Bor i festvilla från 60-talet — på 382 kvadrat

Bakom en anspråkslös tegelfasad i södra Lerum döljer sig en representationsvilla från 60-talet. Här har både tidstypiska originaldetaljer och husets anda bevarats.
– Vi för festandet i arv, säger nuvarande ägaren Åsa Blomdahl.

ANNONS
|

Det bruna tegelhuset byggdes 1969, och fungerade då som en representationsvilla för ett företag.

– De flög in chefer med familj, så de kunde sova här i stället för på hotell och ha middagar. Det var en villa för fest, berättar Åsa Blomdahl.

Själv flyttade hon in i åttarums-villan med sin man och deras två tonårsdöttrar under hösten 2020. Men även tidigare har privatpersoner bott i huset. En av dem drev även sin frisörverksamhet i byggnaden, och utnyttjade att de gamla sovrummen hade egna handfat installerade för gästernas bekvämlighet.

Dem rev den senaste ägaren, en välkänd chefsdesigner, ut i samband med att han moderniserade villan under 2010-talet.

ANNONS

– Han hade känsla för färg och form, och såg potentialen i det här huset, säger Åsa Blomdahl.

Köksmattan mäter 40 kvadratmeter

Ett flertal väggar slogs också ut i huset, som tidigare innehöll många små rum i långa korridorer. Resultatet blev en öppen planlösning på övervåningen, med ett hypermodernt kök och ett luftigt vardagsrum.

– Innan vi flyttade hit bodde vi på totalt 129 kvadrat, på två plan. Och nu har vi bara kök och vardagsrum på samma yta. Det är magiskt, säger Åsa.

Mattan under det långa Blocket-fyndade köksbordet täcker ungefär en fjärdedel av ytan.

– Ibland kommer det hit kompisar som bor på 38 kvadrat. Det är som mattan. Det är helt otroligt.

Fyller åter villan med folk – och fest

Boytan mäter 273 kvadratmeter, och förråden på bottenplan och det inbyggda varmgaraget ytterligare 109.

Det var de stora ytorna som gjorde att paret Blomdahl föll för huset – och att de fick sina tonårsbarn tillbaka.

– I och med att vi bodde så litet förut, och det var så lyhört, valde de att nästan aldrig vara hemma. De tog aldrig hem kompisar. Men dagen vi flyttade, fick vi dem tillbaka. De har ju hela nedervåningen att härja på här. Det har varit så mycket ungdomar här. Det är alltid öppet hus, säger Åsa.

Även Åsa och hennes man har ett stort socialt umgänge och utnyttjar ofta ytorna till fester och middagar, i husets ursprungliga anda.

– Jag gillar att ha människor här och att man kan ta hit hela släkten och fira jul utan att man vill strypa varandra.

Unikt innertak i tv-rummet

I dag har huset fem sovrum, och fyra badrum. I två av dem finns det brunröda originalkaklet och golvmosaiken kvar. I det tredje, som ligger i anslutning till döttrarnas rum, åkte 60-talsinredningen ut med badvattnet.

– Det var koboltblått med plastdetaljer. Det var så hemskt att jag inte ens kunde gå in och tvätta det. Det var fult och luktade illa, gammalt avlopp.

Det fjärde badrummet totalrenoverades av den förre ägaren. Han behöll dock en vägg helt i teak.

– Han tog ner varenda planka, en efter en, helrenoverade, och satte sedan upp varje list igen. De har bevarat det gamla, med en modern touch. Och det tycker jag är kul, säger Åsa.

Just bevarade teakdetaljer finns det gott om, i form av såväl skjutdörrar som en hel garderobsvägg. Mest uppseendeväckande, är trärutorna i taket i tv-rummet, där det tidigare fanns både bar och dansgolv.

– När vi först såg taket, sa vi ”det ska ut”. Men en kompis som jobbar på en arkitektfirma sa att om jag tar bort det, då är han aldrig min vän igen.

Taket blev kvar.

– Nu har det vuxit på oss. Nu älskar jag det. Det ger karaktär till rummet och bevarar husets själ.

”Ska vara hållbart”

Alla bevarade inredningsdetaljer har dock inte omfamnats av Åsa. Hon pekar mot altanen.

– Här fanns en jättefin gammal dörr. Vi tog bort den, för den stod och slog hela tiden. Egentligen var det helgerån, men vi gjorde det i alla fall. Men det vågar vi inte säga till alltför många såna här riktiga 60-tals entusiaster.

Familjen har även moderniserat köket ytterligare med ett nytt fläktsystem, satt solceller på taket och bytt flera fönster. Fler projekt finns i pipen, men just nu fokuserar Åsa främst på inredningen.

– Jag gillar att köpa klassiska saker, design helt enkelt. Ska jag sälja dem, så vill jag ha tillbaka mina pengar, mer eller mindre. Det ska vara hållbart.

Hon tar stolarna vi sitter i som exempel.

– Det här är Y-stolar. De är väldigt dyra att investera i, men jag kommer aldrig mer att köpa några stolar. De här kommer jag att ha resten av mitt liv.

"Det är som på Ikea”

Om Åsa står för inredningen, är det Johan som ansvarar för ordningen, framförallt i förråden.

– Det är som på Ikea. Min man vill ha det så. Gång A, gång B, fack 3. Han älskar ordning och reda, var sak har sin plats. Skulle det bli helt kolsvart här så ska han hitta sina grejer.

I tonårsdöttrarnas rum råder en annan (o)ordning. Med i princip hela nedervåningen till sitt förfogande, tror Åsa att det lär dröja innan de lämnar boet.

Vad gör ni med 382 kvadratmeter när de flugit ut?

– Förhoppningsvis blir familjen större, fast på andra håll, och då kan man alltid umgås här. Det är en målbild jag haft, att mina barn alltid ska kunna vara här med mig – och mina barnbarn. Blir det inte så, då blir det en lägenhet vid havet.

Åsa Blomdahl

Familj: Maken Johan och döttrarna Tilde och Leija, och hunden Doris.

Yrke: Försäljnings- och marknadschef. Har tidigare arbetat som flygvärdinna.

Bor: I ett 60-talshus i södra Lerum.

Uppvuxen: I Herrljunga.

LÄS MER:Sandras loppisfyndade inredning inspirerar tusentals

LÄS MER:Stort intresse för unik 1800-talsgård vid Aspen

LÄS MER:Birgitta öppnar hunddagis i sitt hem i Tollered

ANNONS