Stormen Hans slog hårdare i andra delar av Sverige. Så här såg det ut i Malmö under söndagskvällen.
Stormen Hans slog hårdare i andra delar av Sverige. Så här såg det ut i Malmö under söndagskvällen. Bild: Johan Nilsson/TT

Stormen Hans försenad – men risken inte över

Under natten till måndagen väntades ovädret Hans dra in över Västra Götalandsregionen. Räddningstjänsten Storgöteborg, där Lerum ingår, hade ökad beredskap och var redo. Men trots det fick man inte in ett enda väderrelaterat larm.
– Nu visar prognosen att det kan komma inatt istället, säger Nicklas Fogelquist på räddningstjänsten.

ANNONS
|

På söndagseftermiddagen väntades kraftigt regn dra in över stora delar av Sverige. SMHI varnade för kraftiga regnmängder men det var osäkert exakt hur mycket det skulle regna.

– Det är svårt att förbereda sig. Men man kan vänta sig trafikstörningar i och med översvämmade vägar och viadukter. Översvämningar kan även påverka byggnader och fastigheter, sa Linnea Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI under söndagen.

Inte ett enda väderrelaterat larm

På många ställen i Sverige var det mycket riktigt dåligt väder men på måndagsmorgonen verkade det värsta av stormen inte ha slagit till i Västra Götalandsregionen.

– Det har varit väldigt lugnt i vårt område, vi har inte haft ett enda väderrelaterat larm i hela området Storgöteborg, säger Nicklas Fogelquist, larm-och ledningsbefäl hos räddningstjänsten på måndagsmorgonen.

ANNONS

Faran inte över

Men enligt de nya prognoserna är inte faran över än. Nu verkar det som om stormen kan slå till mot området under natten till tisdagen i stället.

– Nu visar prognosen att det kan komma i natt i stället. Vi kommer att ha fortsatt höjd beredskap även inatt, säger Nicklas Fogelquist på räddningstjänsten.

Räddningstjänsten Storgöteborg

Räddningstjänsten Storgöteborg (RSG) är ett kommunalförbund med nio medlemskommuner:Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund och Tjörn, sammanlagt 923 000 invånare. I dessa kommuner svarar RSG för räddningstjänst och förebyggande brandskydd.

Uppdraget innebär att förhindra och begränsa olyckor, förbereda och genomföra räddningsinsatser, vidta åtgärder efter olyckor samt medverka i samhällets krishantering. Resurserna är anpassade efter samhällets risk- och hotbilder. RSG arbetar aktivt med att identifiera risker och förebygga olyckor genom samverkan lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Källa: rsgbg.se

ANNONS