Jennifer Brown gästar Floda i april.
Jennifer Brown gästar Floda i april. Bild: Pressbild

Jennifer Brown tillbaka på scen – gästar Lerum

Jennifer Brown slog igenom stort på 90-talet och utsågs till Sveriges nya souldrottning. Efter att ha medverkat i Melodifestivalen 2009 försvann hon från rampljuset. Nu är hon tillbaka med ny musik och en miniturné – som gör ett stopp i Floda.

ANNONS

Ett besök hos en gospelkör i Stockholm inspirerade den miniturné som Jennifer Brown nu är ute på.

– Man fick nästan känslan av att vara med i en amerikansk film. Alla bara är i musiken, man kan inte inte vara i musiken. Jag kände att det här, det vill jag göra med min musik, säger hon.

Tillsammans med en kör och en pianist ger hon fyra gospelinspirerande konserter under våren, alla i kyrkor. Den 22 april kommer turen till Equmeniakyrkan i Floda. Utöver välkända hits och nyskriven musik, bjuder Jennifer Brown på samtal om livet tillsammans med en vän.

ANNONS

– Det blir fint, det kommer bli väldigt existentiella samtal.

Slog igenom på 90-talet

Publiken lär också få ta del av en och annan anekdot från Browns karriär, som tog fart på allvar 1994 med debutalbumet Giving you the best. Det såldes i 500 000 exemplar, och hon blev svenska folkets nya souldrottning.

Fler album, och hitlåtar som Tuesday afternooon, följde och 1998 utsågs Jennifer till Årets kvinnliga pop- och rockartist på Grammisgalan. 2009 släppte hon sitt senaste album, ep:n Bloom in november, och deltog i Melodifestivalen med Never been here before. Låten skrev hon efter att ha blivit övergiven under graviditeten.

– Låten handlar om att bli lämnad och sviken i kärlek. Det här har varit en av mina största lärdomar i livet, berättade Jennifer Brown då för Aftonbladet.

Sedan dess har hon endast sporadiskt släppt låtar och synts offentligt i musiksammanhang.

– Det kom andra saker som jag behövde prioritera i livet. Sedan är det alltid lite svårare att komma tillbaka om man har väntat ett tag. Men jag har verkat, även om det inte synts utåt. Jag har aldrig släppt musiken helt.

Under 2010-talet medverkade Jennifer Brown i filmen Förortsungar, liksom i tv-serier och teateruppsättningar. Hon har även utbildat sig till, och arbetat som, samtalsterapeut.

– Jag gick och kände att jag behövde lära känna mig själv på ett djupare nivå. Förstå mig själv mer känslomässigt, och vem jag är kontra vem jag tror att jag är.

Gillar inte ordet ”comeback”

I samband med sin 50-årsdag ifjol släppte Jennifer Brown sin första singel på många år – Break open, som hon skrivit tillsammans med artisten och låtskrivaren Jade Ell.

– Det var ett steg i att komma ut igen, att komma tillbaka och göra musik, att känna på det i fasen jag är nu.

Skiljer sig din musik idag från den du slog igenom med på 90-talet?

– Det är väl mest erfarenheten i musiken, och att man präglas av det som är nu. Självklart skiljer sig det musikaliskt, för att det är 15-20 år senare. Men det är ändå samma gedigenhet i uttrycket.

Mer musik är på gång framöver. En comeback skulle Jennifer dock inte vilja kalla det. Helst vill hon inte definiera det alls.

– Jag är bara här och nu, och jag verkar. Det känns inte som en comeback för mig, det känns som att jag kliver fram och visar vem jag är, nu. Det finns något som kallar på mig helt enkelt. Det är det jag agerar på.

Liksom många andra fick Jennifer Brown tid att rannsaka sig själv under pandemin. Det bidrog till att hon hittade tillbaka till det som är viktigt för henne, till musikscenen, berättar hon.

– Jag vill vara i det rummet. Det händer något där, det händer något när jag lyssnar. Man plockas upp av något som känns större. Det är som att saker och ting lyfter. Man blir berörd i själen, själfullheten kommer fram i musiken och jag vill verka i det.

LÄS MER:Sorgen i Floda efter beskedet att Garveriet stänger: ”Väldigt tråkigt”

LÄS MER:Solkattens lektant inte rädd för att sparka in dörrar

LÄS MER:Filmen om Eva visas världen runt – vann pris i Azerbajdzjan

ANNONS