Fullt fokus när Gråbo blev pingismecka för en helg

En av de största pingistävlingarna i Västsverige rasar i skrivande stund i Gråbo – Lekstorps höstpool 2023. I Hjällsnäshallen blandas glädjen med gråten när höstens bästa spelare koras.

ANNONS
|

Det är ett vimmel av människor i Hjällsnäshallen under söndagen. Bordtennisspelare i alla åldrar, från flera orter, har besökt Gråbo under helgen för att delta i Lekstorps höstpool 2023.

– Det som är extra bra är att det finns klasser för alla. Det finns för nybörjare upp till elitspelare, säger Emil Pettersson, ungdomsledare och bordtennisspelare.

Matcherna är i full gång under intervjun. Hela hallen upptas av pingisbord och ett stenkast bort pågår ett laddat möte mellan en 13-åring och en 60-åring. Det smashas och skruvas.

– Pingis måste vara den enda sport där ett barn kan slå en vuxen, säger Emil Pettersson och ler.

ANNONS

Gråbotalang förlorade mot tidigare Kinaproffset

Tävlingarna anordnas primärt efter ranking – då spelar åldern ingen roll, berättar han. För de allra yngsta spelarna är matcherna emellertid indelade i åldersgrupper.

Tävlingarna pågår från klockan 9 på förmiddagen till 21 på kvällen, på totalt 28 pingisbord. Det är en ökning med fyra bord sedan förra året.

– Förra året blev tävlingen full så vi bestämde att köpa in ytterligare fyra bord. Men i år blev det fullt igen, så vi får väl köpa in ett gäng till, säger Emil Pettersson.

Emil Pettersson är en av Lekstorp IF:s egna bordtennisvirtuoser. Under lördagen säkrade han en andrapalts i den högsta klassen, efter en rafflande match mot ökände Wang Qing, som spelat i Kinas herrlandslag.

– Jag hade 2-0 i set och tappade till 3-2. Men jag gjorde en väldigt bra match ändå och är nöjd, konstaterar han.

Ska locka folk från hela Sverige

Hela 42 bordtennisklubbar har tagit sig till Hjällsnäshallen för att sätta sina färdigheter på prov. Lekstorp IF bidrar med 65 spelare.

LT får bevittna när Lekstorps egen Julius ”Jullebulle” Albertsson, 10 år, tar hem finalsegern i klassen pojkar-flickor 10 år. Mamma Sara Albertsson berömmer honom för de effektiva servarna.

– Det känns bra. Det var många nätrullare, säger en andfådd Jullebulle till LT efteråt.

Lekstorps höstpool 2023 anordnas varje höst. Så varje år anordnas ännu en stor tävling. För första säsongen någonsin planerar Lekstorp IF även en sommarpool, i juni.

– Det ska bli kul. Då tror jag att vi kan locka folk från hela Sverige. På sikt hoppas vi att det ska bli en jättestor tävling, säger Emil Pettersson.

LÄS MER:Lekstorps IF anordnar sin största pingistävling någonsin

LÄS MER:Beredskapsdag i Gråbo gjorde invånare redo för kriser

LÄS MER:Rekordstor barnmarknad på Lerums gymnasium – köade i flera timmar

ANNONS