Heliga Birgittas besök ska kanske synas vid kyrkan

Det är mycket som talar för att Heliga Birgitta har varit i Stora Lundby kyrka i Gråbo. Men runt kyrkan finns inte ett spår av information om det. Något som kanske kommer att ändras.

ANNONS
|

Magnus Eriksson är kyrkoherde för Stora Lundby pastorat. Han hade innan förra veckas artikel hört talas om att Heliga Birgitta ska ha varit i Gråbo, det har till viss del varit känt på bygden och församlingsmedlemmar har berättat om besöket.

Var tänkte du när du såg Lerums Tidning?

– Jag är med i Skara stifthistoriska sällskap så jag hade läst artikeln om Heliga Birgittas besök i Stora Lundby kyrka i medlemsbladet innan jag läste Lerums Tidning.

Och vad tänkte du då?

– Att det var intressant att Stora Lundby kyrka var med. Och när det stod i Lerums Tidning tänkte jag att det var kul att kommunborna också får veta.

ANNONS

Tror du att hon har varit här?

– Ja, det tror jag. Det finns en hel del som talar för det.

Är det inte coolt att tänka att hon har varit just här, för kyrkan stod ju på samma plats på den tiden?

– Jo, visst är det det, svarar kyrkoherden med ett skratt.

När han får frågan varför inte informationen har lyfts på något sätt svarar han att det nog bara har blivit så. Men att det i framtiden kan komma upp någon informationsskylt eller så som talar om det Severin Ström tecknade ner om Heliga Birgittas besök och relikerna hon skänkte.

Rester från historian

Det finns i och utanför kyrkan kvar rester från tiden när Heliga Birgitta ska ha varit här. Enligt kyrkobeskrivningen uppfördes det troligen redan under Ansgars tid på mitten av 800-talet en kyrkobyggnad där Stora Lundby kyrka ligger idag. Fram till någonstans runt 1550-talet innefattade församlingen, som då hette Lundby, förutom det som nu är Gråbo även Skallsjö, Lerum, Bergum och Angered. Man vet inte riktigt när medeltidskyrkan byggdes men på en sten som enligt uppgift i kyrkobeskrivningen ska finnas kvar i kyrkogrunden ska årtalet 1148 finnas inhugget.

Kyrkoherden Magnus Eriksson visar gamla delar av kyrkan, som altartavlan som dateras till någon gång runt 1500-talet, och som var utlånad till historiska museet i Stockholm men som nu är tillbakalånad till Gråbokyrkan. Och dopfunten från 1200-talet används fortfarande.

– Det finns de som tror att fundamentet är ännu äldre, och så skulle det kunna vara men jag vet inte, säger han.

Reliker på altarbord

På kyrkogården finns en mängd stora vackra ekar. Och i ett hörn nära flera träd finns det gamla altarbordet från den medeltida kyrkan.

– På det här bordet har nog skrinet med relikerna stått. Reliker brukade stå på altarborden i den tidens kyrkor, säger kyrkoherden och visar delen av bordet som sannolikt har varit vänt ut mot besökarna, långsidan som har stått mot en vägg är helt plan medan delen som varit utåt har en finare underkant.

LÄS MER:Troligt att Heliga Birgitta var i Gråbo – men få vet det

ANNONS