Försäkringsbolaget: Så undviker du översvämning

Ovädret ”Hans” väntas ställa till med stora besvär.
Under tisdagen ska mycket stora regnmängder falla över Västsverige – och med det kan materiella skador följa. Men det finns åtgärder som fastighetsägare kan ta till för att minska risken för översvämning.

ANNONS

SMHI:s vädervarningar har duggat tätt de senaste dagarna.

Under tisdagen väntas ovädret ”Hans” dra in över delar av Västsverige och stora regnmängder är att vänta. Det finns då risk för översvämningar i bland annat källare.

– Det är huvudsakligen villor men det kan också vara företagsfastigheter när vatten tar sig in i källare, säger Caroline Josefsson, avdelningschef för skador på Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän.

”Rensa avlopp och stuprännor”

Men, det finns saker som du som fastighetsägare kan göra redan under måndagen för att minska risken för skador – innan ovädret slår till.

– De extrema mängderna nederbörd belastar avloppssystemen rejält och ökar risken för översvämning, det som fastighetsägare kan göra som förebyggande är kopplat till vatten och vind, säger Caroline Josefsson och fortsätter:

ANNONS

– Rensa avlopp och stuprännor så de är rena från smuts och skräp och kontrollera takpannor så att vatten inte kan ta sig in.

Caroline Josefsson föreslår också att bygga upp vallar för att hålla vattnet ute om man bor på en sluttande tomt eller med en sluttande garageuppfart.

– Om man har möjlighet så bygg vallar så vattnet inte kan flöda fritt.

Har en ökad beredskap

Hårda vindar finns även bland varningarna för ovädret, också där finns det åtgärder att vidta, som att kontrollera takpannorna så de inte riskerar att blåsa iväg.

– Ta in lösa föremål, men de föremål som inte går att ta in som möbler och studsmattor får förankras och se till båten en extra gång så den är väl förtöjd. Vindarna ser ut att bli hårda vid kusten, säger Caroline Josefsson.

Räddningstjänsten i Storgöteborg har ökad beredskap för att kunna hantera de larm som eventuellt kommer in när ovädret drar förbi. Länsförsäkringar är också beredda.

– Ja, vi ser till att vi är tillgängliga så vi kan ta emot de skadeanmälningar som vi tror kan komma. Har vi behovet har vi möjlighet att ta hjälp av kollegor på andra avdelningar, säger Caroline Josefsson.

LÄS MER:Stormen Hans försenad – men risken inte över

LÄS MER:Nytt skyfall på väg – en hel månads regn väntar

ANNONS