Den första i en lång rad mountainbikefestivaler i Floda

Initiativtagarna såg att det saknades en stor, kul och utmanande mountainbikefestival i Västsverige och sa ”så varför inte dra igång en i Floda”.

ANNONS

Det var när Matthias Göransson, Nicke Sundström och Pelle Aronsson träffades över en kopp kaffe som de fick idén om cykelfestivalen.

– Vi undrade varför det inte finns något större arrangemang för mountainbikeåkare i Göteborgsområdet, eller Västsverige för den delen, och tänkte att det vore kul att ordna något, säger Pelle Aronsson, som snabbt också fick med sig kollegorna på Pathfinder travels i projektet.

Sedan var inte steget till förverkligande långt. Den första i en trolig lång rad cykelfestivaler i Floda kommer ske lördagen den 16 september. Arrangemanget har sin bas vid Garveriet i Floda där Pathfinder travels har sin arbetsplats.

ANNONS

– Vi valde att ha festivalen här för att vi vill stärka Garveriet som plats på kartan, men också för att läget är så bra, säger Pelle Aronsson.

Toppnamn inom MTB

Matthias Göransson har också Lerumskoppling, han växte upp här men bor i Göteborg nu. Han är den mest kunnige och meriterade på området då han driver företaget Bikemaestro och är ett toppnamn inom mountainbikeåkning i Sverige.

Trion bjuder in Lerums Tidnings reporter och berättar exalterat om branta berg och höga hopp men också om enklare banor för dem med ingen, liten eller medelstor erfarenhet av mountainbikeåkning.

– Kom, utropar Adrian Nordenborg och fortsätter:

– Du måste följa med upp i bergen så att vi kan visa den allra svåraste banan. Den är här uppe, i Uddaredsberget, säger han med en uppfordrande blick som talar om att det här är en grej som inte går att missa.

En otränad reporter i snäv kjol på höga klackar backar inte för en utmaning, även om hon får slänga av sig skorna och gå barfota upp för sista delen av berget, när det blir riktigt brant. Med fin hjälp, bra guidning och hejarop nåddes etapp efter etapp, till det var dags för den allra sista, som Matthias Göransson tog sig upp för själv.

Det är en bana som inte går av för hackor. Den som tar sig till Floda på festivaldagen har chans att se extremsportande på riktigt hög nivå i den spännande uppvisningen på Oddride-banan, som finns i berget snett ovanför Skallsjö församlingshem.

– Det är en av Europas mest extrema freeride-banor, säger Matthias Göransson med ett stort leende.

Cykelbanan går via i det närmaste lodräta klippor, snäva klippsatser och skarpa kurvor. Delar av banan är byggd av trä och det finns ska finnas skyddsnät på de mest utsatta områdena.

Matthias Göransson kommer åka banan, och det ska även några andra cyklister göra.

– Men det är inte så många som klarar den här nivån. Banan kommer inte vara öppen för alla utan bara ett fåtal på förhand utvalda åkare. Det är mer av en uppvisning, förklarar han.

Alla ska kunna prova

Banorna för de något och mycket mindre avancerade åkarna finns i skog och mark mellan Floda och Gråbo.

– Det kommer att bli jättebra slingor där, alla ska kunna prova, oavsett tidigare erfarenhet, lovar Pelle Aronsson.

På den här premiärfestivalen är det mesta gratis. Den som vill cykla ska helst ta med en egen mountainbike. Men besökare kan också kostnadsfritt testa mountainbikes, tvätta sin cykel och följa med på guidade turer.

– Den som inte vill cykla är också välkommen att komma hit och bara ha trevligt, säger Matthias Göransson.

På kvällen blir det fest. Den som vill kan ta med sig tält och tälta på ön i Säveån intill Garveriet. Arrangörerna beräknar att cirka 20 tält ska få plats här. Det finns flera närliggande hotell och närheten till tåget till Göteborg gör också Garveriet till en bra plats för den här och framtida festivaler, tror arrangörerna.

LÄS MER:Filmfestivalen gästar världsmetropoler – och Garveriet i Floda

LÄS MER:Vinnarskallen Ronja Kylén från Lerum – en av svensk simnings största talanger

LÄS MER:Emelie Borg Nilsson klarade världens tuffaste endurotävling

ANNONS