Fin gemenskap på seglarläger för unga av unga

Just nu hålls ett seglarläger i Aspen. Ungdomar med funktionsnedsättning deltar och ungdomar från seglarklubben, gymnasiet och scouterna är ledare. Och det är både kul och lärorikt för alla inblandade.

ANNONS

Deltagarna och ledarna på lägret Segling på lika villkor har delats in i olika grupper som turas om att göra aktiviteter på land och vattnet. Det är en fin och glad stämning vid Lessudden på fredagsförmiddagen.

Liam Blå är en lägerdeltagare, som också precis ska ge sig ut på sjön.

Hur tycker du att lägret är?

– Väldigt roligt. Det är roligt att komma ut på vattnet, svarar han.

Har du seglat tidigare?

– Ja, igår.

Seglarlägrets egen flagga

En annan av deltagarna som strax ska ut i segelbåten är Melker Levinsson.

– Vilken fin fluga du har, säger reportern.

ANNONS

Han instämmer och förklarar:

– Det är för att jag är stor. Men kort.

Melker, som tar studenten nästa år, är med på sitt första seglarläger i år.

Hur är lägret?

– Jag älskar det, svarar han med ett stort leende.

Han sitter tätt intill favoritledarna Isolde Lindblom och Freja Wasastjerna och berättar att han gillar pannkakor och soppa och att segla. Han säger också att han har varit med på leken dansstop och även varit med och gjort lägrets flagga, som han ritade ett Eiffeltorn på.

– För att jag ska åka till Paris med min syster, berättar han.

När de tävlade i dansstop, som handlar om dansa när musik är på och sedan stoppa när musiken pausas, spelade de Melkers favoritlåt Weekend Whip, som är en Ninjagosång.

Isdolde tycker mycket om att arbeta på lägret. Hon har varit med sedan hon var liten eftersom hennes mamma Cecilia Lindblom Hilton är en av arrangörerna. I år har hon fått med sig kompisen Freja, och båda är ledare.

– Det är roligt att få träffa så härliga människor. Att jobba med de här ungdomarna är en upplevelse som jag inte har varit med om tidigare, det är väldigt lärorikt, säger Freja.

Bra och ansvarsfullt

En annan av ledarna är Rasmus Halonen, som konstaterar att han har lärt sig mycket, att det är ett ansvarsfullt jobb och att det finns ett väldigt stort säkerhetstänk i organisationen.

– Det är fantastiska vuxna ledare och jättehärliga andra ungdomsledare, säger han.

Bilder och klockslag

Bakom arrangemanget står Lerum Aspen Rotaryklubb, Lark. Projektledaren Tomas Wårdh visar anslagstavlan som är lite av ett nav på lägret, på tavlan sitter det en mängd olika bilder på vad som ska ske de olika klockslagen.

– Här har vi till exempel en segelbåt som visar att den gruppen ska ut och segla vid det klockslaget, förklarar han.

Melkers mamma Katarina Törnqvist tillägger:

– Jag tycker att det är ett väldigt fint läger. Det är en sådan bra och tydlig organisation, ta till exempel det här med anslagstavlan med bilder på det som ska ske, det är den här typen av tydlighet som många av de här barnen behöver.

Unga som lär av varandra

Även om rotarianerna har varit med i det förberedande arbetet är det ungdomarna som håller i resten. De vuxna arrangörerna är dock support och hjälper till med mat och fika.

– Vi har fått väldigt fin hjälp av sponsorerna också, säger Tomas Wårdh.

Under en av lägerkvällarna ska alla ge sig ut i båtarna och ta sig till andra sidan sjön. Där får de träffa räddningstjänsten.

– Vi kommer få en presentation av dem och sedan blir det dragkamp, brandmännen mot lägret. Vi ska göra vad vi kan för att vinna i år igen, säger Tomas Wårdh med ett leende.

Det är hans första Segling på lika villkor-läger.

Vad tycker du har varit allra bäst hittills?

– Det har varit fantastiskt att se hur ungdomar med olika förutsättningar kan ha så trevligt och kul ihop. Man lär av varandra.

Lägret håller på från 15 till 18 juni. Med är 16 ungdomar i åldrarna 13 till 25 år som deltagare och 32 ungdomar mellan 16 och 21 år som ledare. Ledarna kommer dels från seglarsällskapet, dels från scouterna och dels från gymnasiet.

LÄS MER:Efterlängtat seglarläger blir av – efter långt coviduppehåll

LÄS MER:Sveriges största padelprofil till Lerum

LÄS MER:Udda satsningen: Framtidens Lerum skapas i Minecraft

ANNONS