Max har skapat en fritidsgård för alla åldrar – nu kan han bli Årets Lerumsbo

Den forne fritidsledaren Max Widell har gjort bowlinghallen i Lerum till en fritidsgård för alla åldrar. Och det uppskattas. När Lerums Tidning efterlyste personer som gör något särskilt för lokalsamhället nominerades han av många.

ANNONS
|

Att utse Årets Lerumsbo är Lerums Tidnings nya sätt att premiera dem som gör något alldeles särskilt för lokalsamhället. Läsarna har uppmanats att skicka in nomineringar, vilket också har gjorts. Och Max Widell är den som klart flest har föreslagit, hela sexton personer har mejlat och berättat om hans insats.

Max Widell driver Pinyard bowling och Port Lemur café i Vattenpalatset. Och det är för arbetet i bowlinghallen han nomineras. ”Det han åstadkommit under året med att få hallen att blomstra med ungdomar och äldre är otroligt”, skriver en kommunbo. En annan motiverar sitt val ”Hans positiva inställning, framtidsplanering och samarbetsvilja har utvecklat bowlingverksamheten till en nivå som vi inte hade förutsett. Eftersom bowling är en mycket social fritidsverksamhet, kommer Max engagemang till gagn för både barn, äldre och i viss mån funktionshindrade från alla delar av kommunen.” En tredje, som först hyllar arbetet i bowlinghallen, skriver sedan ”Som person är Max alltid på gott humör, ser inga problem utan bara möjligheter. Han ser alla och har alltid tid att lyssna.”

ANNONS

På två sekunder

Bowlinghallen har under Max Widells ledning blivit en plats där många trivs och vill vara. Förutom en nyrenoverad hall med ny teknik finns här nu mysiga sittplatser, coola detaljer, skön musik och soft belysning. Det finns också skor och klot, som ingår i hyran av banan. Och så finns det en bar.

När Max tog beslutet att ta över driften hade han ingen som helst koll på bowling.

– Den tidigare ägaren skulle sluta och Actic (som hyr Vattenpalatset av Lerums kommun) stod plötsligt utan någon som kunde ta över driften av bowlinghallen. Jag drev caféet i Vattenpalatset och fick frågan om jag kunde tänka mig att ta över bowlingen också. Det tog mig två sekunder att svara ja.

Vad var det som lockade?

– Att jag kände att jag kunde göra utveckling i lokalen och verksamheten. Det var lite som att tiden hade stått still sedan 1987, svarar han och fortsätter:

– Men det har fått ta sin tid. Det är min erfarenhet att människor inte gillar stora snabba förändringar och det passar mig väldigt väl, jag gillar att jobba långsamt.

Han berättar att han också fått god hjälp av kommunen, som äger lokalen.

Lär sig mer och mer

Eftersom han var novis fick han efter övertagandet lära sig hur man spelar bowling, vilket visade sig vara jättekul, och allt annat som har med skötsel och utveckling av en bowlinghall att göra.

– Som att man kan ha olika oljeprofiler på banorna. Bowlare kan vara ganska petiga och jag förstod först inte vad de var ute efter, säger Max Widell.

Mekaniken utmanade särskilt.

– Jag var livrädd för att meka med maskinerna som bland annat plockar upp och ner käglorna från början. Jag fick ta hjälp av andra som kan mer, bland annat var den tidigare driftaren till god hjälp. Och nu känner jag mig väldigt stolt när jag tar mig an något som strular och lyckas fixa det själv, säger han med ett stort leende.

Det är fler bowlingklubbar som tränar och tävlar i hallen. Och så har Lerumsligan med sina sju divisioner blivit framgångsrik. Det finns fortfarande chans att delta. Idag är det 48 tvåmannalag som tävlar i ligan, det finns plats för totalt 54 lag.

Det är även uthyrning av banor för allmänheten, och discobowling och spel på fredags- och lördagskvällarna.

Har folk på sig sådana där bowlingskjortor som de har i USA, i alla fall på film?

– Nej, inte de som spelar i lagen eller allmänhet. Men i Lerumsligan är det några som har den typen av 50-talsskjortor.

Nyckeln till framgång

Max Widell tycker väldigt bra om att arbeta med människor och har jobbat som fritidsledare under 18 år, och den erfarenheten har varit till enorm hjälp.

Vad har du för målgrupp här?

– Det är det som är det roliga. Alla. När jag jobbade som fritidsledare sa vi alltid att drömmen är att skapa en mötesplats för folk som är noll till hundra, och det är det jag har nu. Vi har spelare som är allt från barn i fyraårsålderns till dem som är 80 plus. Och det är så kul att alla kan vara här och trivas tillsammans, svarar han med ett leende och fortsätter:

– Tidigare hade vi inte så många tonåringar och yngre, i 20- till 25-årsåldern, men de har också börjat komma. Och det är jag jätteglad över.

Han har kommit på olika stora och små saker som gör att trivseln ökar, som ett akvarium.

– När de mindre barnen tröttnar på att spela brukar de gå och titta på fiskarna istället. Det blir något kul att göra för dem.

Älskar att bowla

Det går ekonomiskt bra med bowlinghallen men de tuffare tiderna har inneburit att caféet går sämre.

– Det är verkligen tur att jag har bowlingen annars hade det varit risk att jag hade behövt stänga caféet, och det vill jag inte. Men det har inneburit att jag inte har kunnat investera riktigt lika mycket i hallen som jag hade kunnat om jag bara hade haft hallen.

Det är tio banor i bowlinghallen, och så har det varit sedan 1987. Max Widell skulle gärna bygga ut, och kanske utöka verksamheten genom att även ha biljard och dart.

Hur är ditt jobb?

– Det är aldrig jobbigt att gå till jobbet. Folk älskar att bowla. Det är kul, helt enkelt, svarar kandidat nummer ett till Årets Lerumsbo.

Årets Lerumsbo

Lerums Tidnings läsare fick i uppmaning att nominera en person de tycker ska utnämnas till Årets Lerumsbo. Det kan vara en person som på något sätt gör Lerums kommun till en lite eller mycket bättre plats att bo och vara i. Personen ska komma från kommunen.

Det var många som tog sig an uppmaningen och nominerade, bland de nominerade väljer redaktionen ut fyra kandidater som tävlar om titeln. Därefter publiceras en artikel om varje kandidat och sedan röstar läsarna på sin favorit. Kandidaten som får flest läsarröster vinner.

Personen som utses till Årets Lerumsbo får förutom ära och blommor 5 000 kronor att donera till egen vald förening, klubb eller verksamhet i Lerums kommun.

LÄS MER:Nominera den du vill ska bli Årets Lerumsbo

LÄS MER:Var med och utse Årets Lerumsbo – nominera din favorit

ANNONS