Glömde kastrull på spisen – köket brann upp

I januari fick SOS larm om en lägenhetsbrand i kommunen. En torrkokande kastrull tros ha utlöst branden. Enligt räddningstjänsten riskerade hela huset att brinna ner, och nu döms lägenhetsinnehavaren för allmänfarlig vårdslöshet.

ANNONS
|

En eftermiddag i januari i år larmades SOS om en brand i ett flerbostadshus i Lerums kommun. Inringaren hade sett lågor i en lägenhet, och rök i trapphuset. SOS larmade i sin tur räddningstjänsten, och tolv minuter senare var den första enheten på plats.

Räddningsledaren konstaterade då att trapphuset var rökfyllt, och att det även rykte från taket. Rökdykarna fick direktiv om att gå in i lägenheten.

Där möttes de av stora mängder bråte på golvet, och 40 centimeter höga lågor i köket.

– Vi såg att det brann på spisen. Första rökdykaren sprutade pulver på elden, och nästa som kom sprutade vatten, berättar en av rökdykarna i förundersökningen.

ANNONS

Brandmännen lyckades snabbt släcka branden i köket. De övergick sedan till att skingra röken och att kontrollera att branden inte spridit sig i huset.

Fanns stor spridningsrisk

Enligt räddningstjänsten förelåg det en stor spridningsrisk, inte bara i lägenheten utan även till resten av fastigheten, som är en träbyggnad. En risk som förvärrades av den stora mängden skräp i bostaden.

Hade inte släckinsatsen genomförts i ett så pass tidigt skede, hade branden efter 10-15 minuter riskerat att orsaka en så kallad övertändning, menar brandutredaren. Det hade i sin tur kunnat leda till fönstret sprack – och gett mer syre till elden.

”Brandförloppet hade då blivit kraftigt med stora lågor ur fönstret och risk för vidare spridning till takkonstruktionen via takfoten”, skriver han i sitt utlåtande.

Då branden var koncentrerad till spisen, och räddningstjänsten la märke till att ett vred var påslaget, misstänktes den ha utbrutit på grund av en torrkokande kastrull.

”Vaknade av det knastrade”

Själv säger lägenhetsinnehavaren, en man i 50-årsåldern, att han inte vet exakt vad som hänt. I förhör uppger mannen att han vid det aktuella tillfället satt i soffan och tittade på sin mobil, men nickade till. Han vaknade sedan av att det knastrade, och gick ut i köket.

– Då var det eldsflammor som var längs köksbänken, säger han.

Efter att ha bedömt att elden inte gick att släcka, lämnade han lägenheten.

I förhören säger sig mannen inte ha något minne av att han skulle ha använt spisen innan branden bröt, men att han kan ha kommit åt eller stött till spisvredet av misstag.

Döms till dagsböter

Innan sommaren åtalades lägenhetsinnehavaren för allmänfarlig vårdslöshet. Han anses ha varit oaktsam då han lämnat en kastrull obevakad på en påslagen spisplatta, en handling som senare vållade en brand. En brand som innebar fara för annans liv eller hälsa och orsakade omfattande förstörelse av annans egendom.

Mannen har erkänt, och åtalet bifölls. Nyligen kom domen, och mannen döms till 60 dagsböter om 50 kronor, totalt 3 000 kronor.

LÄS MER:Stort polispådrag i centrum får kritik av företagare

LÄS MER:Man från Lerum körde rattfull – säger att kompisen lurade i honom starköl

LÄS MER:Flera fordon i brand i Hulan

ANNONS