Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Bild: Björn Dinau

Efter inbrott i Lerum – polisen manar till vaksamhet

Ett bostadsinbrott ägde rum på Höjden i Lerum förra veckan. Nu uppmanar polisen i Lerum allmänheten att vara extra mycket på sin vakt, när höstmörkret har gjort sitt intåg.
– Det är mer gynnsamt att göra bostadsinbrott med mörker, säger David Hallberg, polis.

ANNONS

Det var vid 20.30-tiden under fredagskvällen som en familj boende på Höjden i Lerum larmade polisen.

– Någon hade tagit sig in via altandörren och stulit guld och kontanter, säger David Hallberg, polis i Lerum.

Familjen hade kommit hem och märkt att det var stökigt utöver det normala.

– Jag får uppfattningen att när de gick in i huset tyckte de att det var stökigt och trodde först att det var barnen som hade stökat ner. Men när man sedan ser vissa grejer så förstår man att det inte är barnen. Det är inte upp och ned-vänt på hela huset, det är stökigt bara, säger David Hallberg.

ANNONS

Fler inbrott under vinterhalvåret

Polisen inväntar nu resultat från den tekniska undersökningen på platsen. David Hallberg hoppas att man kan säkra fingeravtryck, dna-spår och skospår.

Det finns inga kända vittnen till inbrottet.

David Hallberg vill uppmana allmänheten att vara mer på sin vakt nu när höstmörkret har gjort sitt intåg. Han vill att grannar höjer beredskapen, i synnerhet i villaområden, genom att göra extra noga iakttagelser i omgivningen.

– Vi går in i den tiden där det rent historiskt är mer gynnsamt att göra bostadsinbrott, eftersom det är mörkt. Men jag tycker och tror att vi har en ganska bra grannsamverkan i de flesta områdena, säger David Hallberg.

Kan leta efter en adress

Han tipsar om att hjälpas åt i grannskap att uppmärksamma och ta kontakt med främlingar i området.

– Det är minst sagt förebyggande det där, att när man ser en bil eller en person i ett område att man går på dem, som för att säga att: ”Vi ser dig.” Har man varit där i onda avsikter brukar man lämna då, för att man är iakttagen helt enkelt, säger David Hallberg.

Kan inte det vara lurigt?

– I regel inte. Man behöver inte gå på dem och säga att man tror de är tjuvar, utan säga lite artigt att: ”Jag känner inte igen dig, kan jag hjälpa dig med något?” Det kan ju lika väl vara någon som har köpt något på Blocket och letar efter en adress. Men är man där i onda avsikter trivs man inte riktigt om man blivit uppmärksammad och åker därifrån, och är det i stället någon som köpt något så blir de säkert jätteglada för hjälpen. Det viktiga är ratt visa för dem att man är iakttagen, svarar David Hallberg.

LÄS MER:Glömde kastrull på spisen – köket brann upp

LÄS MER:Stort polispådrag i centrum får kritik av företagare

LÄS MER:Fler Lerumsbor tar automatkörkort: ”Ökat betydligt”

ANNONS