

ANNONS