David Riccius lokalhistoriska böckerna ”en enorm kulturgärning”

David Riccius har med glödande engagemang gjort vad han kan för att förmedla den lokala historian. Insamlingen av bilder och information om hus i forna tiders Lerum har blivit tre böcker. Och nu är han en av kandidaterna som kan bli Årets Lerumsbo.

ANNONS
|

Lerums Tidning ska utse Årets Lerumsbo och har bett läsarna nominera den de tycker har gjort något extra för lokalsamhället. Bland de nominerade har redaktionen valt ut fyra kandidater och när de har presenterats får läsarna rösta på sin favorit. Personen som får flest röster blir Årets Lerumsbo.

Tidigare har kandidat 1: Max Widell och kandidat 2: Catherine Gauffin presenterats. Och nu är det dags för kandidat 3: David Riccius.

Nomineringarna som kommit in om honom har handlat om hans böcker. En person skriver: ”Jag nominerar författaren David Riccius för hans outtröttliga engagemang i att förmedla kunskap kring Lerums historia.”

ANNONS

En familj skriver ”Det finns många fina människor som gör mycket gott på orten, men spontant kom jag att tänka på David Riccius. Hans arbete, tre böcker späckade med Lerumshistoria (och Skallsjö) är en enorm kulturgärning.”

Gör inget lagom

David Riccius har gett ut tre böcker om byggnader nu och då i Lerum, och i viss mån Stenkullen, Ryggebol och Floda. Böckerna heter Lerumsarvet I, II och III. Det är en gedigen kartläggning av stora mängder hus som i vissa fall finns kvar idag men som ibland har rivits.

– Jag kan aldrig göra något lagom. Sätter jag igång med något ägnar jag så gott som all ledig tid åt det. Det speglar min personlighet, säger han med ett leende och fortsätter:

– Jag fastnade i detta med en entusiasm och passion som inte var av denna värld. Tanken var att få tag på foton som aldrig har synts tidigare. Och jag har lagt oräkneliga timmar på att samla in bilder och information till böckerna, det är hundratals personer som har lånat ut sina gamla fotografier till mig. Det mesta har jag hittat här i kommunen men jag har även åkt långväga, till exempel till Norge. Det var en kvinna som hade intressanta foton som hon inte ville skicka i brev så jag åkte dit.

I böckerna finns byggnader men också historier om människorna som levde och verkade husen, som Snus-Arne som jobbade på Wasa ramar. Snus-Arne växte upp på gården Ollan och var föräldrarnas enda och mycket omhuldade barn. ”Förmodligen såg de att han var ett extra känsligt barn som levde lite i sin egen fantasivärld” skriver David Riccius.

Varför har du skrivit böckerna?

– För att inspirera folk att intressera sig för lokalhistorian. Och så ville jag väcka intresset för gamla byggnader, för de är alldeles fantastiska, vilken kvalitet det var på grejerna förr.

Han lyfter också alla hjälpande händer som har lärt honom mycket och varit med om att göra böckerna till verklighet.

Lever som han lär

Allt startade när David Riccius fick syn på en bild på sitt eget hus och därefter gick till det lokalhistoriska arkivet och upptäckte vilken bildskatt som fanns där.

– Det var helt otroliga bilder, och först tänkte jag göra en utställning, men så blev det inte. Det blev böckerna istället, säger den tredje tävlande till utnämningen Årets Lerumsbo.

Han lever som han lär. David Riccius har varsamt renoverat sitt eget 1800-talshus på Brobacken i Lerum.

– Jag drömde om ett eget hus från det att jag var i 20-årsåldern och när jag var 25 år köpte jag det här, säger han och visar runt i det gamla huset på Brobacken i Lerum, för i det huset har han blivit kvar.

Han visste att han tyckte om det gamla, men när han startade renoveringen visste han inte riktigt hur han skulle göra för att bäst bevara det.

– Jag började måla huset med en plastfärg, för jag visste inte bättre. Sedan lärde jag mig mer och tog bort all plastfärg in- och utvändigt och målade om med en linoljefärg. Jag har gjort det jag har kunnat för att komma så nära original som möjligt, säger han och fortsätter:

– Och, det här är viktigt, jag har bytt ut de nya fönstren och fått tag på fönster från 1800-talet med munblåsta glas. Det blir ett helt annat liv i dem.

Doftade hembakat

Han är uppvuxen i Lerum men intresset för äldre bebyggelse startade under barndomens somrar i Grebbestad. Föräldrarna tycker också om antikviteter och gamla byggnader och höll på att renovera ett gammalt skärgårdshus på orten. Från det att David Riccius var i tioårsåldern cyklade han runt på en gammal cykel från 1910-talet och hälsade på de gamla i bygden.

– Jag hade inte så många jämnåriga kompisar i Grebbestad och tyckte om att cykla runt i de äldre miljöerna och hälsa på olika gamla original, till exempel besökte jag en äldre kvinna som drev Falkeröds kaffestuga, där doftade det alltid så gott hembakat, minns han med ett leende.

Vad gör du framöver, blir det en fjärde bok?

– Nej, det blir det inte. Jag trodde att det skulle kännas som en befrielse att inte ha något bokprojekt som hängde över mig men det har snarare lämnat ett tomrum, men det blir inte en till. Nu får jag mer tid åt att renovera mitt hus och leta antikviteter.

Årets Lerumsbo

Lerums Tidnings läsare fick i uppmaning att nominera en person de tycker ska utnämnas till Årets Lerumsbo. Det kan vara en person som på något sätt gör Lerums kommun till en lite eller mycket bättre plats att bo och vara i. Personen ska komma från kommunen.

Det var många som tog sig an uppmaningen och nominerade, bland de nominerade väljer redaktionen ut fyra kandidater som tävlar om titeln. Därefter publiceras en artikel om varje kandidat och sedan röstar läsarna på sin favorit. Kandidaten som får flest läsarröster vinner.

Personen som utses till Årets Lerumsbo får förutom ära och blommor 5 000 kronor att donera till egen vald förening, klubb eller verksamhet i Lerums kommun.

LÄS MER:Catherine Gauffin kan bli Årets Lerumsbo: ”Kämpar verkligen för den lilla människan”

LÄS MER:Max har skapat en fritidsgård för alla åldrar – nu kan han bli Årets Lerumsbo

ANNONS