Kliv in i Siri Carléns blomstervärld på Nääs

Det gäller att måla snabbt medan motiven fortfarande är vid liv - i alla fall om det är blommor man handskas med. Konstnären och formgivaren Siri Carlén intar på lördagen Nääs Konsthantverk med sin färgstarka utställning ”Ackompanjemang”.

ANNONS
|

Siri Carlén är konstnären och formgivaren som bland annat jobbat med Svenskt Tenn. Nu är hon aktuell med sin nya utställning ”Ackompanjemang” på Nääs Konsthantverk. Från och med 19 augusti fram till 1 oktober kan man se 30 av hennes blomstilleben.

– Jag älskar blommor, det är ett tacksamt motiv det kan man ju se historiskt, jag är inte någon pionjär. Däremot handlar det väldigt lite om skönhet, jag väljer inte ett objekt så, det är inte heller viktigt att avbilden blir fin, skriver hon i ett mejl till LT.

Hon förklarar att naturen är ”makalös” och en vanlig inspirationskälla för hennes konst.

ANNONS

– Hur jag väljer motiv i stunden handlar dock mycket om tillfälligheter. Jag har till exempel har bytt ateljé och blommor blev ett sätt att skapa trivsel och bryta isen på en ny plats.

Både en morot och en piska

Essensen i utställningen är drivkraften, lusten och det kreativa behov som kommer ur alla sinnesuttryck.

– Förställ dig att nästan allt du ser drar igång det där maskineriet, då går det inte att hålla tillbaka, då sprängs man i tusen bitar. Det måste bara ut på något sätt, skriver hon.

Siri Carlén berättar att hon har svårt att hitta arbetsro och att komma igång med sina verk, och just därför är blommor det perfekta motivet.

– Det är ju lite lagom press att man har ett motiv som vissnar efter ett tag. Det blir en morot och piska i ett, skriver hon.

”Fint att se bildskapandet som musik”

Att namnge verk och utställningar är en svår uppgift säger Siri Carlén.

– Man vill verka smart, men inte för svår, för då fattar ju ingen. Men man vill ju verkligen inte verka dum heller, det är det allra värsta, när man fördummar sitt egna livsviktiga arbete, skriver hon.

Efter att ha läst om när Claude Monet fick frågan om sin relation till näckrosen som motiv, blev hon inspirerad av det svar han påstås ha sagt: ”Ingen alls, det är bara ackompanjemang”.

Ackompanjemang betyder i stora drag musikalisk stöttning till en melodistämma.

– Jag gillade tanken på att vara så krass. Jag tycker det var en fin förklaring att tänka sig bildskapandet som musik.

Nervöst inför utställningen

Under lite drygt två månader kommer besökare på Nääs Konsthantverk kunna ta del av Siri Carléns verk. Stämningen nu innan premiären är spänd men exalterad.

– Det känns kul och som alltid lite nervöst, det är ju som att blotta strupen att bjuda in. Men det kanske är en del av grejen också, vad vet jag. Känns det inte i kroppen är man nog på fel spår.

Och att hon ska hänga ut på just Nääs verkar hon inte ha något emot.

– Nääs är en så otroligt fin plats. Så det är inte direkt en bestraffning att få hänga här, skriver Siri Carlén.

LÄS MER:Mr Singhs mat är prisvärd och vällagad – men lunchkollen vill ha mer

LÄS MER:Lerums kommun säger nej till Göteborgs flyktingvädjan

ANNONS