Ridklubbchef med högtravande planer – vill få fler att rida

Amy Lundh från Floda är ny chef för Partille Ridskola. Hon vill öppna upp för fler att komma i kontakt med hästar. Bland annat vill ridskolan satsa på pensionärer och personer med psykiska besvär att börja rida.

ANNONS
|

Vi ses en solig dag vid Partille Ridskola. Det 40-tal hästar som ridklubben har får vandra fritt runt i sina hagar. Att hästarna får vandra fritt under dagen är något som den nya ridklubbschefen stoltserar med. Det gör att hästarna mår bättre och eleverna som kommer på kvällen får mer medgörliga hästar.

Amy Lundh har varit på sin post i ett par månader nu. Hon växte upp i Floda och redan som tvååring fick hon sitta på mammans häst för första gången. Sin första egna ponny fick hon som sjuåring och sedan dess är hon fast.

– Det var också tack vare att jag bodde i närheten av en ridskola på landet, så det föll sig naturligt för mig att åka dit efter skolan, minns hon.

ANNONS

Men till stor del var det tack vare en olycka som hon kunde få en alldeles egen häst. Amy Lundh bröt armen på en gunga på förskolan och fick en peng från försäkringskassan som ersättning. Det möjliggjorde att familjen köpte en häst.

– Jag har fortfarande ett långt ärr på armen, men jag älskar det för det symboliserar min ponny, säger hon med en glimt i ögat.

Amy Lundh: ”Det är en livsstil”.

Under uppväxten i Floda spelade hon även fotboll, men det slutade hon med ganska tidigt.

– Jag har alltid haft häst, har aldrig haft uppehåll och kommer aldrig ha det heller. Det finns ingenting i mitt liv som kan konkurrera med hästsporten, säger Amy Lundh.

Hon försöker sätta ord på varför hon vill vara med hästar så stor del av sin vakna tid.

– Det är helheten, både ridningen som sport men också hur man lever med hästen och hur hästen blir ens vän, det är en livsstil, summerar Amy Lundh.

Jobbat som bilförsäljare

Att arbeta med hästar var aldrig planen som liten. Hon har arbetat som bilförsäljare, undervisat på gymnasium om hästar och även jobbat en del inom brandskydd. Drömmen var att utbilda sig till brandman, men eftersom hon är höjdrädd blev det istället att hon arbetade förebyggande som konsult. Hon har också gått en kvalificerad yrkesutbildning för att bli bilförsäljare. Under flera år arbetade hon också med att sälja bilar i både Kungsbacka, Lerum och Alingsås.

– Jag tycker det är intressant hur man bygger bäst prestanda, komfort, teknik och paketerar det i en produkt till en vettig peng.

Idag kör hon en Audi Q7. En bil som kan dra 3,5 ton, eftersom hon ofta drar två hästar bakom sig. Men hon tröttnade på att vara bilförsäljare och sadlade om till gymnasielärare.

– Jag har alltid när jag gått där i hallen känt att jag vill hem till hästarna, jobba med dem och vara mera ute.

Sadlade om till lärare

Amy Lundh började arbeta som lärare på ett naturbruksgymnasium i Strömma och utbildade sig i samma veva till yrkesgymnasielärare med inriktning häst. När hon hunnit jobba ett par år som lärare på ett gymnasium i Göteborg blev hon headhuntad till uppdraget som ridskolechef i Partille.

– Jag trivdes jättebra som lärare och älskade det.

Hon hade arbetat på Partille ridklubb för ett tiotal år sedan och ville gärna tillbaka när hon erbjöds möjligheten.

– Trots att jag trivdes bra i min roll som lärare så kände jag att jag kan inte tacka nej till det här.

Amy Lundh har också drivit ett företag där hästar lärs upp. Hon har haft upp till 13 egna hästar, varav fem är kvar. Tillsammans med maken har hon köpt in föl på auktion och ridit upp dem för att har sedan sälja till vanliga privatpersoner som tävlingshästar. Men bolaget är nu nedlagt och hon satsar fullt ut på sitt nya uppdrag. Efter ett par månader som ridskolechef stortrivs hon.

– Anläggningen är fantastisk med våra faciliteter och upplägget. Organisationen fungerar jättebra med styrelsen, vi har ett jättebra och nära samarbete och driver mot samma mål.

Vill få satsa på psykiskt sjuka

Amy Lundh har en hel del erfarenhet och nytänk med sig in i uppdraget. Hon berömmer Partille ridskola för att för att de har ”ordning och reda” och en stabil ekonomi.På ridklubben finns tio anställda på halvtid och många fler som arbetar ideellt. Dessutom har ridklubben cirka 500 medlemmar barn och unga som rider. Men kön för att få börja rida är lång, särskilt till ponnyridningen som är populär. Även alltfler vuxna söker sig till ridskolan och till hösten startar därför en ny vuxengrupp. Den nya klubbchefen vill också satsa på någon form av rehabridning eller rehab med hästar.

– Det ska vara riktat mot till exempel psykisk ohälsa, stresshantering och kanske anorexi, funderar Amy Lund.

Just idag har ridskolan också beviljats ekonomiskt stöd för att skicka personal på utbildning för att bli paraledare. De ska gå en utbildning riktad mot personer med funktionsvariation.

– Jag vet att hästarna bidrar både socialt och för hälsan, både fysisk och psykisk hälsa, uvecklar Amy Lundh.

Amy Lundh: ”Jag hoppas vi är bra på att tänka lite utanför boxen, vi har höga ambitioner och vill få med alla grupper av människor.”

Kortsiktigt är målet att utbilda fler ledare, men de långsiktiga planerna är att bygga till ett nytt ridhus som öppnar upp för yoga och övningar med hästar.

– Jag hoppas vi är bra på att tänka lite utanför boxen, vi har höga ambitioner och vill få med alla grupper av människor.

Fyller 60 år

Ridskolan vill också satsa mer på pensionärer som ju ändå är lediga dagtid.

– De kan rida, fika och ha boule på ridbanan och kanske möta hästar, det behöver inte alltid vara att man rider, spånar Amy Lund.

Hon har styrelsen bakom sig och tror de kan lyckas komma dit, om bara ekonomin går ihop sig. Just nu ökar kostnaderna på både gödsel, foder och inköp av hästar. Men framtiden ser ljus ut i det stora hela för ridskolechefen. Amy Lundh går in med många nya idéer och med ett självförtroende som kan göra skillnad för Partille ridskola.

– Det ska vara en samlingsplats där olika människor kan mötas och få ett socialt umgänge.

Redan till den svenska flaggans dag 6:e juni kommer ridklubben ha ”öppet stall” med en hel del aktiviteter för att fira att de fyller 60 år under året. Hästuppvisning finns också på schemat, liksom ansiktsmålning och under dagen får både barn och vuxna prova på att rida.

Amy Lundh

Aktuell: Ny ridklubbchef för Partille ridklubb sedan februari.

Ålder: 39 år

Uppväxt: I Floda

Familj: Sambo och två barn

Bor: Planerar flytt till Öjersjö från Kungälv.

Kuriosa: Arbetat som bilhandlare och älskar bilar utöver att vara med hästar.

ANNONS