Återvinningscentralen i Stenkullen kan bli verklighet år 2025

Den efterlängtade återvinningscentralen i Stenkullen blir försenad, bekräftar Lerums kommun. Den nya centralen har varit på gång i 16 år – men när en byggentreprenör väl skulle hittas i fjol blev prisförslagen för dyra.

ANNONS
|

Senaste gången LT skrev om den planerade återvinningscentralen i Stenkullen var över ett år sen. Då hade Lerums kommun just meddelat på sin hemsida att den skulle stå klar 2024 och planerad byggstart var redan under hösten 2022.

Men projektet fick förhinder. När kommunen skulle hitta en byggentreprenör för det ambitiösa projektet – blev notan för dyr.

– Den var ute på upphandling för ett år sen, då fick vi inte den konkurrensutsättning som vi hade önskat. Därför drog vi tillbaka den och gör nu ett nytt försök, säger Anders Stark, projektledare för återvinningscentralen i Stenkullen.

När tror ni att den kan börja byggas?

ANNONS

– Förhoppningsvis i år.

Andreas Stark understryker samtidigt att byggstart kan komma att skjutas upp ytterligare. Först till hösten kommer det klarna, menar han.

Bild: Google

Hultet är hårt belastad

En ny återvinningscentral är nödvändig eftersom att den nuvarande, Hultet, får ta emot mycket avfall. Dessutom är vägen dit krånglig, hårt trafikerad och det är en lång uppförsbacke upp till Hultet.

– Vi har också en farlig trafiksituation på Hultet med arbetsfordon som korsar inkommande trafik, säger Maria Hansen, enhetschef på kretsloppsenheten i Lerum.

Vidare ska den nya återvinningscentralen i Stenkullen vara mer inriktad på återbruk än Hultet.

– Vi vill ta emot mycket saker för återanvändning, och det ska vara det första som man möts av. Så att man lämnar ifrån sig de saker som andra kan ha användning för direkt, säger Maria Hansen.

Kommer Hultet vara kvar när den nya återvinningscentralen står klar?

– Det är inte klart ännu. Det är ett politiskt beslut som kommer att tas om det, så det vet vi inte riktigt i dagsläget.

En planskiss över den nya återvinningscentralen.
En planskiss över den nya återvinningscentralen. Bild: Lerums kommun

Har kommit långt

Behovet av en till återvinningscentral har funnits länge. Redan för 16 år sen startade projektet i Lerums kommun. Men nu kan den, inom några år, äntligen bli verklighet.

– Vi har bygglov, vi har miljötillstånd och vi har en plats, säger Maria Hansen.

Det enda som saknas är att, nu under hösten, hitta någon som kan förverkliga återvinningscentralen fysiskt. Förhoppningen är att den ska vara klar under 2025. Allt beror på hur det går under de kommande upphandlingarna.

– Jag har blivit lite luttrad, jag har vart med sedan 2007 när man började titta på det här. Men vi har aldrig kommit så långt som vi kommit nu, säger Maria Hansen.

LÄS MER:Hultet uppmanar: Släng inte i onödan

LÄS MER:Knarkhund gjorde fynd på Lerums gymnasium – vitt pulver var medicin

LÄS MER:Polisen undersöker platsen för dödsolyckan i Stenkullen

ANNONS