Inbiten handlare ny ägare till anrika Ica Servett i Lerum

Den anrika livsmedelsbutiken Ica Servett i Lerum har fått ny ägare. Det är den inbitna Ica-handlaren Magnus Johansson från Mölndal som nu planerar ett rejält ansiktslyft med självscanning och ny färskvaruavdelning.
– Mitt mål är att det ska vara en lätthandlad butik, säger han.

ANNONS
|

Sedan 1 september är det en ny Ica-handlare i stan. Magnus Johansson kommer senast från Mellerud där han drev Ica-butik i sju år. Dessförinnan var han handlare i Länsmansgården i 18 år. Men relationen till Ica började tidigare än så:

– Min pappa har varit Ica-handlare. Han fick sin första Ica-affär när jag var sex år, så jag har jobbat på Ica hela mitt liv, säger Magnus Johansson.

När Mölndalsbon såg att Servett i Lerum låg ute för försäljning var han snabb att söka. Han ville tillbaka till Göteborg:

– När denna butiken blev ledig kände jag att detta var något för mig. Man har alltid hört att Servett har varit en bättre, finare butik med bra färskvaror, och det är det jag brinner för.

ANNONS

När Magnus går genom butikens gångar ser han potential, berättar han:

– Det finns mycket att göra och förbättra här! Det är aldrig kul att komma till en butik som är perfekt, där man inte kan göra något. Det är roligare när man vet att man kan testa sina egna idéer.

Rejält ansiktslyft väntar

Efter en vecka på nya jobbet har Magnus fått ett fint mottagande av både kunder och personal. Nu ser han fram emot att lyfta butiken och få tillbaka förlorade kunder.

– Utmaningen är ju att få tillbaka kunder som har lämnat oss. Butiken har tappat 25 miljoner under en treårsperiod, säger han och fortsätter:

– Jag är väldigt stolt över att ha tagit över Servett men samtidigt känner jag av lite press. Det är upp till bevis nu – att få tillbaka den gamla stjärnglansen.

Om några veckor drar arbetet i gång med att installera självscanning, bygga nya avdelningar och skapa ett nytt kundvarv. Det kommer att bli en helt ny butik, menar Magnus.

– Direkt när man kommer in, där brödet är i dag, kommer en ny frukt- och gröntavdelning ligga. Brödavdelningen kommer flytta dit frukten är i dag. Vi kommer räta upp skeppen, sätta in nya diskar i charken och vi får en helt ny mejerifront med självfrontade hyllor, så det blir enklare för kunden.

Magnus pekar på en stor ritning som sitter på vägen bakom sitt skrivbord. Frysdiskar kommer flyttas och vid kassorna kommer en extra självscanningskassa ta plats.

– Jag tror att det kommer bli mer naturligt kundvarv och enklare för kunden att handla. Mitt mål är att det ska vara en lätthandlad butik. Det ska gå snabbt och enkelt!

Planen är att den ”nya” butiken ska stå klar om drygt två månader.

Driva matbutik i ekonomisk kris

Hur tänker då Magnus när han väljer att rivstarta i uppförsbacke – i ett samhälle där matpriser har varit på löpsedlarna i flera månader?

– Det gäller att vara attraktiv i sin prissättning till kunden och jobba mycket med klipp och att ha bra grejer på sina gavlar. Vi ska vara en prisvärd butik, svarar han.

Dessutom vill han lägga extra krut på Facebookbokningar där privatpersoner ska kunna köpa större partier för lägre pris än i butik.

Vad tar du med dig för erfarenheter från dina tidigare butiker?

– Det har varit två helt olika butiker. Länsmansgården var en förortsbutik med mycket problem med snatterier och Mellerud var mer landsortsbutik där det var lugnare. Medan här är det mycket mer färskvaror, svarar Magnus Johansson och fortsätter:

– Jag tänker att ju fler ställen man är på desto bredare erfarenhet får man. Så jag känner att jag kan ta med mig mycket bra grejer från bägge butikerna.

LÄS MER:Handlarens list bröt stöldtrend: ”Ungdomar vallfärdade hit”

LÄS MER:Fullspäckad helg väntar i Lerum

ANNONS