Hovrätten för västra Sverige i Göteborghovrättdomstol
Hovrätten för västra Sverige i Göteborghovrättdomstol Bild: Hampus Eklund

Fängelsedom för uppgörelse efter krogbråk

25-åringen tog med sig en pistol för en uppgörelse i Lerums kommun efter en händelse under en utekväll på krogen. Han dömdes till två års fängelse i tingsrätten och nu har hovrätten fastställt domen.

ANNONS

En man i 25-årsåldern från en annan kommun dömdes förra året för grovt vapenbrott, rattfylla och ringa narkotikabrott. Alingsås tingsrätt bestämde att påföljden ska bli två års fängelse.

Domen överklagades eftersom 25-åringen tycker att vapenbrottet ska bedömas vara av normalgraden och inte grovt. Hovrätten för Västra Sverige gör dock samma bedömning som tingsrätten och fastställer domen i sin helhet.

Det var i augusti 2021 som 25-åringen blev stoppad av polis när han körde på Alingsåsvägen i Stenkullen. Med sig hade han en pistol. Han har inför rätten förklarat att han blev satt i en dum situation. Det var några personer som hade tvingat honom att hantera vapnet, som de sade inte fungerade. Han säger att han själv därutöver också tog ut magasinet för att försäkra sig om att det inte fanns några skott i det.

ANNONS

Bakgrunden till att de här personerna ville att 25-åringen skulle åka till Lerum var en incident på en pub, exakt vad det var som hände på puben framgår dock inte av domen.

Var knarkpåverkad – åkte fel

25-åringen åkte dit han hade blivit tillsagd att åka i Lerum, därefter skulle han vara på ett visst ställe vid en viss tidpunkt. Under väntetiden rökte han cannabis. Han var stressad och uppger för rätten att han inte visste riktigt vad han skulle göra. När han skulle till nästa destination, också i Lerums kommun, åkte han fel. Det var i samband med detta han mötte en polisbil som började följa efter honom.

Polisen stoppade 25-åringen och blodprov visade sedermera att han även hade tagit annan narkotika innan färden.

Har dömts tidigare

Domstolen konstaterar att 25-åringens erkännande gällande rattfylleri och ringa narkotikabrott också stöds av bevisning. Det är även bevisat att han hade pistolen på sig. Av vapenundersökningen framgår att vapnet är ett kombinerat start- och tårgasvapen som konverterats till skjutning av skarp ammunition av kalibern 9 millimeter.

Gärningsmannen förekommer under fem avsnitt i belastningsregistret och har bland annat dömts för knarkbrott och ringa vapenbrott 2018, påföljden bestämdes då till skyddstillsyn.

Straffvärdet för brottsligheten som han nu döms för att ha begått är två års fängelse, och det är också den påföljd domstolarna bestämmer.

LÄS MER:Hovrätten sänkte straffet från fängelse till böter

LÄS MER:Straffet för Lerumsbon skärps – från böter till fängelse

LÄS MER:Dom efter skjutning i Lerum: samtliga frias för mordförsök

ANNONS