Filmfestivalen gästar världsmetropoler – och Garveriet i Floda

Banff Mountain Film festival gästar bland annat London, Paris, Oslo, Stockholm och Göteborg – och Floda. I nästa vecka har kommunborna möjlighet att se nio filmer på temat berg på Garveriet. Arrangörerna lovar att alla kan ha behållning.

ANNONS

På torsdag 7 september finns chans att titta på film under bar himmel. Nio kortfilmer på temat berg kommer att visas på en storbildskärm på Garveriets uteservering, och det blir visning med fritt inträde oavsett väder.

Det är en stor internationell begivenhet som har hittat hit med hjälp av Pelle Aronsson och Adrian Nordenborg från Pathfinder travels, som bland annat arrangerar vandringsresor, och som hade sitt säte på Takåsen i Lerum men nu håller till på Garveriet i Floda.

Filmsfestivalen har sitt ursprung i Kanada, där första festivalen gick av stapeln 1976. Sedan dess har den utökats och utvecklats. Filmerna, som har någon slags anknytning till berg, visas i ett 50-tal länder och har totalt en publik på över en halv miljon besökare årligen.

ANNONS

Behöver man vara intresserad av extremsport eller kan vem som helst komma och titta?

– Alla kan ha behållning av filmerna, man behöver absolut inte bergsfanatiker eller hålla på med bergsklättring eller mountainbike, slår Adrian Nordenborg fast.

”Vi vill göra något på hemmaplan”

Det är inte exakt samma filmer som visas på alla platser. I Floda blir det ett urval från tidigare års festivalfavoriter, som en film om en akvarellmålare från Alaska och en om hundar och mountainbikes.

De sätter igång runt 21, när det är tillräckligt mörkt, och håller på i cirka två timmar.

Varför väljer ni att ha visning i Floda?

– För att vi vill göra något på hemmaplan. Och för att vi vill sätta Garveriet på kartan och göra saker lokalt. Gräva där man står, som man säger, svarar Pelle Aronsson med ett stort leende.

Det var han som tog festivalen till Sverige, för 20 år sedan.

– Jag var och såg en filmfestival och efteråt kontaktade jag arrangörerna och frågade om jag kunde få visa filmerna i Sverige, förklarar han.

Det fick han. Och sedan dess har konceptet växt. Nu arrangerar han och de andra från Pathfinder travels filmfestivaler i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Festivaler hålls i bland annat Oslo, Stockholm, Göteborg, Köpenhamn och Helsingfors.

Besökare är alla möjliga i alla åldrar.

– Vi kan på riktigt säga att vi har besökare från noll till hundra år, säger Adrian Nordenborg med ett skratt.

Han utvecklar:

– För vi vet att det var en man som var hundra år som kom och tittade när vi visade filmerna på Draken i Göteborg och det det har hänt att föräldrar har haft med sina spädbarn.

LÄS MER:Emelie Borg Nilsson klarade världens tuffaste endurotävling

LÄS MER:Tors liv blir film – visar glädjen, kärleken och sorgen

LÄS MER:Colin Nutley och Helena Bergström gör film av Maria Wensunds bok

ANNONS