Elvismuseet hotas av stängning efter hyreshöjning

Elvismuseet på Lilla Ön i Floda hotas av nedläggning. Detta efter att hyresvärden meddelat att de vill höja hyran med 700 procent. Nu vädjar ägaren Ulf Nilsson och hans vän Lennart Gustavsson till Lerums kommun att rädda museet och dess samling.
– Det är klart det gör ont i hjärtat! Det har tagit mig hela livet att samla ihop detta, säger Ulf Nilsson.

ANNONS
|

Det är en sliten Ulf Nilsson som slår sig ner i en av sofforna inne i TCB House of Music, mer känt som Flodas Elvismuseum. Sedan januari i år har det tidigare kaféet på ön fått agera museum och här har Ulf stuvat in sin livs samling, där bara instrumenten tros vara värda drygt en miljon kronor.

– Här hänger en gitarr som Johnny Cash hade, säger Ulf och pekar mot en av gitarrerna på väggen, säger han.

Bredvid honom i soffan sitter Lennart Gustavsson med pärmar och papper framför sig.

– Jag har sett Ulf, hur han har brutits ned av alla de ständiga problemen här, säger Lennart Gustavsson.

ANNONS

Problemen Lennart syftar på är bland annat den vattenfyllda källaren i den tidigare museibyggnaden, träd som växer upp genom stuprännor, översvämningsrisk när vattennivån i Säveån höjs och nu – en chockartad hyreshöjning.

– De vill ha en kaféhyra, men jag har ju inget kafé. Jag har ett museum! Det går inte att bedriva ett regelrätt kafé här på dagarna, då får alla gäster se utställningen gratis, konstaterar Ulf Nilsson.

Vattenfylld källare fick museet att flytta

Det var i januari i år som hyresvärden Svenska Hus beslutade att museibyggnaden, och framförallt källaren som läckt in vatten i flera år, var i så pass dåligt skick att museiverksamheten inte längre kunde vara kvar. Ett problem Ulf flertalet gånger hade påtalat för hyresvärden men själv behövt åtgärda provisoriskt.

– Genom åren har jag nog pumpat bort 3-400 000 liter vatten ut från huset, säger Ulf Nilsson.

Han minns också när Säveån svämmade över i februari 2020 och han fick bygga vallar för att hindra vattnet att nå byggnaderna.

– Jag ringde till fastighetsägaren och han sa att han skulle titta på det. Titta på det, sa jag, du får nog agera på det. Till slut bestämde jag mig för att ringa och boka en lastmaskin med 50 000 kilo material för att bygga vallarna, berättar Ulf Nilsson.

Hyresvärden vill höja hyran med 700 procent

När LT besöker ön den 2 maj står vattnet högt i källaren och sprickor löper rakt genom fasaden. Trappan ner till källaren har vandaliserats och ligger i vattnet. Dörren går inte heller att stänga och för att förhindra att någon trillar ner har vännerna blockerat ingången med en lastpall. Lennart och Ulf konstaterar att det är en livsfara för ett lekande barn.

– Det är jättefarligt för ibland kommer ju barnfamiljer hit. Ett barn kan ju springa iväg när mamman sitter och pratar. Tänk då om barnen har trillar ner och plötsligt hamnar i 1,5 meter djupt vatten, säger Lennart Gustavsson.

Ulf har också fått beskedet att hyresvärden vill höja hans hyra med 700 procent, från 2 000 kronor i kallhyra, till 21 000 kronor från och med första juli. En höjning som gör det omöjligt för Ulf att fortsätta driva museet.

– Med el och sopor hamnar det lätt på 30 000 eller mer. I december hade jag en elräkning på 16 000 kronor... för första gången i livet har jag tappat sugen på alltihopa.

Vädjar till kommunen om hjälp

När Lennart Gustavsson fick höra om hyreshöjningen kontaktade han Lerums kommun. Han hoppas nu att kommunstyrelsens ordförande Viktor Lundblad (M) och Vincent Nordgren (M), ordförande för Kultur och Fritid ska besöka ön och hjälpa verksamheten. I ett brev han skrivit till politikerna ställer han sig frågan:

– Får man behandla kulturverksamhet och småföretagare i Lerums kommun på detta vis? En verksamhet som sätter Lerums kommun på kartan, och som drar hit besökare?

Viktor Lundblad svarar att det inte är kommunen som hanterar frågan, utan Svenska Hus. Men han säger också att Lerums kommun vill verka för ett mer attraktivt Floda:

– I dagsläget har vi försökt ta ett omtag vad gäller Floda centrum och för att på ett bättre sätt inkludera, inte bara fastighetsägare och kommunen, men även näringsidkare och föreningar.

Klingar inte det illa med att Elvismuseet då får en hyreshöjning på 700 procent?

– Det är inte rätt om kommunen skulle gå in och försöka påverka marknaden. Sedan förstår jag de som är engagerade i Elvismuseet, som vi tycker är en väldigt bra mötesplats. Vi behöver eldsjälar som exempelvis Ulf.

Men elden hos Ulf Nilsson har börjat falna. Han berättar själv att han inte längre känner för att fortsätta verksamheten och kommer försöka sälja sin samling. Det enda som kan få honom att ändra sig är om kommunen vill ta över.

– Vi kan ju naturligtvis tänka oss att titta på de saker som finns på Elvismuseet och se om det är något som hade varit intressant för kommunen att ta över. Men så som museet ser ut i dagsläget, i sin nuvarande form, är det inte aktuellt, är Viktor Lundblads svar på den lösningen.

Lerums Tidning har varit i kontakt med Svenska Hus som har valt att avvakta med svar till nästa vecka.

LÄS MER:Ridklubbchef med högtravande planer – vill få fler att rida

LÄS MER:De bygger Lerums nya gräddhylla – på Höjden

LÄS MER:Här spelas SVT-serien Familjen Andersson in i Lerums centrum

ANNONS