Fynda och gör en välgärning på Röda Korsets auktion i Lerum

På Röda Korsets auktion kan Lerumsborna fynda designerprylar och samtidigt göra en välgärning. Bland utropen finns gammalt julpynt, kaffe- och tekoppar, en skål av Carl-Harry Stålhane och flera vaser designade av Gunnar Nylund.

ANNONS
|

Röda Korset har med jämna mellanrum auktioner, och nu är det ett och ett halvt år sedan så nu är det dags igen. Den sker på söndag, den 15 oktober, i Tingshuset i Lerum.

Det är skänkta saker som väntas kunna gå bättre på en auktion än i butiken på Lilla torget i Lerum som ska ropas ut. Monica Wärnsäter arbetar i andrahandsbutiken och hon är med och plockar ut de lite mer speciella sakerna när de kommer ut till butiken.

Något särskilt som har kommit in?

– En tavla av Daniel Sandén, svarar hon och Röda Korskollegorna Gunilla och Tommy Gustavsson instämmer.

ANNONS

Daniel Sandén var en välkänd kyrkoherde och konstnär från Lerum.

Ovanliga koppar

De lyfter också kopparna. Och här finns skatter att hitta. Den som gillar gamla koppar kan till exempel buda på Verner Ringströms Amanita, i både rött och blått, tillverkad av Gefle. Det finns också några Krokus av Margareta Hennix från Gustavsberg. Och tekoppen Fiesta, designad av Ulla Procopé för Arabia.

Designklassiker av Gunnar Nylund, som en mindre vas blå vas, kommer också att auktioneras ut. Och med bland sakerna finns även en skål av Carl-Harry Stålhane. Och så kan hugade spekulanter köpa diverse små julgransornament och andra julprydnader.

Någon försäljning som har förvånat er under åren?

– Att vi sålde två adventsljusstakar för 2 000 kronor styck, de var från 1960-talet och i modellen Fantasi, svarar Gunilla Gustavsson.

Bland årets saker är både hon och maken Tommy väldigt förtjust i en glasskål som någon har lagat med en träfot.

– Den ska vi försöka få köpt så den kommer med hem till oss, säger Gunilla med ett skratt.

Intäkterna från försäljningen på auktionen går till Röda Korsets kris- och katastroffond. Pengar som kommer in från försäljning i Röda Korsets butik på Lilla Torget i Lerum och möbelförsäljningen på Göteborgsvägen går också till välgörande ändamål.

Nylund, Procopé och Hennix

• Gunnar Nylund föddes 1904. Han har bland annat arbetat på Bing & Grøndahl där han under en period hade Paul Gauguins son Jean René Gauguin som mentor. Efteråt startade han och kemisten Nathalie Krebs keramikverkstaden Nylund och Krebs. Inför en stor utställning 1930 hos BO i Köpenhamn lanserade de namnet Saxbo. De blev omskrivna för sitt revolutionerande stengods i matta fältspatsglasyrer, oftast odekorerat och ibland i starka färger, vilket var ovanligt för tiden. Saxbo-stengodset väckte även uppmärksammat på deras utställning hos Svenskt Tenn i Stockholm 1930, då Gunnar Nylund värvades till Rörstrand, där han började året därpå.

Tack vare egen teknik lyckades han tillsammans med skickliga medarbetare framställa det första svenska stengodset med sidenmatta fältspatsglasyrer med många uppmärksammade glasyrer. Hans stengodskollektion, liksom hans stora originalskulpturer i skimrande stengodschamotte, väckte stor uppmärksamhet.

Han har designat flera vaser som ska auktioneras ut i Tingshuset i Lerum.

• Ulrika (Ulla) Procopé-Nyman, föddes 1921 i Helsingfors. Hon var en finlandssvensk keramiker och formgivare, som bland annat finns representerad på Nationalmuseum i Stockholm. Och var formgivare på Arabia i Helsingfors nästan till sin död 1968. Hon arbetade med brukskeramik och formgav flera serviser, som ruska stengods med brun glasyr, som var i produktion mellan 1961 och 1999. Ruska-kaffekoppen är Arabias mest sålda kaffekopp genom tiderna. Ulla Procopé har även designat Anemone med handmålad blå blomsterdekor, Rosmarin med handmålad blomsterdekor i rostrött och brunt och Liekki, en serie eldfasta karotter och grytor i brunglaserat stengods, i produktion från 1957.

Ulla Procopé står bakom en tekopp som auktionsbesökarna kan buda på.

• Ingrid Margareta Hennix född 1941, är en svensk formgivare och konstnär. Hon utbildade sig i facket för keramik och glas på Konstfack i Stockholm med bland andra Stig Lindberg som lärare. Hon arbetade bland annat som formgivare på Johansfors glasbruk. Och började 1967 som dekorritare på Gustavsbergs porslinsfabrik, där hon bland annat formgav pottan Heja Sverige 1967 och porslinsserierna Tussilago, Aramis och plastkrukorna Felicia. Hon arbetade som designer på Gustavsbergs porslinsfabrik under 20 år, och därefter 1989 en kort period med vaser och ljusstakar i keramik på Guldkrokens kakelugnsfabrik i Hjo. Från 1990 formgav hon glas, först på Pukebergs och sedan Reijmyre glasbruk.

Hon har formgivit koppen Krokus som finns med på Röda Korsets auktion.

Källa: Wikipedia

LÄS MER:Duon vågar satsa på sin dröm – att starta ett inredningsföretag

LÄS MER:Stor guide: Här kan du loppisfynda i Lerum

LÄS MER:Sandras loppisfyndade inredning inspirerar tusentals

ANNONS