Efter tio års kartläggning – nu gör de en film om klättring

Upptäckarglädje fick Peter Christensen och Johan Rapakko att ge sig ut i naturen i jakt på klättervänliga stenar och klippor. I tiotalet år har de kartlagt platser, som nu resulterar i en film om klättring i Lerum.

ANNONS
|

Har ni någon gång varit ute i skogen någonstans i kommunen och träffat på två män, utrustade med stora madrasser, som klänger på en stor sten? Männen i fråga kan då mycket väl ha varit Peter Christensen och Johan Rapakko.

Kompisduon från Gråbo ägnar sig åt den gren av klättring som kallas för bouldering, enkelt förklarat klättring på låg höjd utan rep. Därav madrassen (crash pad), som är den enda säkerhetsutrustning som krävs.

Sajt med klättringskarta

Johan var först ut att börja undersöka omgivningarna i Gråbo när han flyttade dit 2012. Något år senare anslöt Peter och tillsammans började de sondera terrängen även på andra ställen i kommunen. För att själva komma ihåg var de varit började de kartlägga bra stenar och klippor för bouldering, som de nu delar med sig av via sajten skojten.net.

ANNONS

På en karta över Lerum finns inringade områden, och genom att klicka på en markering kommer det upp bilder på stenen/klippan, med en kort beskrivning och gradering av svårighetsgraden.

För en tid sedan lanserade den film- och fotointresserade Johan Rapakko idén att ta projektet ett steg längre, med en film om klättringen i Lerum. Nu gör de slag i saken.

– Det blir en slutpunkt, vi har lagt ner mycket tid och jobb på detta, säger Johan.

Arbetsnamn: Fritt fall

Projektnamnet på filmen är Fritt fall. Om den dramatiska titeln finns kvar när filmen är färdiginspelad återstår att se.

– Hela tanken är att vi vill upplysa om klättringens tillgänglighet i kommunen och kanske strax utanför kommunen. Och vi tar upp vår upptäckarglädje, säger Johan.

Filmen kommer även att handla om klättergymmet Grepps betydelse. Sedan anläggningens invigning hösten 2021 har den blivit en samlingspunkt för klättrare på alla nivåer, och intervjuer sker med såväl landslagsatleter som lokala nybörjare.

Vad letar ni efter när ni är ute och söker efter bra klättringsställen?

– Vi har inga stora krav på att det behöver vara extremt svårt eller så, bara att det är fin klättring som vi uppskattar, säger Peter.

– Vi har till och med lagt in klättring för barn, tillägger Johan.

Stor omväxling

De försöker bland annat hitta linjer i stenarna, en spricka eller greppformation som går att följa till toppen. I allmänhet vill de att höjden ska vara minst tre meter, men regeln har undantag.

– Det förtar lite om man kan hålla handen på toppen, så någonstans ovanför det brukar det bli intressant. Sen kan det vara väldigt intressant med hörn och kanter som man nästan kan traversera på (klättra i sidled), då behöver det inte vara högt, det kan räcka med en och en halv meter, säger Peter.

De har också fått till en omväxlande mix eftersom de har olika preferenser.

– Peter tycker att det är kul när det är brant och man får ta i, medan jag tycker att det är intressant när det är en positiv lutning, så att man får luta sig in mot väggen och balansera, säger Johan.

Tre favoritställen

På deras sajt finns stenar utmärkta i nästan alla kommundelar, men här är tre områden de framhåller speciellt:

• Norr om sjön Uspen

Det största området som märkts ut, med klättring på många olika nivåer. Här finns spektakulära och stora stenar uppe på en höjd, platsen bjuder också på en fin utsikt.

• Orrvägen, i närheten av motionsspåret i Floda

Ett litet men koncentrerat område med klättring på olika nivåer, både brant och mer flackt.

• Stenbrottet i Stenkullen

En plats med branta, svåra väggar.

Filmen som spelas in blir klar någon gång mellan hösten 2023 och våren 2024. Den ska visas på Grepp och troligtvis i butiken Fjällsport i Göteborg. Filmen kommer även att kunna ses på Youtube.

Bouldering

Boulder kommer från engelskan och betyder klippblock. Klättringen sker på klippor/stenblock med en så kallad crash pad (madrass) under sig. Det finns även väggar för bouldering i klättergym.

Enligt Svenska Klätterförbundet får klippblocken vara max 4,5 meter höga. Bouldering bygger mer på styrka och teknik än uthållighet, vilket delvis skiljer den från övrig klättring.

Grenen kräver också mindre utrustning: klätterskor, crash pad, en påse med krita (magnesiumkarbonat), samt en borste att rengöra greppen med.

LÄS MER:Satsning på filmturism i Leriwood

LÄS MER:Sveriges bästa klättrare väljer Grepp – Lerumsborna mer svårflirtade

LÄS MER:Vattnet forsar genom Tollered – efter tekniskt fel

ANNONS