Efterlängtade förslaget – konstgräsplan till Tollered

Tollereds IF kan under hälften av året inte träna på hemmaplan utan måste åka till andra fotbollsplaner i kommunen. Nu kan det bli ändring på det – en efterlängtad konstgräsplan kan kanske bli verklighet.
– Vi är jätteglada att de verkligen har lyssnat denna gången, säger Tomas Granbom, tränare i Tollereds IF.

ANNONS
|

Fotbollsklubben Tollereds IF har saknat en konstgräsplan länge. Klubben som huserar vid Spinnarvallen i Tollered har för tillfället en naturgräsplan som enbart är brukbar mellan maj till september, samt en grusplan att spela på. Den gymnastikhall som finns till hands är för liten för att spela i.

– Det har varit på tapeten länge, säger Thomas Balmér, ordförande i Tollereds IF.

En konstgräsplan är nödvändig eftersom att det inte går att spela matcher på högre nivå på en grusplan, menar Thomas Balmér. Han berättar att om en sådan plan ska anläggas i kommunen är den bästa platsen Spinnarvallen i Tollered. Det är i så fall grusplanen som det kommer att anläggas konstgräs på.

ANNONS

– Den är ju mer eller mindre förberedd. Det är egentligen bara att lägga på materialet, plus att det finns belysning redan, säger Thomas Balmér.

Han uppger att frågan om konstgräs har lyfts med fritidsförvaltningen i ungefär tio år. Socialdemokraterna sade redan inför valet 2018 att det skulle bli konstgräs på Spinnarvallen.

– Det har vi inte sett skymten av, säger Thomas Balmér.

Linda Silander (S) är vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Det stämmer att vi har haft den dialogen med Tollereds IF tidigare om att vi ser positivt på att utveckla det här området. Att det skulle kunna bli en konstgräsplan, säger hon.

En utredning är startad

Nu kan det äntligen bli något av planerna. Linda Silander har tillsammans med Vincent Nordgren (M), nämndens ordförande, skickat in ett initiativärande för att utreda förutsättningarna och finansieringsmöjligheterna för en konstgräsplan.

– Vi ser positivt på en konstgräsplan i stället för grusplan på Spinnarvallen, men vet i dagsläget inte de exakta förutsättningarna för det. Vi har därför gett förvaltningen i uppdrag att de ska med berörda parter undersöka detta, säger Vincent Nordgren (M).

Det är skogssällskapet som äger marken som konstgräsplanen ska anläggas på. Vincent Nordgren framhåller att man även måste föra en dialog med dem innan man kan ta ett beslut.

Varför sker detta nu?

– Den enkla anledningen är att vi har en ny nämnd för det, i årsskiftet gjorde vi en omorganisation av kommunens politiska organisation. Då fick vi en kultur- och fritidsnämnd som har fått upp de här frågorna på bordet. Vi fick även vid årsskiftet en ny majoritet som tycker att detta är en viktig fråga, svarar Vincent Nordgren.

Varför tror ni att detta inte har skett tidigare?

– Det har inte funnits en kultur- och fritidsnämnd, de frågor som har varit angående kultur och fritid har drunknat i frågor angående lärande. Eftersom de har varit samma sektor tidigare.

Gummigranulat i Torskabotten

Robert Linder Blomberg företräder Centerpartiet och sitter i opposition mot Socialdemokraterna och Moderaterna. Han är positiv till utredningen av en konstgräsplan – men tror att förslaget kommer att få kalla handen.

– Jag ser en risk att miljöenheten kommer att säga nej med anledning att gummigranulat kan hamna i Torskabotten, säger han.

Detta baserar han på tidigare diskussioner om en helt annan fotollsplan – Lerums IS fotbollsplan, Aspevallen. Det är en naturgräsplan där det har diskuterats kring att anlägga konstgräs. Precis som Spinnarvallen ligger den också i anslutning till en sjö.

– Det har stoppats då man sett att det finns en stor risk att gummigranulatet kommer ner i Aspen, säger Robert Linder Blomberg.

Gummigranulat räknas som mikroplast när det hamnar i naturen och är återvunna delar av maskin- och bildäck på 2-3 millimeter som används som fyllnadsmaterial i fotbollsplaner av konstgräs. Vid användning av planen kan dessa spridas i naturen. Förutom att de inte bryts ner naturligt, kan de återvunna däckdelarna också innehålla farliga ämnen.

Fördelarna med konstgräsplan

Tomas Granbom är huvudtränare i Tollereds IF:s damlag. Han har varit engagerad i klubben länge och uppger att behovet av en ny plan har funnits i många år.

– Det är en oerhörd lättnad om det blir en konstgräsplan, säger han.

Granbom berättar att det redan år 2008, när grusplanen anlades, pratades om en konstgräsplan. Svaret de fick då var att det saknades pengar för att anlägga en, menar han.

Om en konstgräsplan anläggs kan Tollereds IF hålla sina träningar på hemmaplan. För tillfället behöver de åka till Floda eller Stenkulle för att träna under månaderna oktober till april. En till konstgräsplan i kommunen frigör också träningstider för andra föreningar, menar Tomas Granbom.

– Det är mycket som är positivt om man gör den förändringen. Och om den går igenom helt enkelt, säger Tomas Granbom.

Att behöva köra fram och tillbaka från Tollered under vinterhalvåret är slitsamt för både spelare och ledare. Dessutom har klubben sina förråd i Tollered och inför varje träning behöver de frakta material fram och tillbaka, fortsätter han.

– Allt blir enkelt, för vi åker och vi har gjort det i 15-20 år nu. Det är jävligt tröttsamt och det sliter på en, säger Tomas Granbom.

Kommunens äldsta fotbollsklubb

Tollereds IF är kommunens äldsta fotbollsklubb och har ungefär 200 medlemmar, varav ungefär 90 är aktiva. Det kan låta lite, men då det bor runt 900 personer i Tollered blir det en tiondel av bruksortens befolkning.

En konstgräsplan skulle kunna attrahera fler medlemmar till föreningen, tror Thomas Balmér. Han beskriver föreningen som ett arv att förvalta. För att fortsätta driva den och konkurrera med andra föreningar i kommunen behöver man modernisera och uppgradera Spinnarvallen som idrottsanläggning.

– Man kan inte bygga framtiden på en idyll och dåtid utan man måste titta framåt för att kunna attrahera, säger han.

Äntligen på gång

Att detta nu ligger på kommunens bord är ett stort steg framåt för att en konstgräsplan i Tollered ska bli verklighet. Så här långt har processen aldrig gått tidigare och Thomas är positiv till det bemötande de fått från kultur- och fritidsnämnden.

– Vi har kämpat för detta eftersom vi tycker att alla unga som gamla ska kunna idrotta. Att kunna gå eller cykla till träningarna är jätteviktigt tycker vi. Man ska inte behöva förlita sig på att man ska få skjuts eller att man har föräldrar som kan ställa upp, det ska vara en enkel sport och alla ska kunna erbjudas möjligheten att röra på sig och pröva på fotboll, säger Thomas Balmér.

Utredningen ska vara klar under 2023 och därefter ska nämnden ta ett beslut.

LÄS MER:Nedskräpning vid Hagaviken upprör: ”Folk kan skada sig”

LÄS MER:Här kan det bli nya kolonilotter i Lerums kommun

LÄS MER:Erik spelar med Billy Idol och känner LA:s kändisar

ANNONS